Panevėžys sieks kuo mažiau atliekų šalinti sąvartyne

Nuo regionų, kuriuose kyla mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginiai, neatsilieka ir Panevėžys. Pradėjus veikti mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo (MBA) įrenginiams, į Panevėžio regioninį nepavojingų atliekų sąvartyną nebepateks tos atliekas, kurias galima perdirbti. Kylančius įrenginius Panevėžio regione neseniai apžiūrėjo ir įvertino Vyriausybės, Aplinkos ministerijos, Aplinkos projektų valdymo agentūros atstovai.

Nuo regionų, kuriuose kyla mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginiai, neatsilieka ir Panevėžys.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Nuo regionų, kuriuose kyla mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginiai, neatsilieka ir Panevėžys.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Apr 28, 2015, 2:47 PM, atnaujinta Nov 20, 2019, 12:18 PM

Į modernius įrenginius patekusios atliekos bus išrūšiuojamos ir toliau keliaus skirtingais keliais. Pirmiausia komunalinės atliekos pateks į priėmimo zoną, kur bus atskiriamos netinkamos apdoroti atliekos. Rūšiavimo zonoje bus atskiriamos biologiškai skaidžios atliekos, metalo bei kitos atliekos. Mechaninio rūšiavimo įrenginiai leis efektyviai išrūšiuoti ir apdoroti skirtingas atliekas: pavyzdžiui, atskirtos popieriaus, kartono atliekos iš karto keliaus į smulkintuvą.

Biologinio apdorojimo įrenginiuose apdorojant atliekas anaerobinio fermentavimo būdu išsiskirs biodujos, kurias ketinama panaudoti energijai gaminti ir ją naudoti sąvartyno reikmėms. Tuo pačiu tikslu ketinama panaudoti ir iš bioskaidžių atliekų susidarysiantį kompostą – jis taip pat pravers sąvartyne.

Pradėjus veikti mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginiams, Panevėžio regionas turės kur kas didesnes galimybes siekti ilgalaikio visos Lietuvos tikslo – kuo mažiau atliekų šalinti sąvartynuose, kuo daugiau jų perdirbti ar kitaip pakartotinai panaudoti.

Jau iki kitų metų Panevėžio regionas įsipareigojęs užtikrinti, kad sąvartyne šalinamų komunalinių atliekų kiekis neviršytų 55 procentų regiono teritorijoje susidarančių komunalinių atliekų kiekio, o kita dalis būtų perdirbama arba kitaip panaudota. Iki 2020 m. sąvartynuose šalinamą komunalinių atliekų dalį planuojama sumažinti iki 35 procentų.

Ekspertai skaičiuoja, kad, nors gerėjant gyvenimo sąlygoms ir augant šalies ekonomikai susidarančių atliekų kiekiai paprastai auga, atsižvelgiant į gyventojų skaičiaus mažėjimą galima prognozuoti, kad per artimiausius kelerius metus atliekų kiekiai Panevėžio regione beveik nesikeis, lyginant su 2013 m.

Todėl tam, kad išlaikant kone stabilų atliekų kiekį būtų galima pasiekti kuo efektyvesnių jų perdirbimo rezultatų, būtinas ir aktyvus gyventojų indėlis. Šiuo tikslu regione jau išdalinti keli tūkstančiai individualaus kompostavimo konteinerių, stiprinamas rūšiavimo konteinerių tinklas, rengiamos įvairios akcijos visuomenės sąmoningumui didinti, tarp jų – ir rūšiavimo projektai bei konkursai regiono ugdymo įstaigose.

Tačiau vien šiomis naujovėmis apsiriboti regione neketinama. Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro Projektų įgyvendinimo padalinio vadovė Daiva Petkevčienė informavo, kad iki 2020 m. regione ketinama įdieti maisto/virtuvės atliekų rūšiuojamąjį surinkimą ir įrengti pakankamus pajėgumus atskirai surinktoms šio tipo atliekoms apdoroti. Taip pat žadama plėsti žaliųjų atliekų surinkimą, o Panevėžio regioniniame sąvartyne įrengti naujas atliekų šalinimo sekcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.