Kur ir kaip gauti žinių apie biologinę įvairovę ir saugomas vertybes privačiame sklype?

Ką tik prabėgusį karštąjį šeštadienį vienoje iš paežerių susipažinome su tokiais pat kaip mes poilsiautojais. Gerą pusdienį prasikaitinus ir prasimaudžius kartu naujasis pažįstamas Saulius Treinys papasakojo, jog jiedu su drauge yra nusižiūrėję sodybą prie ežero. 

 D. Umbraso nuotr.
 D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2017, 2:38 PM, atnaujinta Aug 22, 2017, 9:39 AM

„Tai labai graži vieta, – sako Saulius. – Viskas būtų puiku, jei ne smarkiai apžėlęs pelkėtas keliukas iki pakrantės. Kažin ar galėsime išvalyti tą vietą ir apsodinti savais gražiais augalais? Kur ir kaip gauti žinių apie saugomas rūšis privačiame sklype?

Nerimaujame ne tik dėl medžių. Kaimynai sakė, jog toje pelkėtoje vietoje auga kažkokie reti augalai. Taip pat ne iki galo aišku, ar dalis teritorijos nėra saugotina?“ 

Kaip sužinoti apie saugomas vertybes privačiame sklype?

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio skyriaus vedėjas Vidmantas Bezaras paaiškino, jog didesniame plote norint kažką daryti, tarkim, ne tik sodinti atskirus augalus, bet ir užveisti sodą ar gal statyti namus, verta įsitikinti, ar visa tai  bus galima padaryti - ar nėra saugomų gamtos vertybių.

Tam reikėtų pasižiūrėti į kelis informacijos šaltinius. Vienas jų - tai sklypui galiojantys  teritorijų  planavimo dokumentų sprendiniai, kurie pateikiami internete ar savivaldybės  architektūros  skyriuje. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į vandens apsaugos juostų  plotį.

Kitas šaltinis - tai duomenys interaktyvioje Saugomų rūšių informacinėje  sistemoje. Joje surašyto saugotinos rūšys, inventorizuotos visos Lietuvos buveinės ir buveinių duomenų bazės.  

„Jei patys dėl kokių nors priežasčių nemokate ar negalite pasijungti prie sistemos, paprašykite tame  rajone dirbančių valstybinių  parkų ar aplinkos apsaugos agentūros specialistų, kad jie suteiktų reikiamą informaciją. Daugelis jų turi prieigą prie šių duomenų bazių, – patarė V.Bezaras. – O jeigu kuriatės nacionaliniame regioniniame parke ar draustinyje, kuris yra saugomoje teritorijoje, be abejo, geriausia yra pasikonsultuoti su parko direkcijos specialistais". 

Yra įvairių būdų informacijai gauti apie kiekvieną sklypą.  Tai priklauso nuo to, ar sklypas yra mieste, ar kaimo teritorijoje.

Nusipirkus sklypą ir planuojant kažką perstatyti ar pertvarkyti, informacijos reikia ieškoti teritorijų planavimo dokumentuose.

Bendruosiuose planuose yra nurodyta pagrindinė kryptis, pavyzdžiui, ar tai teritorija, skirta žemės ūkiui plėtoti, ar gyvenamiesiems (vienbučiams ar daugiabučiams) namams statyti, ar ten planuojama tiesti kelius, ar tai yra saugoma teritorija, ar yra želdynų grupės, kurias būtina išsaugoti. 

Kaip sužinoti ar sklypas patenka į saugomą teritoriją?

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos Apsaugos ir tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Agnė Jasinavičiūtė sako, jog, kalbant apie biologinę įvairovę saugomose teritorijose, pirmiausia reikėtų paminėti Saugomų teritorijų valstybės kadastrą. 

