Talkų dalyvius skatina pagalvoti ir apie rūšiavimą

Balandis talkų mėnesiu vadinamas ne be reikalo: vos atšilus orams įvairiuose šalies kampeliuose sujuda talkininkai, švarinantys parkus, skverus, kitas viešąsias erdves bei surenkantys nutirpus sniegui akis badančias šiukšles.

Šiais metais „Darom" talkininkai švarinti šalies vietoves, rinkti atliekas ir stengtis jas rūšiuoti bus kviečiami balandžio 25 d.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šiais metais „Darom" talkininkai švarinti šalies vietoves, rinkti atliekas ir stengtis jas rūšiuoti bus kviečiami balandžio 25 d.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Apr 9, 2015, 12:55 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 5:49 AM

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas sako, kad kibus tvarkyti aplinkos ypač išryškėja, kad atsakingai ir sąmoningai į atliekų rūšiavimą žvelgia dar ne visi gyventojai. „Žmonių sąmoningumas auga, požiūris keičiasi, tačiau ne taip greitai, kaip norėtųsi“, – pastebi ministras.

Prieš kelerius metus talkų organizatoriai bei aplinkosaugininkai suskato garsiau kalbėti apie tai, kad atliekas svarbu ne tik surinkti, bet ir jas išrūšiuoti bei tinkamai atsikratyti. Tiesa, K.Trečiokas pripažįsta, kad tai padaryti talkų metu gali būti sudėtinga. „Pats esu dalyvavęs ne vienoje talkoje ir žinau, kad jų metu išrūšiuoti kiekvieną rastą šiukšlę yra sudėtinga. Vis dėlto reikėtų bent tokias atliekas kaip, pavyzdžiui, rastos senos padangos, išmesti tinkamai, o ne priskirti jų prie bendrų atliekų krūvos“, – teigė K.Trečiokas.

Aštuntus metus Lietuvoje rengiamos akcijos „Darom“ organizatoriai sau ir akcijos dalyviams taip pat kelia vis naujus ir ambicingesnius tikslus. Pavyzdžiui, šiemet akcijos metu ketinama valyti ne tik sausumos paviršių, bet ir vandens telkinius. Kartu su atliekų tvarkymo specialistais „Darom“ organizatoriai ragina savanorius stengtis ne tik rinkti, bet ir rūšiuoti surinktas atliekas. Tai padeda ne tik tinkamai atsikratyti per talkas surinktomis šiukšlėmis, bet ir skatina žmones apie atliekų rūšiavimą galvoti nuolat bei nepamiršti to savo buityje.

Nors talkų metu išrūšiuoti kiekvieną surinktą šiukšlę būtų sudėtinga, vis dėlto bendros atliekų tvarkytojų, savanorių ir talkų organizatorių pastangos jau gali pasigirti apčiuopiamais rezultatais.

Pavyzdžiui, 2013 m. visoje šalyje vykusios talkos metu viešoji įstaiga „Pakuočių tvarkymo organizacija“ kartu su švarinimo talkos organizatoriais Vilniaus rajono ir Kauno miesto savanorius kvietė rūšiuoti surinktas pakuočių atliekas. Talkos metu šiose vietovėse buvo surinkta daugiau kaip 10 tūkstančių kilogramų išrūšiuotų atliekų. Iš jų daugiau kaip 7800 kilogramų buvo tinkamos perdirbti atliekos. Šios atliekos ne iškeliavo į sąvartynus, o buvo atiduotos perdirbėjams.

„Pakuočių tvarkymo organizacijos“ duomenimis, šio surinkto kiekio pakanka pagaminti 9 tūkstančiams naujų stiklinių butelių, 50 tūkstančių PET butelių, 2500 plastikinių kibirų bei 500 kvadratinių metrų skardos. Viešosios įstaigos atstovai pabrėžė, kad šie skaičiai būtų kur kas didesni ir įspūdingesni, jei rinkdami šiukšles pakuočių atliekas nuo bendrųjų atliekų atskirtų visų Lietuvos miestų ir miestelių gyventojai. Tai leidžia ne tik sumažinti į sąvartynus gabenamų atliekų kiekius, bet ir padeda išsaugoti daugybę gamtos išteklių, reikalingų pakuotėms gaminti.

Šiais metais „Darom" talkininkai švarinti šalies vietoves, rinkti atliekas ir stengtis jas rūšiuoti bus kviečiami balandžio 25 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.