Konfliktas dėl neišvežamų atliekų gilėja

Aplink Marijampolės atliekų rūšiavimo gamyklą tebestūkso sukauptos beveik 7 tūkst. tonų išrūšiuotų degiųjų atliekų, įmonė sustabdė darbą, tačiau problemos sprendimas visiškai nejuda iš vietos.

 Sustabdytos Marijampolės atliekų gamyklos darbininkai piketavo, nes nerimauja dėl ateities.<br> L.Juodzevičienės nuotr.
 Sustabdytos Marijampolės atliekų gamyklos darbininkai piketavo, nes nerimauja dėl ateities.<br> L.Juodzevičienės nuotr.
 Sustabdytos Marijampolės atliekų gamyklos darbininkai piketavo, nes nerimauja dėl ateities.<br> L.Juodzevičienės nuotr.
 Sustabdytos Marijampolės atliekų gamyklos darbininkai piketavo, nes nerimauja dėl ateities.<br> L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 17, 2017, 11:10 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 11:20 AM

Žmonės pradėjo piketuoti

25 gamyklos darbininkai, nerimaujantys dėl susidariusios situacijos, praėjusį penktadienį piketavo prie Marijampolės savivaldybės, nes jau trečia savaitė jie nedirba ir nežino, kas jų laukia.

„Neaišku, kiek laiko mums mokės atlyginimą, dabar – prastova. Yra tik viena išeitis – reikia abiems pusėms susėsti ir atidžiai perskaityti sutartį. Dabar nerūšiuotos atliekos vežamos į sąvartyną, tai – katastrofa“, – teigė piketuotojai.

Iš veiklą sustabdyti priverstos atliekų rūšiavimo gamyklos atėję žmonės rankose laikė plakatus su iškalbingais užrašais: „Noriu dirbti“, „Mano šeima kenčia“, raštu kreipės į Marijampolės savivaldybės merą: „Mere, laukti ar emigruoti“.

Skirtingai mato atliekų sudėtį

Kol kas abi pusės skirtingai supranta sutartį bei skirtingai traktuoja, kas yra gamyklos teritorijoje sukrautuose pakuose: ar degiosios frakcijos atliekos ir kietasis atgautasis kuras ir kas išrūšiuotą produkciją turi utilizuoti.

Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras (MAATC) ir atliekų rūšiavimo gamykla vadinami mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginiai, kurių operatorius yra bendrovė „NEG Recycling“, nesutaria, kas nevykdo sutarties.

MAAT centras tvirtina, jog atliekų gamyklos teritorija yra užversta degios frakcijos atliekomis, o ne kietuoju atgautuoju kuru (KAK), kurį pagal sutartį turėtų išvežti centras.

Gamyklos atstovai tvirtina, jog degioji frakcija ir yra tas produktas, kurį gamykla turi išrūšiuoti pagal Operavimo sutarties dokumentus, ir kurį turi realizuoti MAATC.

Bendrovės „NEG Recycling“ vadovas Mindaugas Venskus patikino, jog išrūšiuojama degioji frakcija atitinka visus sutarties reikalavimus, ir tai liudijantys dokumentai ne kartą buvo pateikti MAAT centrui.

„Jei nebus vykdomi įsipareigojimai, nutrauksime sutartį“, – prieš kurį laiką teigė MAATC direktorius Algirdas Bagušinskas.

Ekspertai jau pateikė išvadą

Kilus ginčui dėl to, ar po rūšiavimo proceso likusios atliekos atitinka konkurso sąlygas ir sutarties reikalavimus, operatorius kreipėsi į Lietuvos energetikos instituto Šiluminių įrenginių tyrimo ir bandymų laboratoriją, kurios atstovai, dalyvaujant antstoliui, paėmė mėginius ir juos detaliai ištyrė.

Atliekų rūšiavimo gamykloje teritorijoje paimti atliekų mėginiai buvo detaliai ištirti šilumingumo ir drėgmės bandymų įrenginiuose, analizuoti visuminio anglies, vandenilio ir azoto kiekio nustatymo įrenginyje. Taip pat specialiu terminio skaidymo įrenginiu atlikti sieros, chloro, fluoro ir bromo kiekio nustatymai jonų chromatografijos sistemoje.

Lietuvos energetikos instituto konstatavo, kad kontroliuojamu būdu iš atrūšiuotų degiųjų atliekų pakų paimti mėginiai atitinka operavimo sutartyje nustatytus reikalavimus.

Ekspertizės dokumentai yra pateikti vertinti teismui, kuris, atsižvelgęs į išdėstytus argumentus, artimiausiu metu priims sprendimą.

Sutarties nutraukimas – ne išeitis

Tuo tarpu MAAT centro valdybos nario Juozo Vitukyno manymu, sutarties su operatoriumi nutraukimas problemos neišspręstų. „Jei MAATC su atliekų rūšiavimo gamykla nutrauktų sutartį ir perimtų operatoriaus pareigas, turėtų skelbti konkursą, o po jo su dabartiniais įrenginiais būtų atrūšiuojamas tas pats produktas, kurio aplink gamyklą per pusantrų metų sukrauta per 7 tūkst. tonų“, – sakė jis.

Portalas lrytas.lt jau rašė, kad vykstant Marijampolės atliekų rūšiavimo gamyklos operatoriaus konkursui, MAATC, atsakydamas į konkurso dalyvių paklausimus, raštu informavo, jog pats MAATC prisiima atsakomybę ir riziką už degiųjų atliekų realizavimą ir tolesnį panaudojimą ir dalyviai neturi pasiūlyme įvertinti tokios paslaugos. Apie tai konkurso dalyviai buvo informuoti per centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą.

Už europinių lėšų panaudojimą atsakinga Aplinkos projektų valdymo agentūra savo rašte nedviprasmiškai nurodė, kad konkurso metu teikti patikslinimai yra neatsiejama pirkimo sąlygų dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.