Šiukšles išnešusių gyventojų prie konteinerių laukė netikėtumas

[[ge:lrytas:lrytas:2852600]]

Nuo ankstyvo antradienio ryto 5-iuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose stebėtas gyventojų elgesys prie atliekų aikštelių.<br>V. Balkūno nuotr.
Nuo ankstyvo antradienio ryto 5-iuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose stebėtas gyventojų elgesys prie atliekų aikštelių.<br>V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-11-10 10:33, atnaujinta 2017-10-05 01:29

Nuo ankstyvo antradienio ryto 5-iuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose stebėtas gyventojų elgesys prie atliekų aikštelių, siekiant sužinoti, ar jie rūšiuoja, ar supranta, kaip teisingai tai daryti. Akcijos metu žmonėms dalinti daugkartiniai pirkinių maišeliai, skatinant vartoti kuo mažiau vienkartinių maišelių ir kitų trumpalaikės vertės daiktų. Taip pat įteiktos magnetinės atmintinės, padedančios teisingai rūšiuoti atliekas. Šia akcija prasidėjo lapkričio 21-29 dienomis vyksiantys renginiai, skirti Atliekų mažinimo savaitei Europoje įgyvendinti.

Pasak VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija“ (PTO) atstovės švietimo ir informavimo klausimais Audronės Viliūtės, šiuo metu Lietuva yra tarp daugiausiai atliekų sąvartynuose šalinančių Europos Sąjungos (ES) šalių.

„Mūsų vartojimo įpročiai lėmė sudėtingų aplinkosauginių problemų atsiradimą: gyvūnijos ir augalijos nykimą, visuotinį atšilimą, gamtinių išteklių mažėjimą, katastrofiškai didėjantį atliekų kiekį. Todėl laikas rimtai pagalvoti apie jų keitimą: atsakingą vartojimą, atliekų kiekio mažinimą, pakartotinį atliekų panaudojimą ir rūšiavimą“, – sakė A. Viliūtė.

Pagal spalio mėnesį PTO inicijuotą apklausą, kurią atliko bendrovė „Spinter tyrimai“, Lietuvos gyventojai svarbiausiomis aplinkosaugos problemomis laiko oro (58 proc.) ir vandens užterštumą (50 proc.) bei aplinkos taršą atliekomis ir jų kiekio didėjimą (50 proc.). Prie aplinkosauginių problemų mažinimo Lietuvos gyventojai labiausiai prisideda rūšiuodami atliekas (60 proc.).

Pasak A. Viliūtės, nors rūšiavimą žmonės nurodo kaip aktyviausią būdą sprendžiat aplinkosaugines problemas, reguliariai rūšiuojančiųjų skaičius Lietuvoje nekinta jau trečius metus iš eilės ir sudaro maždaug trečdalį visų gyventojų.

„Tik labai maža dalis komunaliniame sraute susidarančių pakuočių atliekų yra išrūšiuojamos ir perdirbamos, nors tai vertinga ir paklausi antrinė žaliava. Mūsų šalyje šiuo metu apie 60 proc. namų ūkiuose susidarančių pakuočių atliekų nukeliauja į sąvartyną, kai kitose ES šalyse šis skaičius tesiekia vos 2 proc. Svarbu pasakyti, kad gamta išties stebi mūsų poelgius ir dažnai mūsų elgesys nepriimtinas nei mus supančiai gamtai, nei mums patiems. Tad laikas pradėti stebėti savo elgesį ir keisti vartojimo bei atliekų tvarkymo įpročius“, – teigė PTO atstovė A.Viliūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.