Šiaurės vėjas į Jūrų muziejų pripūtė ruoniukų

Kovo pabaigoje ir balandžio pradžioje Baltijos jūroje siautėjusios audros į Lietuvos jūrų muziejų pripūtė itin daug ruoniukų pamestinukų. Dabar muziejuje gydomi net šeši nusilpę, išsekę gyvūnėliai. Pirmieji du – Kovukas bei Tidikas – jau kiek sustiprėjo ir žuvį ėda patys, todėl yra perkelti iš laboratorijos į baseiną.

Mažylius prižiūrintis Jūrų paukščių ir žinduolių skyriaus vedėjas A.Grušas, galima sakyti, apsigyveno muziejuje – Velykas sutiko rūpindamasis ruoniukais.<br>A.Mažūno nuotr.
Mažylius prižiūrintis Jūrų paukščių ir žinduolių skyriaus vedėjas A.Grušas, galima sakyti, apsigyveno muziejuje – Velykas sutiko rūpindamasis ruoniukais.<br>A.Mažūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 8, 2015, 12:32 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 7:59 AM

Kiti keturi – Šaipė, Balandukas, Rikinė ir Bumbulis – dar glaudžiasi dviejose voniose, kurios įrengtos viename iš Lietuvos jūrų muziejaus administracinio pastato kabinetų – vadinamojoje laboratorijoje. Šis ketvertukas maitintis nesugeba: trinta žuvies tyrė su priedais per zondą jiems supilama tiesiai į skranduką.

Vardai ruoniukams parenkami pagal radimvietę – Tidikas, Šaipė ir Rikinė – upelių, įtekančių į Baltiją, pavadinimai, Bumbulis – rastas ties Bumbuliškių kaimu, o kitiems dviem atiteko mėnesių pavadinimai.

Visi šeši nelaimėliai prižiūrimi veterinaro – jiems skiriama antibiotikų ir vitaminų. Dauguma jų sužaloti kirų – prakapotomis akytėmis, pūliuojančiais plaukmenimis.

Ruoniukai labai mažai sveria – mažiau nei ką tik gimę. Didžiausias iš jų yra Balandukas, jis svėrė 14,2 kg, mažiausia – Rikinė – 12,1 kg. Vieno ruoniuko, deja, muziejininkams išgelbėti nepavyko.

Mažylius prižiūrintis Jūrų paukščių ir žinduolių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas, galima sakyti, apsigyveno muziejuje – Velykas sutiko rūpindamasis ruoniukais: „Šiandien tikiuosi sugrįžti namo, – šypsosi biologas. – Tikiuosi, kad jau pavyks pereiti prie retesnio maitinimo.“

Tačiau vedėjas priduria, kad dėl trijų ruoniukų – Balanduko, Rikinės ir Bumbulio – dar labai neramu: jie viduriuoja, nepriauga svorio.

Kiekvienais metais Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojai priglaudžia ir slaugo jūros pakrantėje rastus nusilpusius ruoniukus. Tokiems ruoniukams jau dvidešimt ketveri metai muziejus tampa antraisiais namais. Atvežami gyvūnėliai dažnai būna leisgyviai, o pagiję ir sustiprėję vėl paleidžiami į Baltijos jūrą. Jau kelerius metus ruoniukais rūpintis muziejininkams padeda Aplinkos ministerija. Šiemet ji Baltijos pilkųjų ruonių gydymui ir priežiūrai skyrė 7240 eurų.

Šis pavasaris išskirtinis – vietoj poros ruoniukų, tenka rūpintis net šešiais. Tokią ruoniukų gausą, biologo teigiamu, lėmė itin šilta žiema.

„Rygos įlanka neužšalo ir ruonių patelės buvo privertos vesti vaikus ant kranto, o ne kaip įprastai ant ledo, – sakė A.Grušas. – O čia jas ir žmonės galėjo išgąsdinti, ir jos pačios, ieškodamos žuvies, toliau nuplaukti, palikusios vaikus vienus. Kai jos vaikuojasi ant ledo, niekur toli plaukti ieškoti maisto nereikia – neria čia pat.“

Baltijos pilkieji ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus) – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.