Kadangi saugomų teritorijų sistema apima apie 17 proc. visos Lietuvos, tai visa informacija apie saugomas teritorijas nuo senų laikų jame ir yra sudėta, o duomenis galima pamatyti žemėlapyje. Visi duomenys yra prieinami viešai interneto svetainėje https://stk.am.lt/portal/ 

„Ši svetainė yra viena iš sudėtinių Aplinkos ministerijos sukurtų elektroninių paslaugų rinkinio dalių, – sako specialistė. – Čia galima rasti nuorodą į saugomų teritorijų kadastrą, kuriame yra pateikiama visa detali informacija apie saugomą teritoriją: kodėl ir kada ji buvo įsteigta, koks jos įsteigimo tikslas, taip pat pažymėta, jeigu yra tvarkymo planas.“  

Saugomų teritorijų kadastras vis tobulinamas, todėl žmonėms nėra sudėtinga gauti informaciją apie konkretų sklypą.

„Galima sužinoti, ar sklypas patenka į saugomą teritoriją. Yra sukurtas atskiras prisijungimas: prisiregistravę per elektroninės valdžios vartus galite vienu mygtuko paspaudimu gauti daug informacijos, jei esate to sklypo savininkas. 

Nes tik pats savininkas gali gauti informaciją apie konkretų sklypą", – sakė A.Jasinavičiūtė.

Identifikavęs save per elektroninę bankininkystę ir įvedęs savo sklypo numerį savininkas gali gauti išrašą, kuris parodo, ar jo sklypas yra saugomoje teritorijoje. Saugomų teritorijų kadastras yra viešai prieinamas.  

„Kalbant apie biologinę įvairovę, jau minėtoje Aplinkos ministerijos sistemos saugomų rūšių informacinėje sistemoje sklypo savininkas gali gauti išrašą, ar jo sklype yra kokia nors saugoma rūšis.

Jeigu jam tai yra aktuali su miško kirtimais susijusi ūkinė veikla, mes tiesiog prašome, kad būtų atkreiptas dėmesys, laikomasi teisės aktų, reglamentuojančių veiklą saugomose teritorijose su saugomomis rūšimis ir žmogus turi žinoti, kas yra pas jį teritorijoje saugoma ir atitinkamai pagal tai planuoti ūkinę veiklą, pavyzdžiui, sužinoti kada galima kirsti mišką, o kada negalima, kad nebūtų kažkokio neigiamo poveikio,“ – aiškino specialistė. 

Pamatėte retą paukštį, augalą ar grybą? Praneškite!

Beje, Saugomų rūšių informacinėje sistemoje galima ne tik gauti informacijos, bet ir aptikus retą paukštį, augalą ar grybą jai apie tai pranešti.

Tokią informaciją patikrinus specialistui, ji paskelbiama viešai – taip galima prisidėti prie aktualios informacijos pildymo apie nykstančias ar atsikuriančias rūšis. 

Dar šiek tiek apie kitus naudingus informacijos šaltinius

Šią situaciją pakomentavo Vitalija Valantiejienė, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos Planavimo ir kadastro skyriaus vedėja: „Kalbant apie saugomas teritorijas nereikėtų orientuotis vien tik į kadastrą. Į saugomas teritorijas labai daug dalykų įeina. Pavyzdžiui, miškai turi savo kadastrą, kuriame pateikiama išsami informacija. Saugomose teritorijose neatsiejami yra vandens telkiniai, kuriems irgi yra taikomi įvairūs reikalavimai – ko negalima daryti, yra nustatomos įvairios apsaugos zonos juostos. Tam yra sukurtas atskiras vandenų kadastras, kuriame pateikiama visa informacija.  


Kai ieškoma informacijos apie saugomą teritoriją, ne visada reikėtų apsiriboti vienu šaltiniu. Yra pakankamai šaltinių, kurie prieinami ir atviri visiems žmonėms. Pavyzdžiui, informaciniame portale www.geoportal.lt yra daug duomenų iš įvairių duomenų šaltinių.“   

Taigi, daug ką galima susirasti patiems, užsisakyti aktualius išrašus. Bet jei nepavyksta rasti informacijos interneto svetainėse, nepamirškite, kad visada galite pasikonsultuoti su specialistais telefonu ar elektroniniu paštu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.