Naujas atliekų gyvenimas, arba Pasidaryk pats

Menas iš atliekų? Išmesti tinkami daiktai ir bandymai pasigaminti iš jų namams ką nors naudingo? Turbūt daugeliui tai pirmiausia asocijuojasi su Lietuvoje dar iki šiol aptinkamu reiškiniu: senomis padangomis ir jose žydinčiais gėlynais arba iš jų pagamintomis savadarbėmis sūpuoklėmis.

Į butelius (žinoma, kruopščiai nugramdę etiketes) galite merkti gėles ar naudoti juos kaip žvakides.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į butelius (žinoma, kruopščiai nugramdę etiketes) galite merkti gėles ar naudoti juos kaip žvakides.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jun 26, 2015, 4:51 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 5:44 AM

Tačiau senas padangas reikėtų išvežti į stambiagabaričių atliekų aikšteles, palikti automobilių servisuose arba perduoti padangų pardavėjams. Ir be jų kiekvieno mūsų namuose apstu daiktų, kurie galbūt jau nereikalingi, nusibodę ar net sugedę. Tačiau užuot vertus juos į atliekų konteinerius, daugelį šių daiktų dar galima pritaikyti naujam gyvenimui. Taip vienu šūviu nušaunami net keli zuikiai: mažinami buityje susikaupiančių atliekų kiekiai, išsaugomi daiktai, prie kurių galbūt jau spėjome prisirišti, o namai pasipuošia nauju akcentu tam neišleidus papildomų lėšų. Štai keli būdai, kaip kūrybiškai pažvelgus į atliekas galima žaviai papuošti savo namus.

1. Kaupkite tarą. Tušti dailių linijų buteliai, maži indeliai nuo uogienių ar konservuotų daržovių gali papuošti namus tiek kasdienybėje, tiek per šventes. Į butelius (žinoma, kruopščiai nugramdę etiketes) galite merkti gėles ar naudoti juos kaip žvakides. Į mažesnius indelius galite primerkti smulkių gėlių ir taip dekoruoti vakarienės stalą. Kitas jų panaudojimo būdas – į dailius indus supilstyta naminė uogienė gali tapti puikia kalėdine dovana artimiems žmonėms.

2. Neišmeskite kompaktinių diskų. Subraižyti ar tiesiog nebereikalingi diskai interjere išmoningai naudojami jau kurį laiką. Paprasčiausias būdas juos prikelti naujam gyvenimui – pasigaminti padėkliukus kavos ar arbatos puodeliams. Tereikės neblizgiąją kompaktinio disko pusę apklijuoti patinkančiu dovanų popieriumi ar iškarpomis iš žurnalų. Nagingesni žmonės, sujungdami daugybę diskų vielutėmis ar kitomis priemonėmis, gali susimeistrauti netgi pakabinamą pertvarką, kuria galima simboliškai atskirti namų erdves.

3. Neišmeskite tekstilės gaminių. Į senų drabužių, patalynės, užuolaidų krūvą galima pažvelgti kūrybiškai ir sumeistrauti daug puikių gaminių. Ypač jei bent šiek tiek mokate naudotis siuvimo mašina. Labiau įgudusiems siuvėjams verta išbandyti skiautinių meną, leidžiantį sunaudoti net menkiausias audinių skiautes. Pradėkite nuo puodkėlės siuvimo, o jei pavyks ir patiks – ištobulinę savo įgūdžius galėsite bandyti pasisiūti ir lovatiesę ar staltiesę. Dar vienas būdas panaudoti senus tekstilės gaminius – pasiūti iš jų dekoratyvines pagalvėles.

4. Nenuvertinkite plastiko. Žinoma, reikia turėti omenyje, kad plastiko atliekos gamtoje yra itin ilgai, todėl reikėtų apskritai vengti pirkti prekes tokiose pakuotėse. Tačiau jei jau taip nutiko, kad namuose kaip tik mėtosi keli tokie buteliai, neskubėkite jų išmesti. Nors plastikiniai buteliai daugeliui neatrodo labai patraukli pakuotė, ir juos galima panaudoti kūrybiškai. Panaršę internete tikrai rasite ne tik dešimtis būdų, kaip panaudoti plastikinį butelį, bet ir išsamias instrukcijas. Kelios idėjos: iš plastikinio butelio galima greitai sukonstruoti lesyklėlę paukščiams, pripylus į jį žemių galima daiginti žalumynus.

5. Atkreipkite dėmesį į keramiką. Įskilę puodeliai, puodynės ir kiti keramikos gaminiai jau būna nebetinkami naudoti, tačiau kartais su jais atsisveikinti dar nesinori. Panaudokite juos kaip vazonus, į kuriuos galite įstatyti gėles ir taip papuošti savo kambarį ar lauko pavėsinę. O jei remontuojate namus ir prikaupėte įvairiaspalvių keraminių plytelių nuolaužų, neskubėkite jų išmesti: pagalvokite, galbūt iš jų sudėliota mozaika grindyse ar ant sienos būtų trūkstamas akcentas ir suteiktų jūsų namams individualumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.