Pakaunėje tiksi nuodų bomba

Dviejų Kauno rajone esančių kaimų gyventojams patariama palikti namus, mat apleistose fermose išsilieję teršalai kelia rimtą pavojų žmonių sveikatai. Prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą, o savivaldybė ieško būdų išgabenti chemines medžiagas.

Aplinkos apsaugos specialistų atlikti tyrimai išgąsdino pakaunės gyventojus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aplinkos apsaugos specialistų atlikti tyrimai išgąsdino pakaunės gyventojus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Sep 4, 2015, 12:54 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 1:32 PM

Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamento specialistai nustatė, kad Eigirgalos kaime esančiose apleistose fermose paliktos cheminės medžiagos teršia orą.

Užterštumas metilmerkaptanu prie pat pastato leistiną ribą viršijo net 1312 kartų, 600 metrų nuo statinio – 173 kartus. Tolueno tarša prie pastato ribinę vertę viršijo 2,2 karto.

Paaiškėjus šiems tyrimų rezultatams, medikai gyventojams patarė mažiau laiko praleisti lauke arba laikinai visai išsikraustyti.

Didžiausias pavojus – vaikams

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai paaiškino, kad abi aptiktos cheminės medžiagos gali sukelti įvairių sveikatos sutrikimų ir yra itin pavojingos vaikams.

Apsinuodijimas šiomis medžiagomis gali pasireikšti karščiavimu, kosuliu, deginimu ir sunkumo jausmu krūtinėje, galvos svaigimu ir pykinimu, vėmimu, viduriavimu.

Pasak medikų, gali sutrikti net žmogaus uoslė, atsirasti akių, nosies gleivinės dirginimas.

Jeigu pučia šiaurės krypties vėjas, atnešantis teršalus nuo apleistų fermų, Eigirgalos ir Voškonių kaimų gyventojams patariama visai nebūti lauke, neleisti į lauką vaikų, nevėdinti gyvenamųjų patalpų.

Įmonė nurodymų neįvykdė

Apie 350 tonų netinkamai laikomų cheminių medžiagų buvo aptikta dar balandžio mėnesį vykusio aplinkosaugininkų reido metu.

Tąkart buvo tikrinami apleisti pastatai kaimo vietovėse.

Patikrinus Eigirgalos kaime esančias fermas, kuriose šeimininkauja bendrovė „Jukneda“, aptikta į įvairias talpyklas supilstytų tepalų, tepaluoto vandens, ėsdinimo rūgščių.

Dalis skysčių iš prakiurusių statinių skverbėsi į gruntą, o jo užterštumas sunkiaisiais metalais kai kuriose vietose leistiną normą viršijo beveik 100 kartų.

Bendrovės vadovams buvo skirtos net dvi baudos, jie įpareigoti iki liepos 15-osios chemines medžiagas pervežti į saugią vietą, tačiau įpareigojimas nebuvo įvykdytas.

Jau anksčiau bendrovei „Jukneda“ buvo panaikinta licencija tvarkyti pavojingas atliekas, o prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Įtariama, kad pavojingas atliekas turėjusi sunaikinti įmonė kelis šimtus tonų teršalų tiesiog išpylė ant žemės apleistose fermose. Šalia dar keli šimtai tonų pavojingų rūgščių ir tepalų neleistinai laikoma konteineriuose.

Aiškinamasi, ar tai pačiai bendrovei priklauso ir Ilgakiemyje aptikti teršalai.

Prašys skirti reikiamų lėšų

Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėjas Darius Šlapikas pranešė, kad laukiama pakartotinio oro užterštumo tyrimų. Pirminiais duomenimis, bent jau taršos padidėjimo neturėtų būti užfiksuota.

„Gavus išvadas ekstremalių situacijų komisija spręs, kokios pagalbos reikia vietos gyventojams“, – kalbėjo savivaldybės atstovas.

Jis taip pat pranešė, kad savivaldybė jau kreipėsi į Vyriausybę prašydama skirti lėšų pavojingoms cheminėms medžiagoms sutvarkyti. Jas ketinama sunaikinti Lietuvoje ir užsienyje.

Kodėl anksčiau to nebuvo padaryta?

„Vyksta ikiteisminis tyrimas, o neatlikus būtinų tyrimų negalime imtis veiksmų“, – kalbėjo D.Šlapikas.

Kita vertus, tik tiksliai nustačius, kokios tai cheminės medžiagos, galima tinkamai jomis pasirūpinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.