Plastikinių maišelių problemą turėsime išspręsti dar šiemet

Praėjusių metų pabaigoje Briuselyje posėdžiavę aplinkos ministrai tarėsi, kokiomis priemonėmis efektyviausiai pavyktų sumažinti lengvųjų plastikinių maišelių suvartojimą ES. Posėdyje dalyvavęs aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas sako, kad šį uždavinį dar šiemet teks spręsti ir Lietuvai. Tačiau, ministro nuomone, mažinant plastikinių maišelių naudojimą didelių kliūčių neturėtų kilti.

Pasak ministro, viena realiausių ir efektyviausių kovos su besaikiu plastikinių maišelių naudojimu priemonių – maišelių apmokestinimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak ministro, viena realiausių ir efektyviausių kovos su besaikiu plastikinių maišelių naudojimu priemonių – maišelių apmokestinimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jan 7, 2015, 2:03 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 6:57 PM

Planuojama, kad 2020 m. ES šalyse vienam gyventojui teks ne daugiau kaip 90, o dar po šešerių metų – ne daugiau kaip 40 plonesnių nei 50 mikronų maišelių. Kaip sumažinti plastikinių maišelių suvartojimą, kiekviena valstybė galės spręsti individualiai.

„Sprendimas leisti valstybėms pačioms pasirinkti efektyviausias priemones buvo priimtas dėl to, kad situacija skirtingose valstybėse yra labai skirtinga. Esama šalių, kuriose žmogui tenkančių suvartojamų maišelių skaičius siekia 400, bet yra ir tokių kaip Liuksemburgas, kuriame per metus vienas žmogus vidutiniškai sunaudoja tik 17 maišelių. Tačiau net ir tokia valstybė ketina imtis priemonių, kad dar labiau sumažintų maišelių vartojimą“, – teigė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Pasak ministro, Lietuva šiuo atžvilgiu ES šalių sąraše yra maždaug per vidurį. Remiantis skirtingomis metodikomis skaičiuojama, kad lietuvis kasmet sunaudoja daugiau kaip šimtą maišelių, kai kuriais paskaičiavimais – apie 200.

„Mūsų uždavinys yra sumažinti šiuos skaičius iki 90 maišelių žmogui. Sakyčiau, tai – įkandama užduotis, mes ją tikrai sugebėsime įgyvendinti. Manau, kad apsispręsti, kokiomis priemonėmis mažinti maišelių naudojimą, galėsime dar šiais metais. Mes nesame griežtai įpareigoti tai padaryti iki 2016–ųjų, tačiau tai ir nėra ypač sudėtingas klausimas, todėl veikti galėsime greitai“, – sakė K.Trečiokas.

Pasak ministro, viena realiausių ir efektyviausių kovos su besaikiu plastikinių maišelių naudojimu priemonių – maišelių apmokestinimas. „Taip jau yra, kad kai daiktas nemokamas, jis čiumpamas, reikia ar nereikia. Tačiau maišeliai gamtoje ypač ilgai išlieka nesuirę, todėl būtina juos naudoti tik tada, kai to tikrai reikia. Dabar jų sunaudojami kiekiai tiesiog milžiniški. Žinoma, nesiekiame žmonėms sukelti šoko terapijos, todėl labai svarbu ne tik galvoti apie apmokestinimą, bet ir šviesti visuomenę. Jau dabar parduotuvėse pastebiu, kad nemažai žmonių atsineša daugkartinio naudojimo popierinius ar medžiaginius maišelius. Vadinasi, žmonės supranta apie gamtai daromą žalą. Mažinant plastikinių maišelių naudojimą gyventojų sąmoningumas – ypač svarbus“, – teigė K.Trečiokas. Pakuočių ir pakuočių atliekų direktyva ragina ES šalis iki 2019–ųjų pradžios užtikrinti, kad lengvieji plastikiniai maišeliai prekybos vietose nebūtų dalijami nemokamai ir (arba) iki 2020–ųjų sumažinti plonesnių nei 50 mikronų plastikinių pirkinių maišelių naudojimą.

Pasirinkusios priemones, kuriomis spręs plastikinių maišelių naudojimo problemą, valstybės galės taikyti išimtį ypač lengviems ir plonesniems nei 15 mikronų plastikiniams maišeliams. Skaičiuojama, kad europiečiai per metus sunaudoja net 100 milijardų plastikinių maišelių. Į aplinką patekusius maišelius neretai praryja gyvūnai, be to, gamtoje šie maišeliai suyra tik per kelis šimtus metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.