Dėl uragano „Ian“ – mokslininkų perspėjimas: ekstremalūs orų reiškiniai gali dar labiau sustiprėti

Trečiadienio vakarą uraganas „Ian“ siautėjo JAV Floridos valstijoje, palikdamas daugiau nei 2,5 mln. žmonių be elektros, užtvindęs gyvenamuosius miestus ir griaudamas namus.

Uragano padariniai Floridoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Uragano padariniai Floridoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Uragano padariniai Floridoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Uragano padariniai Floridoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Uragano padariniai Floridoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Uragano padariniai Floridoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Uraganas „Ian“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Uraganas „Ian“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-10-01 20:26

4 kategorijos uraganas pajudėjo į sausumą iš Floridos pakrantės ir tapo vienu galingiausių uraganų, kada nors siaubusių JAV.

Nors visa audros padaryta žala vis dar neaiški, manoma, kad uraganas „Ian“ pražudė mažiausiai 12 žmonių.

Florida žinojo, kad artėja pavojus. Prieš smogdamas JAV pietinei valstijai, uraganas sukėlė sumaištį Kuboje, kur nusinešė dvėjų žmonių gyvybes ir sugriovė visą šalies elektros tinklą, milijonus gyventojų tiesiogine prasme palikdamas nežinioje.

Ir vis dėlto uragano stiprumas vos per dvi dienas stebėtinai greitai išaugo pakeliui į Floridą. Pirmadienį jo greitis siekė maždaug 120 km/val., o jau trečiadienį išaugo iki 250 km/val.

„Prisimenu, kad prieš kelias dienas buvo prognozuojama, kad jis pasieks sausumą kaip 1 kategorijos uraganas. Tai pasikeitė per 24–48 valandas“, – sakė Ralfas Toumi, Granthamo koledžo profesorius.

Šis reiškinys vadinamas „sparčiu intensyvėjimu“, o orų ir klimato ekspertai teigia, kad yra įrodymų, kad tai vyksta dažniau, o uraganai darosi vis galingesni dėl visuotinio atšilimo.

Ar klimato krizė pastiprino uraganą?

„Buvo atlikta daug tyrimų apie klimato kaitos poveikį uraganams. Tikėtina, kad kylant vandenyno temperatūrai padidės ir vėjo greitis ir kritulių kiekis“, – aiškina R.Toumi.

Pastaraisiais metais kilus pasaulinei temperatūrai uraganų nepadaugėjo, tačiau jų stiprumas išaugo. „Tai, ką jūs iš tikrųjų matote, yra tam tikras poslinkis į vis stipresnes ir stipresnes audras“, – sako R.Toumi.

Taigi, paklaustas, ar klimato kaita turėjo įtakos uraganui “Ian“, R.Toumi sako, kad atsakymas turbūt bus teigiamas. „Tai nereiškia, kad mes nežinome, bet mums vis tiek reikia tai tiksliau ištirti“, – sako jis.

Uraganas, pasiekiantis sausumą, yra labai retas reiškinys, kad mokslininkai turi tik keletą atvejų, kuriais remiantis galėtų tirti klimato kaitos poveikį uraganams.

„Tai yra imties dydžio problema. Tokie dalykai nutinka nedažnai. Todėl sunku pasakyti, kad toks uragano stiprumas neįprastas.“

Be to, didžiausias poveikis, kurį visuotinis atšilimas gali turėti uraganams, yra lietaus lygis, aiškina R.Toumi, o ne vėjo greitis. Tačiau lietaus pasiskirstymą tirti yra sudėtingiau. Prireiks savaičių, o galbūt net mėnesių, kol ekspertai turės aiškų atsakymą.

Nors tiksliai nežinoma, kokį poveikį klimato kaita turės uraganams, tačiau yra ženklų, kad aukštesnė temperatūra gali sukelti stipresnius uraganus.

„Klimato kaita lemia intensyvesnius uraganus, nes jie tiesiogiai priklauso nuo šiltų vandenynų, kurie juos aprūpina drėgme ir energija, o vandenynų temperatūra kyla, todėl kyla intensyvesnės audros, dėl kurių iškrenta daugiau kritulių“, – sakė atmosferos mokslų profesorius Johnas Marshamas. 

Parengta pagal „Euronews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.