Kiek tinkamų kompostuoti atliekų sukaupiame buityje?

Apie kompostavimo naudą tiek atliekų tvarkytojai, tiek sodininkystės specialistai garsiai kalba nebe pirmus metus. Visgi dažnam dar sunku įsivaizduoti, kaip greitai buityje susikaupia kompostavimui tinkamos atliekos.

Solidžios patirties sukaupę sodybos savininkai geriausiai žino, kaip turi būti kompostuojamos atliekos, nupjauta žolė pirmiausia padžiovinama šalia kompostavimo vietos, o tik vėliau naudojama kompostavimui.<br>V.Balkūno nuotr.
Solidžios patirties sukaupę sodybos savininkai geriausiai žino, kaip turi būti kompostuojamos atliekos, nupjauta žolė pirmiausia padžiovinama šalia kompostavimo vietos, o tik vėliau naudojama kompostavimui.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

May 19, 2015, 2:47 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 10:36 PM

Kai kurie žmonės iki šiol mano, kad rinkti kompostavimui tinkamas atliekas – tik ūkininkų reikalas. Esą kiek buityje tesusidaro tokių atliekų – gal saujelė per savaitę. Visgi mano vos dvi dienas trukęs eksperimentas įrodė, kad yra priešingai.

Kompostavimo eksperimentui pasirinkau savaitgalį, kurį teko praleisti ne sostinės daugiabutyje, bet giminaičių sodyboje. Atskirai nutariau rinkti visas kompostuoti tinkamas atliekas, o po poros dienų įvertinti, kiek jų susidarė.

Rytinis kavos gėrimo ritualas tapo puikia kompostavimo pradžia. Kavos, kaip ir arbatos, tirščiai itin tinka kompostavimui. Pirmiausia pasvėriau kavos tirščius, susidariusius išgėrus porą puodelių kavos: paaiškėjo, kad jie sveria beveik šimtą gramų. Po poros valandų ritualą pakartojome, tik šįsyk vienas jo dalyvis kavą iškeitė į žaliąją arbatą. Rezultatas beveik nepakito: kavos ir arbatos atliekos svėrė 110 gramų. Sekmadienį dviem žmonėms išgėrus dar po du puodelius kavos bei arbatos, vien tirščių atliekos svėrė beveik pusę kilogramo.

Kompostuoti tinkamų atliekų kiekis ypač padidėjo kelias valandas pasidarbavus su žoliapjove. Šioje buvo įrengta nupjautos žolės surinkimo dėžė, kurioje telpa apie 45 litrai nupjautos žolės. Pilnutėlę dėžę tempti į kompostavimo vietą teko dukart. Vadinasi, vien nupjautos žolės pavyko surinkti apie 90 litrų. Ten pat nukeliavo ir surinktos smulkios vaismedžių bei dekoratyvinių krūmų šakelės.

Pietų ir vakarienės gamyba – dar viena proga gerokai pagausinti kompostuoti tinkamų atliekų kiekį. Morkų ir bulvių lupenos, svogūnų ir kiaušinių lukštai, nuvalytų ridikėlių, salotų, kopūstų, citrinų liekanos, bananų žievės – visų šių atliekų per dvi dienas pavyko pririnkti vidutinio dydžio pirkinių krepšelį. Nesuvalgytų salotų likučiai irgi keliavo į kompostavimo vietą. Tiesa, įsismarkavusi ten bandžiau palikti ir ruošiamos žuvies atliekas, tačiau nebe pirmus metus kompostuojantys sodybos šeimininkai šį įkarštį laiku užgesino: mėsos, kaip ir žuvies, atliekos bei pieno produktai nėra tinkami kompostuoti.

Vos per porą dienų susidariusių tinkamų kompostuoti atliekų kiekis buvo įspūdingas: beveik trys kilogramai vaisių ir daržovių atliekų bei kavos ir arbatos tirščių bei kalnas nupjautos žolės. Tiesa, pačiame kompostavimo procese likau ne dalyvė, bet stebėtoja: solidžios patirties sukaupę sodybos savininkai geriausiai žinojo, kaip turi būti kompostuojamos atliekos. Todėl, pavyzdžiui, nupjauta žolė pirmiausia padžiovinama šalia kompostavimo vietos, o tik vėliau naudojama kompostavimui. Be to, šeimininkai laikosi taisyklės virtuvės atliekas maišyti su kompostavimui tinkamų augalų atliekomis.

Atokioje sodybos vietoje įrengta kompostavimo dėžė šeimininkams tarnauja ir kokybišku kompostu džiugina jau ne pirmus metus. Todėl jiems nekyla abejonių, ar verta kompostuoti tinkamas atliekas. Tuo savo ruožtu gali pasekti kiekvienas žemės sklypo savininkas. Be to, daugelyje regioninių atliekų tvarkymo centrų kompostavimo dėžės gyventojams iki šiol dalinamos nemokamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.