Neįtikėtina: orus veikia ir skrudintas maistas

Jeigu mėgstate skrudintas bulvytes, spurgas ar vištienos sparnelius, turėtumėte žinoti, kad šie patiekalai gali veikti ir mūsų orus.

 Dėl maisto skrudinimo gali susiformuoti tankesni debesys.<br> 123rf.com nuotr. 
 Dėl maisto skrudinimo gali susiformuoti tankesni debesys.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2017, 11:56 AM, atnaujinta Dec 26, 2017, 1:03 PM

Neseniai grupė mokslininkų nustatė, kad dėl skrudinto maisto virš miestų gali kauptis daugiau riebalų. Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Nature Communications“.

Pasirodo, į orą patenkančios skrudinto riebalų rūgštys padengia atmosferos dalelių paviršių ir todėl pasidaro debesuočiau.

Trigliceridai ir riebalų rūgštys, išsiskiriančios skrudinant maistą, sudaro sudėtingas trijų dimensijų (3D) kristalines molekulių struktūras.

Dėl riebalų rūgščių lipnumo dalelės, kurias jos padengia, laikosi ilgiau ir keliauja toliau, pakeliui sugerdamos daugiau oro drėgmės.

Taip labiau formuojasi debesys, nes mažyčiai ore esantys vandens lašeliai gali tapti debesimis tik jeigu susijungia su aerozoliais, suformuojančiais vidinę debesų lašelių šerdį.

Kuo ilgiau tokios dalelės laikosi aplink, tuo didesnė tikimybė, kad jos susijungs su vandens garais ir suformuos debesis.

Apytikriais tyrėjų skaičiavimais, cirkuliuojančios molekulės (tokios, kaip dulkės ar druska), kurias padengia skrudinimo aliejus, gali išsilaikyti atmosferoje nuo 2 iki 24 valandų.

Taigi mieste, kur daug žmonių valgo skrudintą maistą, riebalų emisijos padidėja. Pavyzdžiui, Londone apie 10 proc. kasdieninio tankaus dalelių sluoksnio susiformuoja dėl su maisto gaminimu siejamų riebalų rūgščių.

„Molekulės, susidarančios skrudinant maistą riebaluose, gali turėti didesnį poveikį debesims, nei manyta“, – interneto svetainei „Business Insider“ aiškino tyrimui vadovavęs Bato universiteto Jungtinėje Karalystėje biofizikos ir medžiagų profesorius adjunktas Admas Squiresas.

Tačiau, anot profesoriaus, reikia atlikti daugiau tyrimų, siekiant sužinoti, kaip riebalų rūgštys išties veikia debesuotumą virš miestų, kadangi kol kas tyrimai buvo atlikti tik laboratorijoje.

Ir nors nedidelis debesuotumas gali lemti žemesnę Žemės temperatūrą, A.Squiresas siūlė į šį atradimą nežiūrėti, kaip į priežastį valgyti daugiau skrudinto maisto, siekiant sustabdyti klimato kaitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.