Nemuno pakrantėje ūkininkai surengė puotą alkanoms gulbėms

Didžiausia Baltijos šalių lesykla yra Kaune, Šančių rajone. Čia žiemoja apie 300 gulbių ir 500 ančių. Trečiadienį įvyko jos atidarymas.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

2015-01-07 15:09, atnaujinta 2018-01-16 18:41

Kauno rajono ūkininkai į šią Nemuno pakrantės vietą atvežė dvi tonas kviečių. Išalkusios gulbės ir antys ėmė godžiai lesti maistą.

Šaltaisiais metų mėnesiais nuo ligų ir alkio Lietuvoje žūsta maždaug 1 procentas gulbių ir ančių. Jei ne žmonių pagalba, šis skaičius būtų gerokai didesnis.

Kaune iš viso yra keturios gulbių lesyklos. Jose žiemojantys paukščiai pernai ištuštino apie 6 tonas kviečių ir kitokio maisto, atvežto iš ūkininkų sodybų.

Anot ornitologo Mariaus Karlono, gyventojai ne tik atveža paukščiams maisto, bet ir skiria dalį savo pajamų jais besirūpinančioms organizacijoms.

Spaudžiant speigui, sparnuočiai tapo gerokai drąsesni – išalkę jie čiumpa produktus žmonėms iš rankų. Antims padeda vikrumas – kol gulbės dar tik tiesia snapus, joms šmurkšteli prie maisto pirmos.

Vietos gyventoja Loreta Kiliotaitienė jau apie 10 metų žiemą kasdien maitina gulbes ir antis. Moteris ne kartą prašė Šančių seniūnijos darbuotojų pabarstyti žvyru link Nemuno vedantį slidų šlaitą ir laiptus, bet valdininkai liko kurti šiems žodžiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.