Dėl kvapų pietinėje dalyje savivaldybė kreipiasi į prokuratūrą

Dėl nemalonių kvapų pietinėje miesto dalyje Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savivaldybės vardu kreipiasi į Klaipėdos apygardos prokuratūrą prašydamas ginti viešąjį interesą. Jungtis prie kreipimosi meras kviečia ir gyventojus.

Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eleonora Budzinauskienė, ELTA

Sep 6, 2018, 10:04 PM

„Situacija blogėja gana dramatiškai, o žmonių, patiriančių didžiulį gyvenimo kokybės diskomfortą, skaičius yra milžiniškas, bet, deja, ženklių, operatyvių ir adekvačių pokyčių nėra. Taip pat viešojoje erdvėje yra vis daugiau informacijos apie tiesioginę įtaką žmonių sveikatai.

Tai jau yra riba, kurios peržengti niekam nevalia. Vertinant visuomenės interesą kaip patį aukščiausią interesą, taip pat vertinant prokuratūros dalyvavimą ginant viešąjį interesą dėl oro taršos šiaurinėje miesto dalyje, savivaldos vardu kreipiamasi į prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo pietinėje miesto dalyje.

Aktyviai ginti savo teises bei prisijungti prie kreipimosi kviečiu ir pietinės miesto dalies gyventojus, o savivaldybė savo ruožtu jungsis prie šiaurinės miesto dalies gyventojų kreipimosi, nes tik bendromis pastangomis įmanoma pasiekti ženklių pokyčių“, – sako Klaipėdos meras.

Anot V. Grubliausko, pagrindo kreipimuisi dėl pietinės miesto dalies oro taršos bei jos neigiamo poveikio gyvenamosios aplinkos kokybei, taip pat galimos žalos gyventojų psichinei ir fizinei sveikatai, duoda ir tos aplinkybės, kad dauguma galimų taršos šaltinių yra už Klaipėdos miesto teritorijos ribų, o kontroliuojančios institucijos nėra pavaldžios Klaipėdos miesto savivaldybei, tačiau visas pasekmių spektras tenka būtent klaipėdiečiams.

Pasak Klaipėdos mero, artimiausiu metu savivaldybė taip pat planuoja atlikti nepriklausomus oro taršos tyrimus. Mero prašymu Klaipėdos universiteto mokslininkai parengė planą, pagal kurį būtų atliekami kompleksiniai matavimai gyvenamuosiuose kvartaluose pietinėje Klaipėdos dalyje, taip pat prie galimų taršos šaltinių tiek Dumpiuose, tiek Klaipėdos LEZ ir jos prieigose, leisiantys identifikuoti pietinėje miesto dalyje nemalonius kvapus sukeliančias medžiagas, jų atnešimo kryptį ir šaltinius.

Matavimai būtų atliekami nepriklausomai nuo paros laiko. Anot mero, savivaldybės pastangos identifikuoti problemą taip pat bus gera parama prokuratūrai atliekant tyrimą.

Papildomus mėginius Dumpiuose veikiančiose įmonėse šiuo metu ima bei savo išvadas dėl taršos žada pateikti ir Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldaus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai.

Situaciją meras ketvirtadienį aptarė su sveikatos apsaugos viceministru Algirdu Šešelgiu ir jo vadovaujamos darbo grupės oro taršos problemoms spręsti atstovais.

Siekiant problemą išspręsti iš esmės bei užkirsti kelią naujiems taršos šaltiniams atsirasti, Klaipėdos mero iniciatyva taip pat yra sudaroma operatyvaus reagavimo darbo grupė, į kurią kviečiami visų atsakingų institucijų atstovai, rengiami ir nauji Savivaldybės aplinkos monitoringo programos papildymai, leisiantys efektyviau spręsti miesto oro taršos ir triukšmo problemas ilgalaikėje perspektyvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.