Plastikinių maišelių apmokestinimas – ne išeitis

Europa pastaruoju metu aktyviai diskutuoja plastikinių maišelių vartojimo sumažinimo klausimu. Valdžios ir didžiųjų prekybos tinklų atstovai sutinka, kad tokių maišelių apmokestinimas – vienas iš galimų būdų tą vartojimą sumažinti. Tuo tarpu avalyne prekiaujančių mažmenininkų nuomone, papildomas plastikinių maišelių apmokestinimas šiose parduotuvėse pirkėjų nuo vartojimo neatbaidytų.

Avalyne prekiaujančių mažmenininkų nuomone, papildomas plastikinių maišelių apmokestinimas šiose parduotuvėse pirkėjų nuo vartojimo neatbaidytų.<br>V.Balkūno nuotr.
Avalyne prekiaujančių mažmenininkų nuomone, papildomas plastikinių maišelių apmokestinimas šiose parduotuvėse pirkėjų nuo vartojimo neatbaidytų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 12, 2015, 2:54 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 8:09 AM

Spręs individualiai

Praėjusių metų pabaigoje vykusiame Europos Tarybos susitikime buvo priimtas galutinis nutarimas dėl plastikinių maišelių naudojimo mažinimo. Susitikime didžiausias dėmesys buvo skirtas penkiasdešimties mikronų ir plonesniems maišeliams, kurių Europos Sąjungos (ES) teritorijoje sunaudojama daugiausiai. Remiantis naujuoju ES įstatymu valstybių narių vyriausybės per ateinančius trejus metų turės įvesti lengvasvorių maišelių mokestį arba imtis priemonių, kad tokių maišelių naudojimas būtų sumažintas. Kaip sumažinti plastikinių maišelių suvartojimą, kiekviena valstybė galės spręsti individualiai.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas portalui Lrytas.lt yra sakęs, jog viena realiausių ir efektyviausių kovos su besaikiu plastikinių maišelių naudojimu priemonių – maišelių apmokestinimas. Savo nuomonę šiuo klausimu jau anksčiau yra išsakę ir didieji prekybos tinklai, tokie kaip „Maxima“, „Iki“, „Rimi“. Jie sutinka, kad maišelių apmokestinimas, arba jau apmokestintų – pabrangimas, galėtų būti viena iš priemonių. O kokios pozicijos laikosi prekybos tinklų, prekiaujančių tik drabužiais ar avalyne atstovai?

Plastiką keičia popieriumi

Mažmenine batų prekyba užsiimančios UAB „Armitana“ rinkodaros ir pardavimų vadovės Baltijos šalims Živilės Baltulionytės teigimu plastikinių maišelių sunaudojimo mažinimas, jos atstovaujamai įmonei nėra naujiena: „Per trejus paskutinius metus mes net 60 ar 70 procentų sumažinome plastikinių maišelių suvartojimą. Juos pakeitėme popieriniais arba ekologiškais. Žinoma plastikinių maišelių dar liko, jų ne taip paprasta atsisakyti. Dalis tiekėjų patys mus tokiais maišeliais aprūpina. Tačiau yra ir tokių, kurie plastiką taip pat keičia popieriumi. Neabejoju, kad ateityje plastikinių maišelių kiekis mūsų tinklo parduotuvėse dar labiau sumažės, o ilgainiui bus pakeistas kitų medžiagų ekologiškais maišeliais.“

Tuo tarpu, mažmenine batų ir drabužių prekyba užsiimančios UAB „Danbalt International“ projektų vadovė Rita Vanagienė teigė, kad plastikinių maišelių naudojimo mažinimo klausimą svarstys šiek tiek vėliau: „Metų pabaigoje plastikinių maišelių buvo užsakyta dar maždaug trims – keturiems mėnesiams. Kai jie baigsis, tuomet ir svarstysime ką daryti toliau. Tiesa, jau dabar naudojame ir popierinius maišelius.“

Pirkėjų neatbaidys

Pasiteiravus apie plastikinių maišelių apmokestinimo galimybę, Živilės Baltulionytės nuomone, tai nėra tinkama išeitis: „Maisto prekių parduotuvėje žmogus gali atsinešti daugkartinio naudojimo maišelį, kad nereikėtų pirkti plastikinio. Į batų ar drabužių parduotuves ateinantys žmonės nėra linkę iš anksto pagalvoti apie maišelį, nes tai yra brangesnės prekės, už kurias jie tikisi gauti pilną aptarnavimą. Į tai įeina ir supakavimas į gražų ir patogų maišelį, kurį malonu neštis. Mes atskirai maišelių neįkainojame ir neplanuojame to daryti. Žinoma, jei žmogus sako, kad jam nereikia maišelio, mes jo ir neduodame, bet tokių atvejų dažnai nepasitaiko. Paprastai žmonės mielai ima maišelius. Pastebime, kad naudoja juos ir vėliau, kadangi maišeliai yra tvirti ir kokybiški. O mūsų įmonei tai yra tam tikra komunikacijos priemonė.“

Panašios nuomonės yra ir Rita Vanagienė: „Maišelių apmokestinimas batų ar drabužių parduotuvėse nebūtų tinkamas sprendimas. Žmonėms beveik visada reikia maišelio, juk pirkinio jie nesineš rankose. Būna, kad pirkėjai nutaria išeiti su įsigytais batais ar atsineša savo maišelį, bet tai nedažni atvejai. Be to, jei ir reiktų papildomai apmokestinti maišelius, nemanome, kad jų kaina būtų tokia, kad atbaidytų pirkėjus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.