Panevėžiečiai ekomiestelyje ir pramogavo, ir įgijo žinių

Visą Lietuvą intensyviai lankantis ekomiestelių ciklas gyventojams suteikia galimybę ne tik įdomiai praleisti laiką, įgyti žinių, bet ir gauti atsakymus į seniai rūpimus klausimus.

Iki 2020 m. Lietuva įsipareigoja perdirbti ne mažiau kaip 65 procentus komunalinių atliekų.<br>D.Umbraso nuotr.
Iki 2020 m. Lietuva įsipareigoja perdirbti ne mažiau kaip 65 procentus komunalinių atliekų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

May 20, 2015, 12:53 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 5:10 PM

Tuo galėjo įsitikinti ir ekomiestelio Panevėžyje dalyviai. Šio miesto Alfonso Lipniūno progimnazijoje vienai dienai įsikūręs ekomiestelis sulaukė nemažo gyventojų susidomėjimo. Ypač aktyviai renginyje dalyvavo moksleiviai ir mokytojai net iš kelių miesto mokyklų.

Susirinkusieji galėjo išmėginti savo įgūdžius bei kūrybiškumą ekodirbtuvių veikloje. Čia buvo siūloma iš nebereikalingų daiktų ar jų atliekų savo rankomis sumeistrauti dar galinčių praversti dirbinių. Pavyzdžiui, iš senų marškinėlių buvo gaminami krepšiai pirkiniams, iš siūlų atliekų buvo siuvamos lėlės bei skirtukai knygoms. Aktyviausieji išmėgino jėgas rūšiavimo varžybose, o mažiausieji dūko žaidimų erdvėse.

Renginyje dalyvavo ir Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro (PRATC) atstovai. Tad gyventojai iš pirmųjų lūpų galėjo sužinoti informaciją apie atliekų rūšiavimą.

„Daugiausia ekomiestelio dalyviai domėjosi atliekų tvarkymo aktualijomis Panevėžio mieste. Žmonės ypač aktyviai klausinėjo apie atliekų šalinimą, tai yra, kaip teisingai rūšiuoti įvairaus tipo atliekas, kur kokias jas reikia išmesti. Aktyviai dalyvavo ir viktorinoje“, – pasakojo PRATC Projektų įgyvendinimo padalinio vadovė Daiva Petkevičienė.

Specialistės nuomone, ekomiesteliai – efektyvus būdas siekti, kad kuo daugiau žmonių aktyviai ir tinkamai rūšiuotų atliekas. „Tokio pobūdžio projektai ir renginiai formuoja teisingą gyventojų požiūrį į atliekų rūšiavimą ir prisideda prie didesnio gyventojų sąmoningumo atliekų rūšiavimo srityje“, – teigė PRATC atstovė D.Petkevičienė.

Per artimiausius kelerius metus Lietuva Valstybiniu atliekų tvarkymo 2014-2020 m. planu įsipareigoja gerokai padidinti perdirbamų, o ne sąvartynuose šalinamų atliekų dalį. Nors mūsų šaliai pavyko susidoroti su anksčiau keltu uždaviniu uždaryti aplinkosaugos reikalavimų neatitinkančius sąvartynus, vis dėlto šiai dienai moderniuose sąvartynuose šalinama pernelyg daug atliekų. Todėl iki 2020 m. Lietuva įsipareigoja perdirbti ne mažiau kaip 65 procentus komunalinių atliekų. Iki šiol šalies sąvartynuose jų būdavo šalinama maždaug trys ketvirtadaliai susidarančio kiekio, nes tai – pigiausias būdas jomis atsikratyti.

Intensyviai didinti įsipareigojama ir surenkamus elektros ir elektronikos atliekų, pavojingųjų atliekų, pakuočių atliekų kiekius. Pavyzdžiui, jau kitų metų pradžioje Lietuvoje pradės veikti gėrimų pakuočių užstato sistema, kuri padės dar efektyviau surinkti stiklinę, plastikinę bei skardinę tarą.

Gauti atsakymus į rūpimus klausimus apie atliekų rūšiavimą ir drauge smagiai praleisti laiką ekomiesteliuose dar galės kelių vietovių gyventojai. Birželį suplanuota ekomiestelį įkurti keturiuose miestuose ir miesteliuose: Plungėje, Druskininkuose, Tauragėje ir Pasvalyje. Pastarajame birželio 11 d. ir baigsis ekomiestelių renginių ciklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?