Panaudotos žaliaskarės po švenčių šildys namus

Nuo pirmadienio vienuolikoje šalies miestų ir miestelių vyksta akcija „Kalėdinė eglutė – namų šilumai“. Jos metu po švenčių surinktos eglutės bus panaudotos ekologiškam kurui gaminti.

Nuo pirmadienio vienuolikoje šalies miestų ir miestelių vyksta akcija „Kalėdinė eglutė – namų šilumai“. Jos metu po švenčių surinktos eglutės bus panaudotos ekologiškam kurui gaminti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuo pirmadienio vienuolikoje šalies miestų ir miestelių vyksta akcija „Kalėdinė eglutė – namų šilumai“. Jos metu po švenčių surinktos eglutės bus panaudotos ekologiškam kurui gaminti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-07 08:24, atnaujinta 2018-01-16 20:09

Akcijos nesulaukia

Iki mėnesio vidurio akcijoje kviečiami dalyvauti Vilniaus, Klaipėdos, Šilutės, Pagėgių, Širvintų, Kazlų Rūdos, Vilkaviškio, Trakų, Lentvario, Varėnos ir Lazdijų gyventojai. Nupuoštas eglutes gyventojai kviečiami pristatyti į specialius didelės talpos konteinerius, pažymėtus akcijos lipdukais – balta eglute žaliame fone.

Vienos iš akcijos organizatorių įmonės „Ecoservice“ vykdančioji direktorė Daiva Skrupskelienė teigia, kad Vakaruose populiari eglučių surinkimo akcija vis daugiau dėmesio sulaukia ir Lietuvoje. Kasmet bendrovė surenka kelis šimtus panaudotų eglučių. „Jau pernai pastebėjome, kad gyventojai nelaukia, kol paskelbsime akcijos pradžią. Patys ieško informacijos, skambina, teiraujasi. Kartai eglutes veža net iš kaimyninio miestelio ar kaimelio. Sako, kad nejauku imti ir išmesti visą šeimą džiuginusį medelį. Verčiau ją atiduoti perdirbti, kad galėtų būti naudinga ir toliau“, – kalbėjo D.Skrupskelienė.

Biokuro nauda

Šia akcija gyventojai skatinami nupuoštas eglutes atiduoti perdirbti, kad jos galėtų būti naudingos ir toliau. Kasmet surenkama nuo penkių iki septynių šimtų kubinių metrų naudotų eglučių. Priklausomai nuo surinktų eglučių kiekio žadama pagaminti apie penkiasdešimt – septyniasdešimt kietmetrių biokuro. Šiuo kuru bus šildomi gyventojų būstai.

Štai nuo praėjusių metų gegužės pradžios Vilniuje daugiau nei dvidešimt procentų procentais mažėjo šilumos kaina – nuo 23,92 iki 18,48 ct/kWh be PVM. Šiluma atpigo, nes ne šildymo sezono metu „Vilniaus energija“ šilumos gamybai naudojo išimtinai biokurą. Jo kaina yra daugiau nei du kartus mažesnė už gamtinių dujų.

Kur ieškoti specialių konteinerių?

Gyventojų patogumui specialūs konteineriai eglutėms stovės itin didelio žmonių srauto sulaukiančiose vietose prie prekybos centrų, kultūros ir kitų įstaigų, daugiabučių kiemuose. Daugiausiai specialių konteinerių žadama pastatyti Vilniaus mieste. Iš viso planuojama suteikti iki šimto šiai akcijai skirtų konteinerių.

Vilniaus mieste tokie konteineriai bu įkurdinti prie „Maxima" prekybos centrų: Sausio 13–osios g. 2, Ukmergės g. 282, Didlaukio g. 1, Taikos g. 162A, Viršuliškių g. 30, Žalgirio g. 105, Architektų g. 152, Tuskulėnų g. 66. Prie „Rimi" – Savanorių pr.16 ir Žirmūnų g.64. Klaipėdoje – Smiltelės g. 12, Sausio 15–osios g. 15, Liepų g. 26 ir Kretingos g. 27. Trakuose prie „IKI" Vytauto g. 60. Lentvaryje – prie daugiabučių Klevų g. 61 ir Lauko g. 12. Širvintose – Kalnalaukio g. 18–Upelio g. 20. Kazlų Rūdoje prie „Maxima" M. Valančiaus g. Vilkaviškyje – prie „IKI" parduotuvės Kęstučio g. 15, taip pat Lauko g. 44 ir prie Norfa prekybos centro Nepriklausomybės g. 67. Šilutėje – Geležinkelio g.6b, Parko g.2. Pagėgiuose prie „Norfos" Vilniaus g.18a. Varėnoje – Vasario 16–osios g. 7 ir Dzūkų g. 62. Lazdijuose – Dzūkų g. 15, Dainavos g. 13 ir Sodų g. 6.

Ši jau aštuntus metus organizuojama akcija kasmet sulaukia vis daugiau dėmesio. Aktyviausiai eglučių surinkimo iniciatyvoje dalyvauja didmiesčių gyventojai.

Surinks ir nuo konteinerių

Tuo tarpu didžiausių Vilniaus atliekų tvarkymo bendrovių „VSA Vilnius“ informuoja, kad bendrovės aptarnaujami butų ūkiai ir bendrijos gali šią savaitę (6–10 dienomis) Kalėdų eglutes palikti prie konteinerių. Bendrovė informuoja, kad šiomis dienomis specialus transportas prie konteinerių paliktas eglutes surinks ir išveš į biokuro gamybos ir kompostavimo aikšteles.

„Suprasdami, kad ne kiekvienas vilnietis turi galimybę nuvežti eglutę į eglučių surinkimo vietas ar kompostavimo aikštelę, šiemet nusprendėme pasiūlyti gyventojams patogiausią būdą ją išmesti – tiesiog palikti eglutę šalia mūsų bendrovės aptarnaujamų konteinerių. Tą gyventojas turėtų padaryti sausio 6–10 dienomis, nes nuo šios savaitės pabaigos paleisime atskirą transportą, kuris surinks eglutes ir užtikrins, kad jos nukeliautų ne į sąvartyną, o būtų naudingai panaudotos kaip biokuras ar pagaminti kompostą, kaip ir iš kitų žaliųjų atliekų“, – sakė „VSA Vilnius“ klientų aptarnavimo vadovas Martynas Surplys.

Jis priūrė, kad bendrovė eglutes surinks tik iš jos aptarnaujamų klientų. Sužinoti, kuris atliekų vežėjas aptarnauja konkretų butų ūkį ar bendriją, gyventojai gali pasižiūrėję užrašus ant konteinerių – „VSA Vilnius“ konteineriai pažymėti apvaliu ženklu su raidėmis VSA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.