Marijampolietis: rūšiuoti atliekas nėra jokio vargo

Bendrųjų atliekų konteineris, mėlynasis pakuočių atliekų ir antrinių žaliavų konteineris, o dabar dar ir – kompostavimo dėžė. Prie tokių naujovių per gana trumpą laiką rūšiuojant atliekas teko priprasti daugeliui Marijampolės regiono individualių namų savininkų. Tačiau kalbintas Marijampolės gyventojas sako, kad prisitaikyti prie naujos atliekų rūšiavimo sistemos visai nebuvo sunku.

Marijampolės gyventojas sako, kad prisitaikyti prie atliekų rūšiavimo sistemos visai nebuvo sunku.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Marijampolės gyventojas sako, kad prisitaikyti prie atliekų rūšiavimo sistemos visai nebuvo sunku.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2015-01-14 14:27, atnaujinta 2018-01-16 03:01

Marijampolėje gyvenančio vyro namo kieme anksčiau stovėjo vienas didelis konteineris, į kurį šeima versdavo visas susidarančias atliekas. „Kai praėjusių metų ankstyvą rudenį su šeima išvykome į kelionę, grįžę savo namo kieme jau radome stovintį mėlynąjį konteinerį“, – netikėtą radinį prisiminė vyras.

Sukti galvos ir ilgai ieškoti informacijos, kokias atliekas galima mesti į mėlynuosius konteinerius, o kokių – ne, neteko. „Kartu gavome ir lankstinuką, kuriame viskas detaliai aprašyta ir net nupiešta. Jį magnetais prispaudėme prie šaldytuvo durelių virtuvėje ir dabar, pavyzdžiui, ruošdami maistą, imdami produktus iš karto pasižiūrime, kur mesti pakuotes“, – pasakojo marijampolietis.

Nuo praėjusių metų vasaros Marijampolės apskrityje gyventojams išdalinti mėlynieji konteineriai greitai pasiteisino. Vilkaviškio savivaldybėje buvo tiriama, kaip žmonėms sekasi mesti tinkamas atliekas į naujuosius konteinerius. Ištyrus rugsėjį sumestas atliekas paaiškėjo, kad dauguma individualių valdų savininkų puikiai suprato, kaip reikia rūšiuoti atliekas ir kokias galima mesti į šiuos konteinerius. Pavyzdžiui, į mėlynuosius konteinerius prašoma nemesti stiklo atliekų. Ištyrus rugsėjį surinktas atliekas paaiškėjo, kad stiklas sudarė tik kiek daugiau nei vieną procentą visų šiuose konteineriuose išmestų atliekų. Taip pat prašoma nemesti drabužių, avalynės, kitų tekstilės atliekų. Jos mėlynuosiuose konteineriuose sudarė apie 13 procentų viso tirto srauto.

Mėlynąjį konteinerį rugsėjo mėnesį gavęs marijampolietis lapkričio viduryje į savo namus parsivežė ir kompostavimo dėžę. Ją vyras gavo nemokamai nuvykęs į stambiagabaričių atliekų aikštelę. „Bioskaidžias atliekas kompostuodavau ir anksčiau, nes susidaręs kompostas mums labai reikalingas, jį naudojame darže. Tačiau iki šiol neturėjau specialios kompostavimui skirtos dėžės. Laukiu naujo sezono, kai vėl susidarys daug žaliųjų atliekų ir jas galėsiu panaudoti gamindamas puikų kompostą“, – teigė marijampolietis.

Savo ruožtu Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras praneša, kad nuo šių metų sausio 15 dienos keičiasi kompostavimo dėžių, kurios nemokamai suteikiamos individualių valdų savininkams bei sodų bendrijų nariams, tvarka. Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centre kompostavimo dėžės bus dalijamos antradieniais ir ketvirtadieniais. Šakių, Kalvarijos, Vilkaviškio ir Kazlų Rūdos gyventojams šio centro padaliniuose dėžes kompostui gaminti bus galima pasiimti trečiadieniais.

Visoje Lietuvoje stiprinama atliekų rūšiavimo infrastruktūra tam, kad kuo daugiau atliekų būtų galima perdirbti ar kitaip pakartotinai panaudoti ir kuo mažiau jų patektų į sąvartynus. Po 2020 m. Lietuva planuoja nebeįrengti nė vieno naujo sąvartyno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.