Klaipėdos rajone jau veikia nauja atliekų surinkimo aikštelė

Vos daugiau kaip mėnesį Klaipėdos rajone veikianti nauja didelių gabaritų atliekų surinkimo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė jau skaičiuoja gyventojų atvežtas atliekas.

Vėžaičiuose įrengtoje aikštelėje iš gyventojų nemokamai priimami seni baldai, tekstilės, medienos, statybinės bei griovimo atliekos, senos padangos, nepavojinga elektros ir elektroninė įranga. Taip pat – popieriaus ir kartono, stiklo, plastiko, metalo pakuotės bei antrinės žaliavos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vėžaičiuose įrengtoje aikštelėje iš gyventojų nemokamai priimami seni baldai, tekstilės, medienos, statybinės bei griovimo atliekos, senos padangos, nepavojinga elektros ir elektroninė įranga. Taip pat – popieriaus ir kartono, stiklo, plastiko, metalo pakuotės bei antrinės žaliavos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Feb 17, 2015, 9:28 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:34 AM

Į Vėžaičiuose esančią aikštelę atvežti atliekas gali Klaipėdos rajono gyventojai. Aikštelės vadybininkė Aušra Putriuvienė pasakojo, kad iki šiol žmonės daugiausiai atvežė senų baldų, medienos bei statybinių atliekų.

„Praūžus audrai gyventojai atvežė ir medžių šakų. Kol kas didelių gyventojų srautų dar nėra, tačiau pavasariop, kai žmonės ims labiau tvarkytis, švarintis, ir atliekų bus atvežama daugiau“, – teigė aikštelės vadybininkė.

Kol Vėžaičiuose aikštelė dar nebuvo įrengta, stambiagabarites atliekas rajono gyventojai galėjo vežti į Gargžduose esančią aikštelę. Tačiau šioje nepriimamos žaliosios atliekos, tuo metu Vėžaičiuose įrengta vieta ir žaliosioms atliekoms kompostuoti.

Priima nemokamai

Vėžaičiuose įrengtoje aikštelėje iš gyventojų nemokamai priimami seni baldai, tekstilės, medienos, statybinės bei griovimo atliekos, senos padangos, nepavojinga elektros ir elektroninė įranga. Taip pat – popieriaus ir kartono, stiklo, plastiko, metalo pakuotės bei antrinės žaliavos.

Į stambiagabaričių atliekų aikštelę galima atvežti ir buityje susidarančias pavojingas atliekas: pavyzdžiui, dienos šviesos lempas, dažų ir lakų likučius, naudotos alyvos, ploviklių, rūgščių, šarmų, tirpiklių, tepalų filtrų atliekas. Aikštelėje priimamos ir nerūšiuotos baterijos bei akumuliatoriai, užteršta pakuotė bei užterštos pašluostės, taip pat tos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio.

Primenama, kad vienas gyventojas į tokią aikštelę per metus gali pristatyti ne daugiau kaip 5 naudotas padangas, kurių skersmuo neturi būti ilgesnis nei 118 centimetrų. Taip pat per metus vienas žmogus gali pristatyti ne daugiau kaip 250 kilogramų statybinių bei griovimo atliekų.

Vėžaičiuose, Ąžuolo gatvėje įrengta aikštelė atliekas iš gyventojų priima nuo antradienio iki šeštadienio.

Stambios atliekos – ne į konteinerius

Atliekų tvarkymo specialistai primena, kad tokios aikštelės kaip atidarytoji Vėžaičiuose įrengtos tam, kad būtų galima saugiai ir nekenkiant aplinkai šalinti stambiagabarites atliekas. Todėl, pavyzdžiui, senus baldus ar buitinę techniką reikia tempti ne prie konteinerių, kur už jų išvežimą papildomai turės sumokėti visi šių atliekų savininko kaimynai, bet vežti į stambiagabaričių atliekų aikšteles.

Priešingu atveju ne vietoje išmetusiems baldus ar kitas stambiagabarites atliekas gali tekti gerokai pakratyti kišenes. Teisės aktai numato, kad už vieno kvadratinio metro ploto užteršimą skiriama apie 145 eurų (500 litų) dydžio bauda. Todėl, pavyzdžiui, ne vietoje išmetus seną sofą gauta bauda gali atsieiti net daugiau nei naujas baldas.

Šiuo metu visoje šalyje esančių stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelių skaičius siekia beveik 90. Informaciją apie arčiausiai gyvenamosios vietovės esančias aikšteles bei jų darbo laiką gyventojai gali rasti regionų atliekų tvarkymo centrų tinklalapiuoe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.