Kovai su klimato kaita – parama dvišaliams projektams

Kovoje su klimato kaita ir jos padariniais Lietuva ne tik įgyvendina vietines priemones, kurios mažina iškastinio kuro poreikį, bet ir padeda skurdžioms šalims perduodama joms naujas technologijas. Tai daryti įvairias organizacijas šiuo metu kviečia Aplinkos ministerija. 

 Lietuvos įmonė pernai Malaizijoje baigė montuoti dvi saulės jėgaines, vieną jų – Lumuto jūrų uoste.<br> A.Barzdžiaus nuotr.
 Lietuvos įmonė pernai Malaizijoje baigė montuoti dvi saulės jėgaines, vieną jų – Lumuto jūrų uoste.<br> A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urvelytė

2017-08-30 09:05, atnaujinta 2017-08-30 09:12

Mūsų šalis 2015-aisiais pasirašė Paryžiaus klimato kaitos susitarimą. Taip ji, kaip ir kitos pasaulio valstybės, įsipareigojo mažinti šiltnamio efektą sukeliančių išmetamųjų dujų emisijas ir pagelbėti besivystančioms šalims.

Anksčiau joms mūsų valstybė padėdavo mokėdama įmokas tarptautiniams fondams, t.y. parama vykdyta „kitų rankomis“. Nuo 2014-ųjų mūsų šalis, Aplinkos ministerijai skiriant subsidijų, pati ėmėsi įgyvendinti dvišalius vystomojo bendradarbiavimo projektus klimato kaitos srityje.

Šiais projektais siekiama parodyti Lietuvą kaip modernių technologijų šalį. O įmonėms, mokslo centrams ir organizacijoms, kurios diegia inovacijas, padedančias įveikti klimato kaitos problemas, tai tampa galimybe užmegzti ryšius su kitomis valstybėmis.

Sukaupė patirties

Lietuvos įmonės jau turi patirties. Projektas jau yra įgyvendintas Malaizijoje, dar trys šiuo metu plėtojami Gruzijoje bei Moldovoje.

2016-ųjų lapkritį saulės modulius gaminanti bendrovė „BOD Group“ kartu su partnere – Malaizijos ir Lietuvos verslo taryba įgyvendino projektą Malaizijoje. Viena saulės jėgainė buvo įrengta ant Sultono Idriso universiteto stogo, kita – ant stoginės virš krovinių konvejerio Lumuto uoste. Projekto vertė siekė 222,3 tūkst. eurų. Jėgainėms panaudoti Lietuvoje gaminami saulės moduliai.

Šiuo metu su vienu projektu darbuojasi bendrovė „Saulės grąža“. Iki 2018-ųjų pavasario ji sumontuos saulės jėgaines ant šešių Gruzijos biudžetinių įstaigų, esančių greta Tbilisio, – mokyklose, rotušėse ir ligoninėje. Projekto vertė – 286 tūkst. eurų.

Bendrovės „Energetikos projektai“ bei „Biokaitra“ darbuojasi Moldovoje. Pirmoji jų saulės jėgainę montuoja Kišiniove ant vienos iš ministerijų pastato. Tam taip pat panaudoti mūsų šalyje gaminami saulės moduliai. Projekto vertė – 229 tūkst. eurų.

„Biokaitra“ savo gamybos biokuro katilus baigia įrengti keliuose vaikų darželiuose. Tai kainuos 162 tūkst. eurų ir suteiks galimybę brangias dujas pakeisti pigesniu biokuru.

Šie Lietuvos įmonių vykdomi tarptautiniai klimato kaitos projektai – sritis, kurioje lenkiame kaimynines šalis, tarp jų ir Estiją, kuri dar tik kuria panašią programą ir semiasi patirties iš Lietuvos įdirbio.

Užduotis – mažinti taršą

Aplinkos ministerija šiuo metu yra paskelbusi dvišalių projektų atrankos konkursą, kuriame kviečia dalyvauti įmones bei organizacijas, diegiančias inovacijas klimato kaitos srityje. Vystomojo bendradarbiavimo projektų paraiškų bus laukiama iki rugsėjo 26 dienos.

Konkurse gali dalyvauti įmonės bei organizacijos, kurios kuria bei diegia šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį mažinančias technologijas arba prisitaikymo prie klimato kaitos sprendimus energijos gamybos, statybų, transporto, atliekų tvarkymo, žemės ir miškų ūkio, sveikatos apsaugos, ekosistemų išsaugojimo ar kitose srityse.

„Vystomojo bendradarbiavimo projektams klimato kaitos srityje finansuoti numatyta 618 tūkst. eurų. Vienam projektui gali būti skiriama iki 309 tūkst. eurų“, – sakė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento Klimato kaitos finansų ir projektų valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas Renatas Miškinis.

Reikia ir savų lėšų

Pareiškėjai klimato kaitos švelninimo projektams vykdyti turės skirti savo lėšų – ne mažiau kaip 10 proc. tinkamų finansuoti išlaidų, o prisitaikymo prie klimato kaitos projektams – ne mažiau kaip 5 proc.

Svarbu ir tai, kad norintis dalyvauti konkurse projekto vykdytojas turi turėti partnerį besivystančioje šalyje – organizaciją arba įmonę, kuri padėtų įgyvendinti projektą. Šalys, kuriose gali būti įgyvendinami projektai, – tai Moldova, Gruzija, Armėnija, Kirgizija, Egiptas, Marokas, Bolivija, Nikaragva, Filipinai, Indonezija, Indija, Etiopija, Nigerija ir kitos besivystančios šalys

Papildomų vertinimo balų konkurse gaus projektai, vykdomi ES Rytų partnerystės šalyse (Gruzijoje ir Moldovoje), taip pat tie, kuriuose siūlomas didesnis, nei reikalaujama, nuosavas įnašas, bei diegiantys Lietuvoje sukurtas technologijas ar jų sprendinius.

Išsami informacija apie konkursą ir jo reikalavimus skelbiama Aplinkos ministerijos interneto svetainėje www.am.lt skilties „Klimato kaita“ rubrikoje „Naujienos ir skelbimai“. Konsultacijos teikiamos el. paštu klimato.kaita@am.lt arba telefonais +370 706 62 704, +370 706 61 855.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.