Žinios apie rūšiavimą iš darželio kiemo ir mokyklos suolo

Šalyje sparčiai populiarėjanti teisingo atliekų rūšiavimo kultūra neaplenkia ir jaunųjų vartotojų. Vienas po kito organizuojami atliekų tvarkymo konkursai, seminarai, pamokėlės – nebe naujiena ne tik daugelyje mokyklų, tačiau ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Vaikai nuo mažumės mokomi būti atsakingais bei saugoti aplinką, kurioje gyvena.

Atliekų rūšiavimui darželiuose yra skiriamas dėmesys, vaikams pasakojama kodėl ir kaip tai reikia daryti. Žinoma, tokio amžiaus jie dar per maži tiesiogiai prisiliesti prie rūšiavimo, todėl stengiamasi bent jau piešiniais prisidėti prie vaikų ugdymo.<br>T.Bauro nuotr.
Atliekų rūšiavimui darželiuose yra skiriamas dėmesys, vaikams pasakojama kodėl ir kaip tai reikia daryti. Žinoma, tokio amžiaus jie dar per maži tiesiogiai prisiliesti prie rūšiavimo, todėl stengiamasi bent jau piešiniais prisidėti prie vaikų ugdymo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 10, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 3:34 PM

Konkursai – patraukli mokymosi forma

Vis dažniau Lietuvos mokyklų ir darželių bendruomenės yra kviečiamos dalyvauti įvairaus pobūdžio konkursuose susijusiuose su atliekų rūšiavimu. Didelio dėmesio ir susidomėjimo sulaukia konkursai, kurių tikslas sunešti ir išrūšiuoti kuo didesnius kiekius skirtingų atliekų: elektronikos prietaisų, panaudotų baterijų ir pan.

Prieš kelias savaites baigėsi kitokio pobūdžio konkursas, kurio metu dviejose skirtingose kategorijose varžėsi moksleiviai ir ikimokyklinio amžiaus vaikai. Konkurso dalyvių tikslas buvo savo aplinkosaugos srities žinias panaudoti sprendžiant kryžiažodžius arba piešiant piešinius. Rengėjai nuo praėjusių metų rugsėjo sulaukė 1238 piešinių bei 992 teisingai išspręstų kryžiažodžių susijusių su atliekų rūšiavimu.

Vienos iš konkursą rengiančių organizacijų vadovas Alfredas Skiniulis džiaugiasi kiekvienais metais augančiu žmonių sąmoningumu: „Projektą ir konkursus organizuojame jau ne pirmus metus ir tikrai jaučiamas didėjantis dalyvių aktyvumas, žingeidumas bei iniciatyvumas. Sunešama ir išrūšiuojama vis daugiau atliekų, išsilavinimas šioje srityje auga.“

Motyvacija – prizai

Konkurso organizatoriai specialiai praėjusių metų pasaulio vyrų krepšinio čempionatui sukurtais krepšinio kamuoliais su Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės narių parašais apdovanojo net pusę šimto įvairaus amžiaus vaikų iš skirtingų šalies kampelių. 35 krepšinio kamuoliai burtų keliu atiteko 5–12 klasių mokiniams teisingai išsprendusiems kryžiažodžius. Net keturi iš laimingųjų mokosi Vilniaus Taikos progimnazijoje. Ir tai ne atsitiktinis sutapimas – šios progimnazijos moksleivių atsakymai sudaro beveik dešimtadalį teisingų atsakymų.

Vilniaus „Taikos“ progimnazijos direktoriaus pavaduotojos Vaidos Abramonienės toks rezultatas nenustebino: „Mūsų mokykla atliekų rūšiavimu ir edukacija šioje srityje užsiima jau trejus ar ketverius metus, todėl mokiniai nemažai žino ir moka tinkamai rūšiuoti atliekas. Esame ir ankščiau dalyvavę panašiuose konkursuose, turime visas sąlygas teisingai tvarkyti atliekas mokykloje. Tam skiriamas tikrai didelis dėmesys.“

Kodėl vaikai buvo apdovanoti kamuoliais, Alfredas Skiniulis aiškino gana paprastai: „Skatindami rūšiuoti, kartu norime pasirūpinti ir vaikų sveikata. Sportuojantys, judantys vaikai yra sveikesni, todėl ir dovanas parinkome tokias, kurios skatins aktyviai leisti laiką. Žinomų krepšininkų parašai ant kamuolių yra tarsi palinkėjimas siekti olimpinių aukštumų ne tik sporte, bet ir rūšiavime.“

Neužmiršti ir patys mažiausi

Penkiolika krepšinio kamuolių su autografais atiteko geriausiai įvertintų piešinių autoriams. Šioje srityje aktyviausi buvo ikimokyklinio amžiaus vaikai.

Kelmės lopšelio – darželio „Ąžuoliukas“, kurį lanko vienas iš piešinių konkurso prizininkų, direktorės Dalios Gedminienės nuomone, svarbiomis temomis su vaikais reikia pradėti kalbėti kiek įmanoma anksčiau: „Vaikų pasaulėžiūra ugdosi nuo pat mažens, todėl bendrauti ir mokyti juos apie tam tikrus dalykus reikia jau darželyje. Atliekų rūšiavimui mūsų įstaigoje yra skiriamas dėmesys, vaikams pasakojama kodėl ir kaip tai reikia daryti. Žinoma, tokio amžiaus jie dar per maži tiesiogiai prisiliesti prie rūšiavimo, todėl stengiamės bent jau piešiniais prisidėti prie vaikų ugdymo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.