Jurbarke skatins dar aktyviau rūšiuoti atliekas

Jurbarko rajono savivaldybėje galiausiai pritarta planui, kaip iki 2020 m. šioje Lietuvos vietovėje turi būti tvarkomos atliekos taip, kad kuo mažiau jų keliautų į sąvartynus, o kuo daugiau būtų perdirbama ar kitaip pakartotinai panaudota.

Jurbarko rajono savivaldybėje galiausiai pritarta planui, kaip iki 2020 m. šioje Lietuvos vietovėje turi būti tvarkomos atliekos taip, kad kuo mažiau jų keliautų į sąvartynus, o kuo daugiau būtų perdirbama ar kitaip pakartotinai panaudota.<br>V.Balkūno nuotr.
Jurbarko rajono savivaldybėje galiausiai pritarta planui, kaip iki 2020 m. šioje Lietuvos vietovėje turi būti tvarkomos atliekos taip, kad kuo mažiau jų keliautų į sąvartynus, o kuo daugiau būtų perdirbama ar kitaip pakartotinai panaudota.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jun 29, 2015, 1:24 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 9:11 PM

To aktyviai siekia visa šalis, įgyvendindama Valstybinį atliekų tvarkymo 2014-2020 m. planą. Prie tikslo kuo labiau sumažinti sąvartynuose augančių atliekų kiekius, ypač sumažinti komunalinių atliekų srautus, turi prisidėti ir šalies savivaldybės.

Pokyčių, kurių tenka imtis norint įgyvendinti minėtus uždavinius, neišvengiamai sulauks ir gyventojai. Tiek Jurbarke, tiek kitose šalies savivaldybėse ketinama daugiau dėmesio skirti visuomenės švietimui ir aiškinti apie atliekų rūšiavimo svarbą bei sąvartynuose augančių šiukšlių kalnų žalą aplinkai.

Pavyzdžiui, Jurbarko rajono savivaldybės atliekų tvarkymo 2014-2020 m. plane teigiama, jog net 82 procentai šioje savivaldybėje gyvenančių vieno ar dviejų butų namų savininkų registruoti kaimiškosiose vietovėse. Tai reiškia, kad visi šie gyventojai turi geras sąlygas kompostuoti žaliąsias atliekas. Šiuo tikslu rajono savivaldybėje gyventojams nemokamai dalinamos kompostavimo dėžės.

ES taikomomis metodikomis skaičiuojama, kad mažesniuose namų ūkiuose sukompostuojamų atliekų kiekis per metus gali siekti 170 kilogramų, o didesniuose – net apie 250 kilogramų. Tad jeigu gyventojai kompostavimo dėžėmis naudosis aktyviai, savo reikmėms pasiruoš pakankamai kokybiško komposto. Priešingu atveju žaliosios atliekos keliaus į sąvartyną, kur ims irti išskirdamos aplinkai kenksmingas medžiagas.

Savivaldybės duomenimis, 2013 m. viešoji komunalinių atliekų tvarkymo paslauga buvo prienama net 97 procentams rajono gyventojų. Tačiau nepavyko pasiekti kito iki 2013 m. iškelto uždavinio – paruošti perdirbti ar kitaip pakartotinai panaudoti ne mažiau kaip pusę komunalinių atliekų. 2013 m. duomenimis, rajone buvo paruošta perdirbti ar kitaip panaudoti apie 40,5 procento šio tipo atliekų.

Todėl artimiausius kelerius metus ketinama aktyviau surinkti ir rūšiuoti antrines žaliavas bei kitas atliekas. Pavyzdžiui, per artimiausius trejus metus ketinama įdiegti ir maisto bei virtuvės atliekų rūšiuojamąjį surinkimą bei įrengti pajėgumus šio tipo atliekoms apdoroti: pagal ES reikalavimus maisto bei virtuvės atliekos turi būti surenkamos ir apdorojamos atskirai nuo kitų atliekų.

Tam, kad pavyktų pasiekti tikslą mažinti atliekų kiekius sąvartynuose, Jurbarko rajono savivaldybės daugiabučių namų rajonuose ketinama tankinti antrinių žaliavų surinkimo konteinerių aikštelių tinklą: skaičiuojama, kad po tokią aikštelę tektų vidutiniškai 800 gyventojų. Be to, ketinama specialius antrinių žaliavų surinkimo konteinerius viešosiose vietose.

Žinoma, visos šios priemonės bus efektyvios tik tuo atveju, jeigu gyventojai įsisąmonins atliekų rūšiavimo svarbą ir skirs šiek tiek daugiau savo dėmesio bei pastangų augančių atliekų kalnų problemai spręsti. Priešingu atveju nukentėtų tiek šalies gamta, tiek patys gyventojai: sąvartynuose vis augantys atliekų srautai skleistų aplinkai kenksmingas medžiagas, o žmonių netinkamai rūšiuojamų atliekų tvarkymo kaštai vis augtų ir gultų ant pečių patiems gyventojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.