Piknikas be šiukšlių: kaip sumažinti atliekų kiekį

Parkus ir skverus nutūpę miestiečiai, čia pat, ant žolės, besimėgaujantys gardžiais valgiai ir gėrimais – nuo idiliškų vasaros vakarų neatsiejamas vaizdas, vis dažniau regimas ir Lietuvoje. Tačiau kad ir kur surengtume pietus ar vakarienę lauke – ar sostinės Bernardinų sode, ar Dzūkijoje ant Ūlos upės skardžio, – prieš išsiruošiant į juos verta pagalvoti, kaip pakeisti savo įpročius, kad gardaus užkandžiavimo gamtoje rezultatas nebūtų vis nauji atliekų kalnai.

Tačiau kad ir kur surengtume pietus ar vakarienę lauke, prieš išsiruošiant į juos verta pagalvoti, kaip pakeisti savo įpročius, kad gardaus užkandžiavimo gamtoje rezultatas nebūtų vis nauji atliekų kalnai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tačiau kad ir kur surengtume pietus ar vakarienę lauke, prieš išsiruošiant į juos verta pagalvoti, kaip pakeisti savo įpročius, kad gardaus užkandžiavimo gamtoje rezultatas nebūtų vis nauji atliekų kalnai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Apr 27, 2015, 12:52 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 6:56 PM

Štai keli patarimai, kurie padės beveik be pastangų ženkliai sumažinti susidarančius šiukšlių kiekius, o patį užkandžiavimo lauke malonumą pavers dar labiau estetišku ir žadinančiu apetitą.

1.Įsigykite krepšį ar pintinę maisto produktams bei įrankiams. Krauti valgius, gėrimus bei stalo įrankius į didelius prekybos centrų krepšius – prasta išeitis. Toks elgesys ne tik prisideda prie besaikio plastiko maišelių naudojimo, bet ir kelia grėsmę jūsų pasirinktų produktų išvaizdai ir skoniui: juk pomidorai tokiame krepšyje, uždėti sunkesniais produktais, gali susitrinti, netvarkingai sumesti stalo įrankiai – pradurti sulčių ar jogurto pakelį. Verčiau rinktis romantiškai nuteikiančią specialią pikniko pintinę, šaltkrepšį, kuris padės jūsų patiekalams bei gėrimams vaišių vietą pasiekti maloniai atvėsintiems, ar paprasčiausią pintinę arba talpų medžiaginį krepšį.

2.Venkite vienkartinių lėkščių, taurių, servetėlių bei stalo įrankių. Pirmiausia, nors gali atrodyti priešingai, toks pasirinkimas visai nėra pigus, jei lauke valgote dažniau nei porą kartų per sezoną. Perkant vienkartinius indus ar įrankius jūsų išleisti pinigai jau po kelių valandų atsiduria šiukšliadėžėje. Geriau investuoti į patogius, jūsų skonį ir poreikius atitinkančius indus bei įrankius, kurie jums tarnaus ne vieną sezoną, be to, jais nereikės užgrūsti šiukšliadėžių. Stiklo taurės, medžiaginės servetėlės, minkštas patiesalas ant žolės, nevienkartinės lėkštės atrodo kur kas elegantiškiau ir šventiškiau už vienkartinius indus. Be to, jų nereikia saugoti nuo menkiausio vėjo gūsio.

3.Atkreipkite dėmesį į pakuotę. Rinkdamiesi maisto produktus, gėrimus, indus bei kitus reikmenis būsimai vakarienei ar pietums lauke, atidžiau įvertinkite, ar jų pakuotės bei kiti reikmenys pagaminti iš perdirbamų medžiagų, ar juos galima panaudoti ne vieną kartą. 4.Pietums lauke pasiruoškite dar namuose. Savo namų virtuvėje turite geriausias sąlygas rūšiuoti atliekas. Todėl čia nuveikite kuo daugiau, kad lauke teliktų pramogauti ir užkandžiauti ir kuo mažiau rūpintis susidarančiomis atliekomis. Daržoves paruoškite – nuplaukite ir, jei reikia, nuskuskite ar išvalykite dar namuose, ten pat pasiruoškite salotas, užtepėles, jei gaminate patys – desertus, užkandžius ir kitus skanėstus. Kokybiškuose induose laikomi sūriai, mėsos ar kiti gaminiai neges, tad jų pakuotes galėsite palikti namų šiukšliadėžėje, o ne temptis kartu į gamtą. Beje, jei ketinate piknikauti su vaikais, daugelį produktų pasistenkite supjaustyti mažesniais gabaliukais, tarp jų – ir vaisius: neretai vaikui pakanka poros kąsnių banano ar kriaušės, todėl likusio vaisiaus neteks mesti į atliekų krūvą. 5.Nepamirškite šiukšlių maišų. Jų prireiks dviem atvejais. Pirmuoju – jei nusižiūrėtoje stovyklavietėje ar poilsiavietėje prieš jus lankęsi žmonės bus „pamiršę“ susirinkti nuorūkas, maisto atliekas, produktų pakuotes ar kitas šiukšles. Antruoju – kai baigę piknikauti ruošitės apleisti vaizdingą gamtos kampelį ir, prieš vykdami namo, stengsitės sutvarkyti teritoriją taip, kad po jūsų užsukusiam žmogui čia būtų malonu praleisti laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.