Žvejys: užuot šiukšlinę gamtą, naudokimės atliekų aikštelėmis

Nutirpęs sniegas Lietuvoje atidengė ir akiai itin nemalonius vaizdus, bylojančius apie vis dar menką kai kurių gyventojų sąmoningumą. Taip sako vilnietis žvejys Lukas, atokesniuose gamtos kampeliuose matantis iškilusius šiukšlių kalnus.

Naujos taisyklės gerokai sudrausmino žvejus ir po žvejybos kur kas daugiau jų nei anksčiau susirenka atliekas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujos taisyklės gerokai sudrausmino žvejus ir po žvejybos kur kas daugiau jų nei anksčiau susirenka atliekas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Mar 20, 2015, 2:57 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:10 PM

Nors netvarkingumu ir aplaidumu dažnai kaltinami patys žvejai, vilnietis sako, jog yra priešingai: situacija yra gerokai pasikeitusi. Prieš beveik dvejus metus įsigaliojo patikslintos Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės, kuriose atsirado meškeriotojus savo žvejybos vietose susirinkti šiukšles įpareigojantis punktas. Taisyklės numato, kad reikia surinkti visas šiukšles 5 metrų spinduliu aplink žvejybos vietą ir jas išvežti į komunalinių atliekų konteinerius.

Pasak vilniečio žvejo, meškeriojant atliekų susidaro išties nemažai. „Daugiausia tai – pakuočių atliekos: įvairūs maišeliai ir krepšeliai nuo jaukų žuvims, dėžutės, kuriose laikomi sliekai ar lervos. Be to, dažnas į kuprinę įsimeta užkandžių, jų pakuočių taip pat anksčiau gamtoje tekdavo pamatyti dažnai“, – pasakojo vyras.

Vis dėlto, jo teigimu, naujos taisyklės gerokai sudrausmino žvejus ir po žvejybos kur kas daugiau jų nei anksčiau susirenka atliekas. „Dalį galbūt gąsdina baudos, numatytos už reikalavimų nepaisymą. Tačiau dalis taip elgiasi tiesiog sąmoningai suvokdami, kad susirinkti atliekas būtina. Nuolat skaitau internete įvairius žvejų forumus: ten dauguma labai aktyviai ragina neteršti aplinkos, susirinkti atliekas ir sugėdina tuos, kurie į tai vis dar linkę žvelgti aplaidžiai“, – pasakojo žvejys.

Tačiau pavasariop miškuose nutirpus sniegui pasirodė, kad ne visi žmonės į atliekų tvarkymą žvelgia atsakingai. Nuolat Vilniaus apylinkėse žvejojantis vyras pasakojo, kad miškuose suversti atliekų kalnai stulbina.

„Jeigu tai regioninio parko teritorija, jeigu įrengtos poilsiavietės, pėsčiųjų takeliai, yra šiukšliadėžių, aplinka tvarkingesnė. Galbūt šiukšlintojai baiminasi ir to, kad tokios vietos pritraukia didesnius lankytojų srautus. Tačiau yra tekę labai atokiuose gamtos kampeliuose, iki kurių net automobiliu sunkoka privažiuoti, matyti suverstus tikrus atliekų kalnus: seną buitinę techniką, naudotas padangas ir taip toliau. Į tokias vietas netyčia neužklysi, juolab su senu šaldytuvu ar skalbimo mašina. Vadinasi, žmonės sąmoningai krauna atliekas į mašinas ir tempia jas daugybę kilometrų į miškus. Nors galėtų tiesiog nuvežti į stambiagabaričių atliekų aikšteles, nemokamai priduoti ir ramia sąžine grįžti namo, o ne bailiai dairytis, ar niekas nematė jų poelgio“, – piktinosi Lukas.

Atliekų tvarkymo specialistai gyventojus įspėja, kad mėgstantiems teršti gamtą už tokį poelgį gali tekti brangiai sumokėti. Teršėjams yra numatytos nemenkos baudos, o patys gyventojai taip pat vis akyliau stebi aplinką ir apie tokius piktavališkus atsikratymo atliekomis atvejus vis dažniau informuoja pareigūnus.

Todėl stambiagabarites atliekas verčiau iš karto nuvežti į joms skirtas aikšteles, kurių visoje Lietuvoje yra net 88.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.