Savaitė be atliekų – žingsnis į švaresnę planetą

Pasaulyje vartotojiškumui pasiekiant vis naujas aukštumas, o įvairiai produkcijai vis dažniau pereinant į trumpalaikio naudojimo ar net vienkartinių gaminių kategorijas, neišvengiamai susiduriama su augančių atliekų srautų problema.

Nors šiuolaikiniai sąvartynai visais atžvilgiais gerokai pranoksta savo pirmtakus, kurie daugeliu atvejų būdavo įrengiami menkai paisant aplinkosauginių reikalavimų, visgi nuolat versti vis naujus atliekų kalnus sąvartynuose – ne išeitis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors šiuolaikiniai sąvartynai visais atžvilgiais gerokai pranoksta savo pirmtakus, kurie daugeliu atvejų būdavo įrengiami menkai paisant aplinkosauginių reikalavimų, visgi nuolat versti vis naujus atliekų kalnus sąvartynuose – ne išeitis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2015-04-17 17:01, atnaujinta 2018-01-06 13:10

Nors šiuolaikiniai sąvartynai visais atžvilgiais gerokai pranoksta savo pirmtakus, kurie daugeliu atvejų būdavo įrengiami menkai paisant aplinkosauginių reikalavimų, visgi nuolat versti vis naujus atliekų kalnus sąvartynuose – ne išeitis. Augant atliekų kiekiams, sąvartynams tektų atiduoti vis naujus žemės plotus. Be to, dalis į juos patekusių medžiagų pūdamos, irdamos veikiant išorės veiksniams gali išskirti kenksmingas medžiagas.

Todėl jei nenorime ateities pasaulyje būti apsupti vis augančių atliekų kalnų, keisti savo elgesį bei mąstyseną reikia jau dabar. Vienas būdų atidžiau pažvelgti į atliekų problemą – savaitė be atliekų (angl. Zero waste week). Tai aštuntus metus vykstantis sumanymas, kilęs Didžiojoje Britanijoje. Jo organizatorius imtis ryžtingų veiksmų paskatino skaudi nelaimė – liūčių sukeltas milžiniškas potvynis, tiesiog nušlavęs Boskastlio miestelį. 2004-aisiais įvykusi nelaimė paskatino dar griežčiau prabilti apie aplinkosaugos problemas, akivaizdžius klimato pokyčius ir jų lemiamas katastrofas, suniokojančias tiek gamtą, tiek šimtų ar net tūkstančių žmonių gyvenimus.

Todėl Didžiojoje Britanijoje pradėta organizuoti savaitė be atliekų, kurios tikslas – paskatinti gyventojus bent vieną savaitę siekti, kad visos jų namų aplinkoje, darbovietėse ar kitose erdvėse susidariusios atliekos būtų rūšiuojamos ir perdirbamos ar kitaip pakartotinai panaudojamos ir nė viena jų nenukeliautų į sąvartynus.

Šios idėjos autoriai pastebi, kad tokios savaitės sėkmė ypač priklauso nuo gyventojų sąmoningumo ir jų apsisprendimo keisti savo požiūrį į vartotojiškumą. Savaitėje be atliekų dalyvaujantys žmonės taip pat priversti atidžiau pažvelgti į savo įsigyjamų prekių pakuotes ir dar prieš atveriant piniginę pasvarstyti, kurias iš jų galima perdirbti ar kitaip pakartortinai panaudoti, o kurias – ne. Taip pat skatinama kritiškiau žvelgti į vartotojiškumą ir iš naujo pabandyti įvertinti įvairius namuose esančius daiktus: galbūt dalį tų, kuriuos esame linkę nurašyti ir išmesti, galima pataisyti, persiūti ar suteikti jiems naują funkciją. Jei daiktas tikrai nereikalingas, tačiau dar tinkamas naudoti, verta pagalvoti apie galimybę jį padovanoti kitiems arba parduoti.

Be to, tokios savaitės metu skatinama pažvelgti į atliekas kaip į išteklius, kurie gali praversti pramonėje ir gerokai sutaupyti gamybos lėšų bei gamtos išteklių. Efektyviai perdirbamos atliekos padeda išsaugoti didžiulius miškų plotus, sutaupyti energijos.

Nors sumanymas kilo Didžiojoje Britanijoje, prisidėti prie jo raginami viso pasaulio žmonės. Šiais metais savaitė be atliekų vyks rugsėjo 7-13 dienomis.

Kuo mažiau atliekų šalinti sąvartynuose yra ir svarbus artimiausio laikotarpio Lietuvos tikslas. Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014-2020 m. plane svarbiausiu prioritetu išskirta atliekų prevencija. Toliau rikiuojasi paruošimas panaudoti atliekas pakartotinai, perdirbimas, kitoks panaudojimas. Prioritetų penketuke paskutinė vieta yra skirta atliekų šalinimu

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.