Šuo paplūdimyje: kaip išvengti konfliktų su kitais poilsiautojais?

Kiekvieną vasarą poilsiautojai Lietuvoje pasidalina į dvi stovyklas – vieni atostogas nori leisti kartu su savo augintiniais, kiti nė iš tolo nesutinka, kad šalia jų prie jūros, ežero ar upės lakstytų ar maudytųsi šunys. Higienos taisyklės, kurios anksčiau draudė į paplūdimius atsivesti savo keturkojus, yra pakeistos, todėl kiekviena savivaldybė dabar gali savarankiškai nuspręsti – įrengti zonas poilsiautojams su šunimis ar ne.

 P.Umbraso nuotr.
 P.Umbraso nuotr.
 R.Danisevičiaus nuotr.
 R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintarė Micevičiūtė

May 26, 2018, 9:00 AM

Pajūryje šiemet beveik visuose paplūdimiuose bus zonos, kur šunys laukiami. Prie upių ir ežerų situacija kiek kitokia, dažniausiai šunų augintojams teks ieškoti atokesnės vietos, jei nenorės įsivelti į konfliktus su kitais poilsiautojais.

Pataria kartu vežtis ir šuns krepšį ar narvą

Vieni populiariausių šunų Lietuvoje – labradoro retriveriai yra ir vieni iš labiausiai plaukioti mėgstančių keturkojų. Labradoro retriverių veislyno „Kopa” veisėja Daiva Grigonienė patarė, kaip sukurti plaukti mėgstantiems šunims tinkamas sąlygas ir nesusipykti su greta poilsiaujančiais žmonėmis.

Pasak D.Grigonienės, gamtoje labiausiai gali pagelbėti šuns pervežimo krepšys, dėžė arba narvas.

„Labradoro retriveriai labai draugiški šunys, jie nori pabendrauti su visais žmonėmis, todėl geriau būtų prie ežero ar upės rinktis tokią vietą, kur poilsiautojų būtų mažiau – šuo gali patikti ne visiems. Mes patys anksčiau visada veždavomės į gamtą šuns krepšį ar narvą – pripratęs jis jame ramiai būna. Šeimininkas gali būti tikras, kad užuodęs maistą šuo nenueis į kaimynų pikniką ar nebėgs paskui, jei sugalvosi sykį išsimaudyti be jo. Be to, ir gyvūnui taip ramiau, jis žino, kad tai jo privati teritorija, kur gali pailsėti”, – sako D. Grigonienė.

Ji taip pat patarė būtinai paklausti netoliese esančių žmonių, ar jie ne prieš, jei greta leisite dūkti savo augintiniui. Jeigu poilsiautojai aiškiai pasako, kad gyvūno draugijos nepageidauja, reikėtų susirasti kitą vietą.

„Kartais nutinka taip, kad žmogus atrodo piktokas, tačiau kai draugiškai ir mandagiai atsiklausi jo nuomonės, tai jis irgi kitaip situaciją vertinti pradeda ir pats ima šypsotis”, – kaip susidraugauti su aplink besiilsinčiais kaimynais pasakoja D. Grigonienė.

Visus šunų augintojus ji įspėjo vykstant į gamtą nepamiršti tinkamai pasirūpinti savo gyvūnais – visada turėti jiems vandens, susirinkti paliktas krūveles, saugoti nuo perkaitimo ir niekada nepalikti jų automobilyje, net ir pravėrus langus. Daugiau nei dešimtmetį šunis veisianti D. Grigonienė pastebėjo, kad mažiausiai problemų kyla su augintiniais poilsiaujant prie ežerų.

Prie ežerų specialių paplūdimių šunims nėra

Nemažai gyventojų šią vasarą tradiciškai trauks prie ežerų, esančių Aukštaitijos nacionaliniame ir Labanoro regioniniame parkuose. Šių parkų direktorius Gedas Kukanauskas sakė, kad poilsiautojai su šunimis yra laukiami abiejuose, tačiau jiems reikėtų įsidėmėti keletą svarbių dalykų.

„Aukštaitijos nacionaliniame parke galioja bendrosios lankymo taisyklės, tai reiškia, kad šunis galima atsivesti, tačiau nereikėtų jų paleisti, palikti be priežiūros. Jiems negalima maudytis oficialiose maudyklose kartu su žmonėmis, tačiau tai jie gali daryti bet kurioje kitoje ežero vietoje. Labanoro regioniniame parke jokių išimčių nėra, tad lankytojai su šunimis gali elgtis visiškai laisvai”, – teigia G. Kukanauskas.

Jis gyrė poilsiautojų kultūrą, džiaugėsi, kad šie gamtoje palieka vis mažiau šiukšlių. Tiesa, kartais sulaukia gyventojų skundų būtent dėl šunų.

„Dažniausiai skundžiasi mažų vaikų turintys žmonės, jie tikriausiai nerimauja dėl saugumo. Todėl mes visuomet patariame šunų šeimininkams geriau rinktis atokesnes vietas poilsiui – tada visiems bus ramiau ir nekils konfliktų. Taip pat būtų galima įvesti aiškesnes taisykles, kur ir ką galima daryti šunims, o ko ne – konfliktų būtų dar mažiau”, – įsitikinęs G. Kukanauskas.

Šunų augintojams pajūryje – atskiri paplūdimiai

Tikėtina, kad bent Lietuvos pajūryje konfliktų dėl keturkojų šiemet kils mažiau. Beveik visuose paplūdimiuose bus atskirtos specialios zonos, į kurias bus galima vestis gyvūnus.

Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio skyriaus vedėjas Vidmantas Bezaras teigė, kad specialūs paplūdimiai poilsiautojams su keturkojais būtent tam ir numatomi – kad tarp prie vandens telkinių atostogaujančių žmonių kiltų kuo mažiau konfliktų.

„Net jeigu šuo nieko blogo nedaro ir nekliudo kitiems, ne visi žmonės patenkinti, kai šalia jų laksto svetimas šuo – visada gali kilti incidentų: prisiartins prie alergiško žmogaus, išgąsdins vaiką, pačiups daiktą.Todėl geriausia paplūdimius atskirti ir nepageidaujamas jame bus ne augintinis, o besipiktinantis pilietis. Žinoma, tokiuose paplūdimiuose, kur lankosi gyvūnai, reikia imtis papildomų sanitarinių priemonių ir tai reikalaus kiek didesnių išlaidų priežiūrai. Dažniausiai anksčiau konfliktų kildavo pajūrio paplūdimiuose, o prie upių ir ežerų rečiau”, – kalba V.Bezaras.

Su šunimis šią vasarą bus galima ilsėtis Klaipėdoje esančiuose Melnragės ir Smiltynės paplūdimiuose. Juose bus įrengtos specialios šiukšliadėžės gyvūnų išmatoms, šalia bus ir maišelių joms surinkti. Paplūdimiuose taip pat stovės stovai, prie kurių šunis galima pririšti. Nidos šiaurinio paplūdimio pakraštyje zona poilsiautojams su gyvūnais veikė jau pernai. Nuo šių metų tokios zonos veiks ir Pervalkos, Preilos bei Juodkrantės paplūdimiuose. Kol kas nėra aišku, ar tokios zonos bus įrengtos ir Palangos paplūdimiuose. Apie jų įrengimo galimybes kalbėta prieš mėnesį, kai Palangoje lankėsi Aplinkos ministerijos specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.