Atšilus orams Lukiškių aikštė – vėl neišbrendama

Nors sostinės širdyje esanti Lukiškių aikštė panaši į bulvių lauką, joje šią savaitę sumontuotas aukščiausias Lietuvoje vėliavos stiebas.

Ypač graudžiai Lukiškių aikštė atrodo nuo Šv.Pilypo ir Jokūbo bažnyčios pusės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ypač graudžiai Lukiškių aikštė atrodo nuo Šv.Pilypo ir Jokūbo bažnyčios pusės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 28, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:46 AM

Į Lukiškių aikštę dar labiau maldamas purvyną prieš porą dienų atriedėjo ekskavatorius, iškasė duobę 25 metrų aukščio vėliavos stiebui. Vėliau iš Katedros aikštės buvo atvežtas ir stiebas.

Kovo 11-ąją Lukiškių aikštėje pirmą kartą bus iškelta įspūdingų matmenų istorinė herbinė vėliava su Vyčiu – baltu raiteliu, ji bus laikinas paminklas kovotojams už laisvę ir nepriklausomybę.

Tikimasi, kad aikštės takai iki valstybinės šventės pradžius. O kol kas jie užtverti įspėjamąja juosta, kad pėstieji nebraidytų po purvyną.

Savivaldybės vadovai aiškino, kad tai – laikinas sprendimas. Kol nėra vienos idėjos, kol vis dar vyksta diskusijos, kaip sutvarkyti Lukiškių aikštę, tai bus paminklas visiems kovotojams.

Šiomis dienomis Lukiškių aikštė su didžiuliu vėliavos stiebu atrodo graudžiai.

Purvynu virtę pėsčiųjų takai, nedaug kas likę iš vejos.

Prie J.Tumo-Vaižganto gatvės – išdaužytas informacinis stendas, prie Šv.Pilypo ir Jokūbo bažnyčios – šaligatvio liekanos.

Dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo ir paminklo pastatymo sprendžiama nuo 1999-ųjų. Tiesa, valdžia iki 2018 metų užsibrėžusi sutvarkyti centrinę sostinės aikštę, tačiau dėl to vis dar verda diskusijos.

Aikštės sutvarkymo konkursą pernai laimėjo Rolando Paleko projektas „Ramybė“, praėjusiais metais taip pat išrinktas Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo konkurso nugalėtojas – projektas „Tautos dvasia“, simboliškai vaizduojantis skrendantį paukštį.

Tačiau iki šiol nesutariama, kas turėtų rūpintis aikštės tvarkymo darbais.

Vyriausybės kanclerio Almino Mačiulio nuomone, tuo turėtų užsiimti Kultūros ministerija. Tačiau kultūros ministras Šarūnas Birutis atsakė, kad už skirtingus Lukiškių aikštės sutvarkymo projektus atsakingos dvi ministerijos – Aplinkos ir Kultūros, taip pat ir savivaldybė, todėl reikia Vyriausybės kanceliarijos koordinavimo.

Lukiškių aikštė susiformavo XX amžiaus pradžioje. 1953 metais čia pastatytas paminklas bolševikų vadui Leninui, 1991-aisiais jis buvo demontuotas.

Nuo to laiko aikštė nebuvo tvarkoma. („Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.