Teršiančius aplinką gyventojai stebi vis akyliau

Pažeistos žvejybos taisyklės ir kiemuose, soduose bei sodybose deginamos atliekos. Apie tokius pažeidimus dažniausiai praneša gyventojai, skambinantys karštąja aplinkosaugos pažeidimų linija.

Aplinkosaugos specialistai pastebi, kad atvejų, kai žmonės pastebi piktavališkus pažeidėjus ir apie deginamas atliekas ar ne vietoje išmetamas šiukšles informuoja pareigūnus, vis daugėja.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Aplinkosaugos specialistai pastebi, kad atvejų, kai žmonės pastebi piktavališkus pažeidėjus ir apie deginamas atliekas ar ne vietoje išmetamas šiukšles informuoja pareigūnus, vis daugėja.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2015-04-17 16:48, atnaujinta 2018-01-06 13:10

Per pusmetį Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos Informacijos priėmimo ir valdymo centras sulaukė beveik 4 tūkstančių skambučių. Ypač jų padaugėjo kovą: karštoji aplinkosaugos pažeidimų linija gavo 830 pranešimų, o tai yra 40 procentų daugiau nei vasarį ir net dukart daugiau – nei sausį.

„Skambučių kiekvieną mėnesį karštąja linija sulaukiame šimtais. Tai rodo, kad gyventojams svarbu, kas vyksta jų aplinkoje, ir kad žmonių sąmoningumas auga“, – teigė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Net į 150 pranešimų praėjusį mėnesį aplinkosaugininkai reagavo nedarbo valandomis, poilsio bei švenčių dienomis. Daugiausiai jiems teko vykti tirti pranešimų apie žvejybos taisyklių pažeidimus, tačiau gausu buvo ir deginamų atliekų atvejų: nuo šių metų sausio pranešimų apie deginamas atliekas skaičius išaugo net tris kartus.

Specialistai įspėja, kad deginantiems atliekas, ne vietoje išmetantiems senus baldus ar naudotas padangas gresia dideli nemalonumai, tarp jų – ir piniginės baudos. Pavyzdžiui, susirengusiems deginti sausą žolę, medžių lapus, daržo atliekas reikėtų turėti omenyje, kad už tai gresia bauda iki 231 euro. Beje, atsakomybė už deginant atliekas kylančius gaisrus numatyta ir žemės savininkams bei naudotojams, kurie, pastebėję deginamas atliekas, nesiima priemonių joms užgesinti.

Ne vietoje išmetantiems senas padangas gresia piniginės baudos, galinčios siekti net kelis tūkstančius eurų, jei, pavyzdžiui, išmetama tona senų padangų. Už išmestas keturias padangas kaltininkui gresia 145 eurų bauda.

Tiems, kurie prie komunalinių atliekų konteinerių, pamiškėse ar grioviuose nutaria išmesti senus baldus, sulūžusius dviračius, langų rėmus, buitinę techniką ar kitas stambiagabarites atliekas, taip pat gresia piniginės baudos. Už užterštą vieno kvadratinio metro plotą skiriama bauda siekia 145 eurus.

Aplinkosaugos specialistai pastebi, kad atvejų, kai žmonės pastebi piktavališkus pažeidėjus ir apie deginamas atliekas ar ne vietoje išmetamas šiukšles informuoja pareigūnus, vis daugėja. Nors ne visi pranešimai pasitvirtina, visgi gyventojų sąmoningumas ir pilietinis aktyvumas yra padėjęs išsiaiškinti ir nubausti ypač gamtą nuskriaudusius kaltininkus.

Pavyzdžiui, prieš dvejus metus pasitvirtino gautas pranešimas apie aplinkos teršimą srutomis Ukmergės rajone. Pasitvirtinus informacijai, aplinkos teršimas nedelsiant buvo sustabdytas, o teršėjai nubausti piniginėmis baudomis.

Pranešti apie pažeidimus galima paskambinus telefonu (8-5) 273 2995 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Iš Bendrojo pagalbos centro ar piliečių gaunamus pranešimus vertina budintieji specialistai, kurie gautą informaciją nedelsdami perduoda vietos pareigūnams ar kitai atsakingai institucijai. Karštoji aplinkosaugos pažeidimų linija dirba visą parą, todėl ja galima skambinti bet kuriuo paros metu, taip pat poilsio ir švenčių dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.