Apsipirkti be plastikinių maišelių: misija įmanoma?

Vienam plastikiniam maišeliui suirti gali prireikti kelių šimtų metų. Šio fakto, regis, pakanka tam, kad bendromis pastangomis siektume kuo labiau sumažinti plastikinių maišelių naudojimą.

Pusvelčiui ar net visai dykai dalinami maišeliai tebenaudojami glėbiais, kartais visai neatsižvelgiant į tai, jog puikiausiai būtų galima apsieiti be maišelio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pusvelčiui ar net visai dykai dalinami maišeliai tebenaudojami glėbiais, kartais visai neatsižvelgiant į tai, jog puikiausiai būtų galima apsieiti be maišelio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Apr 28, 2015, 12:40 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 3:50 PM

Vis dėlto apsidairius prekybos centruose bei turgavietėse akivaizdu, kad dėl plastikinių maišelių galvą suka toli gražu ne kiekvienas pirkėjas. Pusvelčiui ar net visai dykai dalinami maišeliai tebenaudojami glėbiais, kartais visai neatsižvelgiant į tai, jog puikiausiai būtų galima apsieiti be maišelio.

Žinoma, kai kuriais atvejais prekybos vietose be plastikinių maišelių išsiversti išties sudėtinga. Tačiau asmeninė patirtis rodo, kad šiek tiek paieškojus alternatyvų naudojamų maišelių kiekius galima ženkliai sumažinti, dėl to nepatiriant jokių nepatogumų. Štai keli patarimai, padėsiantys sėkmingai išsiversti su vis mažesniu maišelių skaičiumi.

1.Planuojate apsipirkimus – planuokite ir pasiimamus maišelius. Jei vienu kartu stengiatės įsigyti maisto produktų visai savaitei, išsiruošę apsipirkti iš anksto pasirūpinkite, kur prekes dėsite. Pasiimkite medžiaginį krepšį, talpią rankinę arba specialiai pirkiniams skirtą krepšį ant ratukų. Apskritai rankinėje visuomet pravartu turėti specialų pirkinių krepšelį: dauguma jų susilanksto, todėl beveik neužima vietos, o spalvų ir formų pasirinkimas šiandien gali įtikti ir išrankiausiems.

2.Nepiktnaudžiaukite dalinamais plonaisiais maišeliais. Prekybos centruose jų – kiek širdis geidžia, tačiau prieš atsiplėšiant vis naują maišelį verta savęs paklausti, ar tikrai jų tiek daug reikia. Kai kuriuos produktus iš tiesų patogiausia berti į šiuos maišelius, visgi apsidairykite – gali būti, kad šalia pamatysite ir popierinius maišelius, kurie, žinia, aplinkai yra kur kas draugiškesni. Jei kyla įtarimų, kad cukraus, miltų ar kitų birių produktų pakuotė gali būti prakiurusi, nedėkite jos į kelis maišelius – visiškai užteks ir vieno. Be to, nesistenkite kiekvienos savo perkamos prekės brukti į maišelį, nors šiuos ir galima imti nemokamai. Vienas paprasčiausių pavyzdžių – bananai: neretai jų kekės brukte brukamos į dažnai per mažus tam maišelius, tačiau taip elgtis nėra jokio pagrindo.

Todėl perkamus bananus, ananasus, įvairius produktus pakuotėse pagalvokite, ar tikrai negalite išsiversti be lengvųjų plastikinių maišelių. Šie maišeliai gamtoje sukelia ypač didelį pavojų: kasmet jų į viešąsias erdves bei vandens telkinius pasklinda keli milijardai. Į vandenis patekusius maišelius praryja paukščiai bei jūrų gyvūnai, todėl jiems toks neatsakingas žmogaus poelgis gali tapti lemtingu.

3.Atsižvelkite į maišelio sudėtį. Jei aplinkybės susidėliojo taip, kad niekaip negalite išsiversti be plastikinio maišelio, rinkdamiesi jį atkreipkite dėmesį, ar maišelis greitai suyra aplinkoje. Didesnėse prekybos vietose Lietuvoje jau senokai galima įsigyti vadinamųjų biomaišelių. Jie ne tik draugiškesni aplinkai, bet ir skatina vartotoją sąmoningiau elgtis: už paprastus plastiko maišelius biomaišeliai yra šiek tiek brangesni. Todėl tikėtina, kad pasirinkę tokį maišelį jį labiau saugosite ir sieksite panaudoti ne vieną kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.