Nuo šiukšlinimo gamtoje lietuvius atgraso baudos ir švietimas

Gamtoje poilsiaujantys lietuviai po savęs palieka vis mažiau šiukšlių. Vienus nuo nederamo elgesio atgraso be jokių kompromisų dideles baudas skiriantys gamtos apsaugos inspektoriai, kiti tiesiog ima suvokti, kad aplinkos būklė priklauso tik nuo mūsų pačių.

„Pamažu, mažais žingsneliais situacija taisosi. Dar prieš keletą metų tikrai daug žmonių mesdavo šiukšles bet kur ir net nesusimąstydavo, kad daro kažką negero. Žinoma, yra tokių ir dabar, nors nebe tiek daug. Kai kurių žmonių turbūt nebeįmanoma pakeisti, bet jaunoji karta jau kitokia“, – kalbėjo V.Pavilionis.<br>V.Balkūno nuotr.
„Pamažu, mažais žingsneliais situacija taisosi. Dar prieš keletą metų tikrai daug žmonių mesdavo šiukšles bet kur ir net nesusimąstydavo, kad daro kažką negero. Žinoma, yra tokių ir dabar, nors nebe tiek daug. Kai kurių žmonių turbūt nebeįmanoma pakeisti, bet jaunoji karta jau kitokia“, – kalbėjo V.Pavilionis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jun 30, 2015, 1:19 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 4:44 PM

Pasak Nemuno deltos regioninio parko direkcijos vadovo Vaido Pavilionio, parko lankytojai šiukšlina vis mažiau, nors pokyčiai galėtų vykti ir sparčiau.

Didžiausia viltis – jaunoji karta

„Pamažu, mažais žingsneliais situacija taisosi. Dar prieš keletą metų tikrai daug žmonių mesdavo šiukšles bet kur ir net nesusimąstydavo, kad daro kažką negero. Žinoma, yra tokių ir dabar, nors nebe tiek daug. Kai kurių žmonių turbūt nebeįmanoma pakeisti, bet jaunoji karta jau kitokia“, – kalbėjo V.Pavilionis.

Būtent su jaunąja karta jis ir sieja viltis, kad netrukus ateis diena, kai šiukšlinimas gamtoje bus visuotinai suvokiamas kaip barbariškas ir netoleruotinas elgesys. Dėl to Nemuno deltos regioninio parko direkcija nuolat bendradarbiauja su vietos mokyklomis, įtraukia moksleivius į aplinkos tvarkymo talkas, vykdo šviečiamuosius projektus.

„Ir tai duoda rezultatų. Jaunimas iš tiesų šiukšlina žymiai mažiau, o neretai sudrausmina ir suaugusiuosius. Tai džiugina“, – sakė Nemuno deltos regioninio parko vadovas.

Žvejus drausmina baudomis

Pasak jo, ilgus metus parko direkcijos darbuotojams didžiausią rūpestį keldavo žvejai, kurių čia kasmet apsilanko net apie 70 tūkst., tad jei visi paliktų savo šiukšles, vaizdas būtų kraupus. Vis dėlto prieš keletą metų įsigaliojęs įstatymas, kad kiekvienas žvejys prieš pradėdamas žūklę turi surinkti visas šiukšles penkių metrų spinduliu aplink save, pasirodė esąs veiksmingas. Juolab, kad už šios taisyklės pažeidimą gresia nemenkos baudos.

„Anksčiau žmonės dar teisindavosi, kad apie tokį įstatymą nieko nežino, tačiau dabar tikrai nebėra žvejo, kuris nebūtų apie tai girdėjęs“, – teigė V.Pavilionis.

Jo teigimu, vis dar pasitaiko žvejų, kurie piktinasi, jog privalo rinkti svetimas šiukšles, tačiau tokius greitai nuramina gauta bauda – gamtos apsaugos inspektoriai Nemuno deltoje lankosi itin dažnai ir nevalyvus žvejus baudžia be jokių kompromisų.

Be to, gandai tarp žvejų sklinda greitai, todėl nubaudus vieną šiukšlintoją, kiti iškart suskumba tvarkytis savo žvejybos vietos.

„Rytų Lietuvoje žvejų rojus dar tik kuriamas, o pas mus jis yra natūraliai. Žvejų čia atvyksta tikrai daug, Nemuno deltos vandenys tikrai populiariausia žūklavietė mūsų šalyje, todėl džiugu, jog tvarkos atsiranda daugiau. Juk visi nori žvejoti tvarkingoje vietoje ir mėgautis unikalia žemupio gamta, kurios neteršia paliktos šiukšlės. Žinoma, dalį žmonių nešiukšlinti privertė tik baudos, bet ir sąmoningų žvejų, kurie meškerioja kultūringai ir etiškai sparčiai daugėja“, – kalbėjo V.Pavilionis.

Pasak jo, anksčiau pasitaikydavo net tokių žmonių, kurie žvejodami iš valčių ar katerių šiukšles mesdavo tiesiog į vandenį. Dabar plaukiojantiems žvejams parko direkcijos darbuotojai dalija lankstinukus, kuriuose be kitų dalykų parašyta ir tai, jog šiukšlinti griežtai draudžiama.

„Kai žmogui prieš akis parašyta, kad to daryti negalima, didesnė tikimybė, kad prieš darydamas jis pagalvos“, – juokėsi A.Pavilionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.