Prieš oro taršą – speciali policija

Nuo smogo trokštantis Pekinas griebėsi šiaudo ir užsimojo įkurti aplinkosaugos policijos pajėgas. Šie pareigūnai mėgins kovoti ne tik su lauko kepsninėmis, bet ir su dulkėtais keliais.

Smogas Pekine – dažnas vaizdas, bet bandymai apriboti taršą nesėkmingi.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Smogas Pekine – dažnas vaizdas, bet bandymai apriboti taršą nesėkmingi.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-23 05:31, atnaujinta 2017-04-11 16:29

Smogas Kiniją kankina jau ilgai, valdžios pastangos bevaisės ir situacija visai negerėja – kiekvieną žiemą didmiesčiai ima dusti.

Anot Pekino mero Cai Qi, naujieji policininkai patruliuos miesto gatvėse ir akylai dairysis, ar nemato orą teršiančių objektų. Pavyzdžiui, pareigūnų rūstybę užsitrauks lauko kepsninėmis besinaudojantys bei šiukšles deginantys kinai.

Taip pat neliks nepastebėti ir pažeidžiant miesto taisykles neišgrįsti dulkėti keliai. Cai Qi dar tvirtino, kad šiemet, pasibaigus šildymo sezonui, Pekinas uždarys savo paskutinę anglimis kūrenamą elektrinę jėgainę ir taip sumažins anglies naudojimą net 30 proc.

Be to, Pekino savivaldybė užsimojo uždaryti 500 gamyklų ir iš kelių pašalinti net 300 tūkst. senesnių neekologiškų transporto priemonių.

„Kad pateisintume liaudies lūkesčius, mums dar liko daug ką padaryti“, – pripažino Cai Qi, kuris kas rytą atsibudęs patikrina ne tik orus, bet ir oro kokybę.

Tiesa, yra abejojančių, ar užmojai pasiteisins ir padės išspręsti taršos galvosūkį, kuris palengva nuodija visą Kiniją.

Pekinas dažnai tampa nuodingo smogo auka, tačiau dar 2014 metais paskelbtas Kinijos karas taršai situacijos nepagerino. Vyriausybei nepavyko sukurti pokyčių, kurių laukė šalis, o inspektoriai nuolatos aptinka įstatymų išsišokėliškai nesilaikančių įmonių ir asmenų.

Praėjusią savaitę 10 Aplinkosaugos ministerijos inspektorių komandų aptiko įmonių, kurios tęsė veiklą, nors valdžia buvo paskelbusi raudonąjį pavojaus lygį ir liepė dėl smogo apriboti taršą.

Nurodymus neteršti pažeidė 500 kompanijų bei 10 tūkstančių transporto priemonių. Todėl tikėtina, kad Pekino planai gatvėse versti patruliuoti naujuosius policininkus irgi neturės didelių pasekmių.

Mat daugiausia orą teršia ir prie smogo didėjimo prisideda ne mėsą ant grotelių pasikepti sumanę kinai, o geležies gamyklos ir anglimi varomos elektrinės prie pat Pekino. Taip pat net 31 proc. visos taršos sukuria 5 mln. po miestą zujančių automobilių.

Bet susidoroti su esminėmis problemomis valdžia vengia, nes bijo pridaryti žalos ekonomikai ar pakurstyti nepatenkintų darbininkų protestus.

Tiesa, praėjusią savaitę Pekino mokyklose po metus trukusių pastangų pagaliau bus įtaisyti oro valytuvai. („The Guardian“, „Xinhua“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.