Gulbių ištikimybė: patelė nenorėjo atiduoti negyvo patinėlio

Legendose ir dainose apdainuotą gulbių poros prisirišimą galėjo savo akimis pamatyti Biržų aplinkos apsaugos agentūros specialistai. Kritus patinui, patelė bandė jį apsaugoti ir niekaip nenorėjo prie jo prileisti žmonių.

Gulbės patinėlis pastebėtas negyvas tarp pakrantės žolių<br>A.Griškos nuotr.
Gulbės patinėlis pastebėtas negyvas tarp pakrantės žolių<br>A.Griškos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Apr 30, 2015, 12:41 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 9:15 AM

Pirmadienį į Bendrąjį pagalbos centrą paskambinę žmonės norėjo pasikalbėti su Biržų aplinkos apsaugos vyriausiuoju inspektoriumi Artūru Griška. Skambinusieji pranešė, kad prie ligoninės esančiame Antano Dauguviečio parke viename iš tvenkinių matyti negyva gulbė. Prie jos plaukioja antroji. Žmonės pasakojo, kad dar sekmadienio vakare tvenkinyje ramiai plaukiojo abi gulbės.

Nuvažiavęs į parką, A.Griška bandė ištraukti iš vandens kritusį paukštį. Tačiau šalia plaukiojanti gulbė saugojo negyvą savo gulbiną. Ji bandė kaip mokėdama nuvyti žmogų: piktai šnypštė, plakė sparnais. Tačiau pulti žmogaus nedrįso.

Pagaliau apžiūrėjus ištrauktą iš vandens paukštį paaiškėjo, kad jis nebuvo nei pašautas, nei kaip nors kitaip sužalotas. Gali būti, kad patinas sirgo kokia nors liga ir todėl krito. Tačiau patelė visą laiką plaukiojo šalia ir niekam nenorėjo atiduoti savo poros.

Nepaprastą prieraišumą parodžiusi gulbė liko viena plaukioti tvenkinyje. A. Griškos nuomone, po kurio laiko ji turėtų susirasti kitą patinėlį.

Gyvūnų pasaulyje gulbės pasižymi stipriais poros ryšiais. Jos paprastai susiporuoja visam gyvenimui. Yra pasakojimų, kad žuvus vienam poros paukščiui, kitas irgi nusižudė, krisdamas iš dangaus žemėn.

A.Griška prisiminė, kad prieš 10 metų jis pats matė, kaip patinėlio netekusi patelė nusiskandino Apaščios upėje. Vandenyje ji sukosi ratu. Įkišusi galvą po vandeniu ilgai jos neištraukdavo. Pagaliau paniro po vandeniu ir daugiau nebeišniro.

Matytas reginys sukrėtė aplinkosaugininką. Vėliau iš vandens ištrauktą negyvą paukštį buvo sumanyta ištirti. Tikėtasi surasti kokią nors smegenų patologiją, nulėmusią tokį elgesį. Tačiau tyrėjai nesurado jokios patologijos, nusižudyti nusprendęs paukštis buvo sveikas.

Manoma, kad gulbė nusižudė iš skausmo dėl netekties. O šios netekties istorija buvo paprasta. Skrido dvi gulbės. Viena iš jų, patinėlis, atsitrenkė į laidus ir mirtinai susižalojo. Patelė nusileido vieno biržiečio kieme. Šis iškvietė aplinkosaugininką. A.Griška paėmęs nenukentėjusį paukštį nuvežė pas veterinarą. Specialistas apžiūrėjęs nustatė, kad antroji gulbė yra sveika, nesužalota.

Inspektorius paukštį nuvežė ir paleido į upę. Tada ir teko jam stebėti jaunos gulbės patelės savižudybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.