Vilniaus centre į Nerį plūdo naftos produktai Vyksta gelbėjimo operacija, tarša sustabdyta

Trečiadienį apie vidurdienį Vilniaus centre Neries upėje ties Karaliaus Mindaugo tiltu pastebėti neaiškios kilmės teršalai, pranešė aplinkosauginė asociacija „Lašišos dienoraštis“. Užfiksuotame vaizdo siužete matyti, jog Neries upės vandens paviršiumi plaukia pilkšvos spalvos teršalai. Naujausiais duomenimis į upę pateko naftos produktai.

 Teršalai Neries upėje Vilniuje.<br> „Lašišos dienoraštis“ nuotr.
 Teršalai Neries upėje Vilniuje.<br> „Lašišos dienoraštis“ nuotr.
 Teršalai Neries upėje Vilniuje.<br> „Lašišos dienoraštis“ nuotr.
 Teršalai Neries upėje Vilniuje.<br> „Lašišos dienoraštis“ nuotr.
 Teršalai Neries upėje Vilniuje.<br> „Lašišos dienoraštis“ nuotr.
 Teršalai Neries upėje Vilniuje.<br> „Lašišos dienoraštis“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 23, 2020, 2:08 PM, atnaujinta Dec 23, 2020, 4:08 PM

„Vėl ekologinė nelaimė Neryje. Vilniaus centre, Neries upės paviršiumi plaukia neaiškios kilmės teršalai. Apie tai informuotos atitinkamos institucijos“, – informavo „Lašišos dienoraštis“.

Kaip portalui lrytas.lt sakė Aplinkos apsaugos departamento atstovė Jurgita Jasiūnienė, šiuo metu bendraujama su AAD Vilniaus valdybos aplinkosaugos pareigūnais ir aiškinamasi situacija dėl teršalų Neries upėje.

„Specialistai gavę pranešimą greitai sureagavo ir yra įvykio vietoje, šiuo metu atliekamas tyrimas. Iškviesta Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija vandens mėginiams paimti ir ugniagesiai gelbėtojai. Teršalai yra renkami. Taršos šaltinis – UAB „Grinda“ priklausantis išleistuvas ties Žirmūnų g. 93 namu. Preliminariais duomenimis tai gali būti ir naftos produktai. Tikslesnė informacija paaiškės po tyrimo“, – informavo J. Jasiūnienė.

Portalui lrytas.lt UAB „Grinda“ atstovas spaudai Egidijus Steponavičius patikslino, kad į Neries upę pateko naftos produktai. 

Tarša sustabdyta

E. Steponavičius teigė, kad yra pastatyti boniniai užtvarai, kurie sugeria naftos produktus ir tarša sustabdyta. „Bendradarbiaujame su aplinkosaugos pareigūnais ir ugniagesiais. Mūsų darbuotojai tikrina teritoriją žemyn upe, ieškodami taršos pėdsakų ir bandydami nustatyti, koks yra taršos mastas. Tarša galėjo atsirasti iš bet kur – galėjo kažkas iš garažo išpilti tepalų, galėjo būti ir kokia avarija degalinėje“, – aiškino E. Steponavičius.

Anot jo, tikėtina, kad naftos produktai pateko per tas groteles, kurios yra įrengtos gatvėse. „Jei ant gatvės yra kažkokios taršos, pavyzdžiui, benzino, dyzelino, tepalų, padangų dalelių, langų apiplovimo skystčio likučių, visa tai vamzdžiais subėga į lietaus nuotekų surinktuvus. Jei yra instaliuoti valymo įrenginiai, tuomet teršalai patenka į juos. Tais atvejais kai jų nėra, viskas suteka tiesiai į upę. Šį kartą pateko būtent ten, kur valymo įrenginių nėra. Vilniuje tokių valymo įrenginių nėra labai daug – pastaruoju metu darome didelius projektus, konstruodami paviršinių nuotekų surinkimo sistemas kartu ir valymo įrenginius“, – teigė E. Steponavičius.

Anot jo, Vilniuje paviršinių nuotekų valyklų yra Upės gatvėje ir Karoliniškėse, taip pat įrenginėjama valykla Verkių-Kareivių g.

Žala gamtai dar nežinoma

Koks kiekis teršalų pateko į aplinką dar nenustatyta. „Panašu, kad tai buvo momentinės taršos atvejis, gali būti, kad kartu su sniegu ar tirpsmo vandeniu pateko į vamzdyną ir atsekti iš kur – labai sudėtinga. Kaip įprasta, tokiais atvejais ilgesniam laikui paliksime teršalų surinkimo bonines užtvaras, kad surinktume likutinę taršą ir kad ji nepatektų į upę“, – sakė E. Steponavičius.

Anot AAD atstovės J. Jasiūnienės, taršos mėginiai yra perduoti Aplinkos apsaugos agentūrai. Koks kiekis pateko į aplinką dar nėra nustatyta, tačiau tikėtina, kad nedidelis. „Šiuo metu teršalų patekimas į upę sustabdytas specialiomis priemonėmis. Žala gamtai bus skaičiuojama po tyrimų“, – tvirtino J. Jasiūnienė.

Bus papildyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.