Rūšiuoti atliekas alytiškius skatino ir kontrolierių vizitai

Atliekų tvarkymo lyderiu vadinamas Alytaus regionas, žvelgdamas į praėjusiųjų metų statistiką, gali džiaugtis ypač gerais atliekų rūšiavimo rezultatais. Pernai Alytaus regioniniame nepavojingųjų atliekų sąvartyne pašalintų atliekų kiekis buvo ketvirtadaliu mažesnis nei užpernai ir net 39 procentais mažesnis nei 2012 m.

Alytiškiams pavyko ženkliai pagerinti komunalinių atliekų rūšiavimo statistiką.<br>T.Bauro nuotr.
Alytiškiams pavyko ženkliai pagerinti komunalinių atliekų rūšiavimo statistiką.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

May 8, 2015, 3:36 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:38 PM

Be to, alytiškiams pavyko ženkliai pagerinti komunalinių atliekų rūšiavimo statistiką. Mažiau nei pusė – 36 tūkstančiai tonų iš viso susidariusio 76 tūkstančių tonų kiekio – komunalinių atliekų buvo pašalintos sąvartyne, kita dalis – perdirbta, sukompostuota ar kitaip panaudota. Užpernai iš panašaus susidariusių komunalinių atliekų kiekio į sąvartyną nukeliavo kur kas didesnė dalis – 45 tūkstančiai tonų.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas vardija tris priežastis, kurios regionui padėjo pasiekti tokių rezultatų. Tam įtakos turėjo individualūs rūšiavimo konteineriai, išdalinti gyventojams, taip pat – pirmieji Lietuvoje pradėję veikti mechaninio rūšiavimo įrenginiai. Trečioji priežastis – nuolatinė gyventojų kontrolė.

„Turime specialią tarnybą, kurios darbuotojai nuolat prižiūri, ar žmonės teisingai rūšiuoja atliekas, ar jos patenka į tuos įrenginius, į kuriuos ir privalo patekti. Tai turėjo labai didelės įtakos faktui, kad Alytaus regione žmonės iš tiesų pradėjo aktyviai rūšiuoti atliekas. Klausimas, ar reikia tai daryti, nebekyla niekam: tai tapo visiškai natūraliu dalyku“, – teigė A.Reipas.

Pasak ARATC vadovo, tikrintojai apie vizitus gyventojų neįspėja: pagal sudarytus grafikus tarnybos atstovai važiuoja į vis kitas vietas. Per metus tuos pačius atliekų savininkus stengiamasi aplankyti ir apžiūrėti, kaip jie rūšiuoja atliekas, bent porą kartų.

Tačiau centro direktorius pabrėžia, kad tokių patikrinimų tikslas yra ne bausti atliekų nerūšiuojančius žmones, bet suteikti jiems informacijos ir paaiškinti, kodėl rūšiuoti atliekas būtina.

„Administracinius pažeidimus nagrinėjančioms savivaldybių komisijoms perdavėme apie dešimt atvejų, kai atliekos vis nerūšiuojamos. Dažniausiai tokiems gyventojams tiesiog pateikiama informacija, kaip ir ką jie turi rūšiuoti. Jei patikrintas žmogus būna neišrūšiavęs atliekų antrą kartą, tokiu atveju konteineriai tiesiog yra neišvežami“, – aiškino A.Reipas.

Specialistas pasakojo, kad regione pradėjus veikti moderniems mechaninio rūšiavimo įrenginiams atliekų rūšiavimas tapo dar aktualesne būtinybe. „Tiesiog fiziškai nebegalime apdoroti atliekų, kurios tam netinkamos, nes jos laužo, gadina įrenginius. Todėl atskirti stambiąsias, žaliąsias, pramonės, medicinines ir kitas atliekas tapo neišvengiama“, – kalbėjo A.Reipas.

Kad gyventojai rūšiavimo pamokas jau išmoko, rodo ir kontrolės statistika. Pernai patikrintuose konteineriuose aptiktų pažeidimų dalis siekė beveik 9 procentus, tuo metu 2013 m. pažeidimų buvo rasta net trečdalyje patikrintų konteinerių.

Regiono specialistai pabrėžia, kad įvestos naujovės neištuštino gyventojų kišenių. Pernai Alytaus regione komunalinių atliekų tvarkymo kaštai augo vos 0,2 procento, lyginant su ankstesniais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.