Senas padangas – į autoservisus arba atliekų aikšteles

Tikriausiai net pradinukai žino, kad senų, atitarnavusių padangų negalima išmesti pakelėse, pievose, miškuose ar kitose tam netinkamose vietose. Tačiau kartais susidūrę su atsakingų įstaigų nenoru priimti padangas ar tiesiog informacijos stokojantys vairuotojai vis dar sutrinka: tai kur reikia išmesti senas padangas, kad nebūtų žalos nei gamtai, nei vairuotojo piniginei?

Tai kur reikia išmesti senas padangas, kad nebūtų žalos nei gamtai, nei vairuotojo piniginei?<br>M.Patašiaus nuotr.
Tai kur reikia išmesti senas padangas, kad nebūtų žalos nei gamtai, nei vairuotojo piniginei?<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2015-04-22 12:38, atnaujinta 2018-01-06 05:18

Vienas iš būdų – palikti senas padangas ten, kur įsigijote naujas. Aplinkos ministerija primena, kad jau kelerius pastaruosius metus autoservisai, specializuotos padangų parduotuvės ar prekybos centrai privalo iš vairuotojų nemokamai priimti senas padangas, jei jų savininkas perka naujas. Jei susiduriate su šią nuostatą ignoruoti bandančios įmonės atstovu, priminkite jam apie savo teises nemokamai palikti padangas, o jo pareigą – jas priimti.

Be to, pravartu žinoti, kad perkantieji naujas padangas iš karto sumoka ir už jų tvarkymą, nes tai įskaičiuota į padangos kainą. Taigi platintojams už senų padangų priėmimą esate sumokėjęs jau tada, kai šias padangas pirkote. Padangų platintojai nemokamai priima tas padangas, kurios skirtos tam pačiam transporto priemonės tipui. Atiduodamų padangų skaičius turi būti toks pat, kaip perkamų padangų skaičius. Tai yra, jei perkate keturias naujas padangas, tai platintojai iš jūsų privalo nemokamai priimti keturias senąsias.

Kaip autoservisams sekasi tvarkytis tiek su senomis padangomis, tiek su kitomis automobilių atliekomis, šį mėnesį specialistai stebi ypač aktyviai. Keliuose regionuose jau nuo balandžio pradžios vyksta akcija „Garažiukas“. Jos metu aplinkosaugininkai lankosi autoservisuose ir įvertina, ar juose susidarančios atliekos tvarkomos tinkamai ir neteršia aplinkos.

Jei naujų padangų šį sezoną neperkate, tačiau nuo senesnių laikų garaže arba sandėliuke laikote keletą jų jau atitarnavusių, tuomet verta pasukti į stambiagabaričių atliekų aikšteles, kurių yra kiekvienoje Lietuvos savivaldybėje. Daugelyje jų iš gyventojo nemokamai priimama iki 5 padangų. Tiesa, prieš vykstant į konkrečią stambiagabaričių atliekų aikštelę rekomenduojama regioninio atliekų tvarkymo centro tinklalapyje pasitikslinti informaciją, ar numatoma aplankyti aikštelė tuo metu tikrai priima padangas, jei taip – kiek jų gali atvežti vienas gyventojas.

Jei atsikratyti padangomis nori įmonė, sukaupusi didesnį jų kiekį nei vienas ar keli komplektai, tuomet dėl to reikėtų kreiptis į padangų tvarkytoją ir perduoti atliekas pagal padangų atliekų perdirbimo ir panaudojimo sutartį.

Aplinkosaugininkai primena, kad gyventojui, ne vietoje išmetusiam keturių padangų komplektą, gresia beveik 145 eurų dydžio bauda. Taip siekiama užkirsti kelią nepareigingų žmonių savivalei ir sumažinti gresiančią aplinkos taršą. Gamtoje padangos išlieka nesuirusios daugybę metų. Dėl šios priežasties kartais padangų savininkai jomis bando atsikratyti degindami, tačiau taip pridaro dar daugiau žalos. Deginant didesnius padangų, kaip ir kitų panašios kilmės atliekų, kiekius išsiskiria kancerogeninės medžiagos. Be to, liepsnojančią gumą užgesinti yra ypač sunku, todėl bandymai tokiu būdu atsikratyti padangomis gali baigtis itin skaudžia nelaime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.