Miškų gaisrai ir pandemija: ar klimato kaita prisidėjo prie didesnio atvejų skaičiaus?

Dėl klimato kaitos miškų gaisrai tampa vis dažnesni ir intensyvesni, o naujas tyrimas rodo, kad dėl to galime būti pažeidžiamesni kvėpavimo takų ligoms, įskaitant COVID-19, praneša euronews.com.

Mokslininkai įrodė, kad klimato kaita ir pandemija – labai rizikingas derinys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mokslininkai įrodė, kad klimato kaita ir pandemija – labai rizikingas derinys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mokslininkai įrodė, kad klimato kaita ir pandemija – labai rizikingas derinys.<br>SI/Scanpix nuotr.
Mokslininkai įrodė, kad klimato kaita ir pandemija – labai rizikingas derinys.<br>SI/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2021, 12:00 PM

Harvardo TH Chano visuomenės sveikatos universiteto atliktas tyrimas nustatė tiesioginį ryšį tarp miškų gaisrų trijose JAV valstijose, didėjančio koronaviruso atvejų ir su koronavirusu susijusių mirčių skaičiaus.

2020 metais Vašingtono, Oregono ir Kalifornijos valstijose kilo didžiausi gaisrai per 18 metų. Gaisrai buvo tokie milžiniški, kad iš jų kylantys dūmai pasiekė net Šiaurės Europą. Nuo tada matėme kaip Turkijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Italijoje ir Maltoje siautėjo liepsnos, o Graikijos prezidentas pastaruosius šiais metais siautėjusius miškų gaisrus pavadino „baisiausia ekologine katastrofa“ per pastaruosius dešimtmečius.

Ištyrę smulkių kietųjų dalelių (KD2,5) kiekį, susidariusį JAV gaisruose, mokslininkai galėjo pamatyti ryšį tarp oro taršos ir COVID-19.

KD2,5 yra ore esančios dalelės, kurių plotis mažesnis nei 2,5 mikrometrų.

Jau įrodyta, kad tokios ligos kaip astma ir lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL) yra susijusios su KD2,5 poveikiu, tačiau šis tyrimas yra pirmasis, kuriame daugiausia dėmesio skiriama COVID-19.

„2020 metai atnešė neįsivaizduojamų iššūkių visuomenės sveikatai, ypač kai vienu metu kovojame ir su COVID-19 pandemijai, ir su gaisrais apėmusiais visą JAV vakarinę dalį“, – sako pagrindinė tyrimo autorė Francesca Dominici.

„Mes pateikiame įrodymų, kad klimato kaita ir pandemija yra pražūtingas derinys“, – tęsia ji.

Kodėl dėl gaisrų padaugėja COVID-19 atvejų?

KD2,5 padidina kvėpavimo takų ligų tikimybę, kadangi šios smulkios kietosios dalelės patenka giliai į plaučius ir pažeidžia alveolių sieneles.

Visose 92 apskrityse tyrėjai ieškojo ryšio tarp kasdienių duomenų apie kietųjų dalelių ore koncentraciją, gaisrų dienas ir COVID-19 atvejų bei mirčių skaičių.

Tai atskleidė, kad nuo 2020 m. rugpjūčio iki spalio mėn. KD2,5 koncentracija ore padidėjo gaisrų dienomis, o kietųjų dalelių poveikis koronaviruso ir mirčių atvejams gali būti pastebimas net iki keturių savaičių po gaisro.

Žvelgiant į atskiras gaisrų dienas, buvo nustatyta, kad Butte apygardoje Kalifornijoje ir Whitman apygardoje Vašingtone buvo daugiausiai COVID-19 atvejų, susijusių su dideliu KD2,5 kiekiu.

Butte apygardoje 17,3 proc. atvejų buvo siejama su kietosiomis dalelėmis, o Whitman apygardoje – 18,2 proc.

Butte taip pat fiksuotas vienas didžiausių mirčių nuo koronaviruso procentas, susijusių su miškų gaisrais – 41 proc. mirčių buvo susijusios su dideliu kietųjų dalelių kiekiu ore.

Vašingtone, Oregone ir Kalifornijoje bendras COVID-19 atvejų ir mirčių, susijusių su KD2,5 padidėjimu dėl gaisrų skaičius buvo atitinkamai 19 700 ir 750.

Ar klimato kaita sukels daugiau ligų?

2021 m. visame pasaulyje padaugėjo miškų gaisrų, sukeliančių pražūtingą poveikį žemei, namams ir pragyvenimo šaltiniams, praneša euronews.com.

„Klimato kaita greičiausiai atneš šiltesnes ir sausesnes sąlygas JAV vakaruose, o tai suteiks geresnes sąlygas gaisrams plisti ir dar labiau padidins gaisrų intensyvumą ir dažnumą“, – sako dr. F.Domici.

„Šis tyrimas suteikia politikams pagrindinę informaciją apie tai, kaip vienos didžiausios pasaulinės krizės – klimato kaitos - padariniai gali turėti poveikį tuo pat metu vykstančioms pasaulinėms krizėms. Šiuo atveju – COVID-19 pandemijai“, – tęsia ji.

Nerimas dėl visuomenės sveikatos ir klimato kaitos yra labai didelis, nes ekstremalios oro sąlygos, tokios kaip karščio bangos, oro tarša ir potvyniai, smarkiai trikdo kasdienį gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.