Australija sieks surengti JT klimato viršūnių susitikimą, nustatyti naują išmetamųjų teršalų tikslą

Australija „labai greitai“ pateiks ambicingesnį Jungtinių Tautų (JT) išmetamųjų teršalų tikslą ir ketina surengti viršūnių susitikimą klimato kaitos klausimais bendrai su Ramiojo vandenyno salų kaimynėmis, ketvirtadienį pareiškė užsienio reikalų ministrė Penny Wong, tuo paskelbdama didelius politikos dėl klimato kaitos pokyčius.

Per pirmąjį savarankišką vizitą užsienyje, kai buvo prisaikdinta jos centro kairioji vyriausybė, P.Wong pripažino, kad valdant ankstesnėms administracijoms „Australija nepaisė savo atsakomybės“ dėl klimato.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Per pirmąjį savarankišką vizitą užsienyje, kai buvo prisaikdinta jos centro kairioji vyriausybė, P.Wong pripažino, kad valdant ankstesnėms administracijoms „Australija nepaisė savo atsakomybės“ dėl klimato.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 1:28 PM

Per pirmąjį savarankišką vizitą užsienyje, kai buvo prisaikdinta jos centro kairioji vyriausybė, P.Wong pripažino, kad valdant ankstesnėms administracijoms „Australija nepaisė savo atsakomybės“ dėl klimato. Fidžio sostinėje Suvoje ji sakė šeimininkams, kad daugiau nebebus Ramiojo vandenyno šalių, „negerbiančių“ ar „ignoruojančių“ raginimus imtis veiksmų dėl klimato kaitos.

„Mes buvome išrinkti savo programoje iškėlę tikslą iki 2030 m. 43 proc. sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį, o iki 2050 m. pasiekti nulinį išmetimą“, – sakė P. Wong. „Ir mes ketiname ne tik tai sakyti, bet ir įtvirtinti įstatymais, ir labai greitai pateiksime naują nacionaliniu mastu nustatytą indėlį į UNFCCC (Jungtinių Tautų bendrąją klimato kaitos konvenciją).

Konservatorių vadovaujama Australija, viena didžiausių dujų ir anglies eksportuotojų pasaulyje, tarptautinėse derybose pagarsėjo kaip vengianti prisiimti atsakomybę dėl klimato kaitos. P.Wong sakė, kad naujoji leiboristų vyriausybė nori tai pakeisti surengdama būsimą aukščiausiojo lygio susitikimą klimato kaitos klausimais. „Pasiūlėme kartu su Ramiojo vandenyno salų šalimis surengti būsimą JT šalių konferenciją, dėl šios minties laukiu tolesnių diskusijų regione“.

Žurnalisto paklausta, ar Australija tik kalba apie veiksmus dėl klimato kaitos turint galvoje jos didžiulį anglies eksportą, P.Wong atsakė: „Tiesa, kad mes eksportuojame daug anglies į Kiniją“. Tačiau ji pridūrė, kad Australija siekia valdyti savo ekonominį perėjimą „taip, kad būtų užtikrintas nuolatinis ekonomikos klestėjimas ir teisingumas“.

Prieš savo pergalę per rinkimus gegužės 21 d. leiboristai siūlė 2024 m. bendrai surengti JT aukščiausiojo lygio susitikimą klimato klausimais. Kad tai padarytų, jiems reikės laimėti dviejų JT šalių blokų paramą apeiti eilę, taip pat Ramiojo vandenyno salų pritarimo, sakoma šį mėnesį paskelbtoje Australijos instituto ataskaitoje. Jei tai padarytų, Australija galėtų „atkurti“ savo, kaip atsilikusios dėl klimato kaitos ir prastos regioninės kaimynės, reputaciją, sakė instituto direktorius klimato klusimais Richie Merzianas.

Per vadinamąją Juodąją vasarą 2019–2020 m. siautę krūmynų gaisrai ir vėlesni potvyniai rytinėje pakrantėje išryškino pražūtingus ir katastrofiškus klimato kaitos padarinius. Tačiau ankstesnės Australijos vyriausybės priešinosi raginimams sumažinti anglies dvideginio išmetimą nuo 2005 m. lygio greičiau nei dabar prisiimtas įsipareigojimas jį sumažinti 28 proc. iki 2030 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.