Gelbėtojų prie ežerų bus mažiau

Prasidėjus maudymosi sezonui paaiškėjo, kad gelbėtojų darbo sąlygos dar prastesnės nei praėjusiais metais, o kai kur jų apskritai nebeliko.

Žaliųjų ežerų gelbėtojai šią vasarą bus priversti glaustis namelyje ant ratų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žaliųjų ežerų gelbėtojai šią vasarą bus priversti glaustis namelyje ant ratų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prie Balžio ežero liko įranga, bet tvarką prižiūrinčių darbuotojų nėra.
Prie Balžio ežero liko įranga, bet tvarką prižiūrinčių darbuotojų nėra.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Jun 12, 2015, 10:27 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 7:02 PM

Namelis ant ratų. Tai – gelbėtojų, dirbančių prie Žaliųjų ežerų, būstinė.

Medinis pastatas, kuriame gelbėtojai budėdavo ankstesniais sezonais, – lentomis užkaltais langais.

Kai neatsirado pinigų pastatui rekonstruoti, savivaldybė nuėjo lengviausiu keliu: įeiti į avarinės būklės namą uždrausta, o naujos būstinės statybos bus pradėtos dar negreitai.

Namas – avarinės būklės

Savivaldybės Komunalinio ūkio poskyrio vyriausiasis specialistas Saulius Valickas sakė, kad Žaliųjų ežerų paplūdimio gelbėjimo stoties šeimininkė bendrovė „Grinda“ balandžio mėnesį parengė ir pateikė priešprojektinius pasiūlymus projektuotojams.

Parengus projektą bus aiški pastato statybos kaina, o nuo to priklausys ir statybos pradžia. Anot S.Valicko, į senąją būstinę gelbėtojams uždraudė įžengti komisija. Nutarta nerizikuoti personalo, kitų žmonių sveikata.

„Mes juk privalome žvalgytis po pakrantes, o ne tūnoti užsidarę“, – aiškino Žaliųjų ežerų gelbėtojai, paklausti apie darbo sąlygas.

Vis dėlto jie užsiminė, kad namelyje ant ratų vietos trūksta, gerai bent tai, kad yra virtuvė.

Kada bus skirta lėšų naujai gelbėjimo stočiai prie Žaliųjų ežerų statyti, neaišku.

Kaimynai užvertė skundais

Penkiuose oficialiuose paplūdimiuose iš viso budi 17 gelbėtojų. Vilniuje yra penki oficialūs paplūdimiai: Žaliųjų ežerų, Salotės, Žirmūnų ir pirmasis bei antrasis Valakampių.

Visuose paplūdimiuose yra stacionarios gelbėjimo stotys, tik Valakampių antrajame paplūdimyje – gelbėjimo postas. Tačiau nuo pirmadienio darbą pradėję gelbėtojai geromis sąlygomis negali pasigirti.

O paplūdimyje prie Balžio ežero gelbėtojai iš viso nebudi. Praėjusiais metais ten veikė vandenlenčių mėgėjams skirtas „Adrenalin Wake Park“.

Šiemet jo nėra, likusi tik kai kuri įranga.

Parko steigėjos bendrovės „Perfectus LT“ vadovas Tautvydas Songaila paaiškino, kad nutraukti veiklą teko dėl kaimynų. Jie dar pernai skundais užvertė įvairias įstaigas.

Geriausia – Žirmūnuose

Parko įkūrėjai praėjusį sezoną sutvarkė ežero pakrantę, pastatė biotualetus, įrengė vaizdo kamerų, tad pakrantę anksčiau mėgusių jaunuolių neliko. T.Songaila prisiminė ir siūlymus savivaldybei, kad parko darbuotojai pavaduotų gelbėtojus, prižiūrėtų teritoriją, tačiau tai tik ir liko siūlymais.

Mat vietos gyventojai, tarp kurių aktyviausi buvo verslininkas ir medikas, ne tik rašė skundus, bet ir grasino parko darbuotojams. Dabar Balžio ežeras liko be priežiūros.

Žirmūnų paplūdimyje įsikūrusi centrinė gelbėjimo stotis. Joje sąlygos trims gelbėtojams geriausios.

Gelbėtojų vadas Albertas Baranauskas pasakojo, kad traukti skęstančius poilsiautojus iš vandens moka ir stotyje dirbantys sargai, ir teritorijų prižiūrėtojai.

Mat gelbėtojai budi tik iki 20 valandos, o atšilus orams linksmybės prie Neries trunka gerokai ilgiau. („Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.