Prasideda naujas „LIFE“ projektas: sieks apsaugoti nykstančius paukščius

Lietuvos ornitologų draugija kartu su Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija bei Lietuvos aplinkosauginių ūkių asociacija pradėjo projektą, skirtą griežlės ir nykstančių pievose perinčių tilvikų – paprastojo griciuko, raudonkojo tuliko, stulgio ir gaiduko – apsaugai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tilvikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tilvikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prasidėjo projektas, skirtas apsaugoti griežlę ir nykstančius pievose perinčius tilvikus – paprastąjį griciuką, raudonkojį tuliką, stulgį ir gaiduką.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prasidėjo projektas, skirtas apsaugoti griežlę ir nykstančius pievose perinčius tilvikus – paprastąjį griciuką, raudonkojį tuliką, stulgį ir gaiduką.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 10, 2023, 12:15 PM

Trijose paukščių apsaugai svarbiose teritorijose – Vakarinėje Aukštaitijos nacionalinio parko dalyje, Kretuono ežere ir Svylos upės slėnyje suplanuoti gamtotvarkos darbai – krūmų ir senos žolės išpjovimas, hidrologinio režimo sureguliavimo priemonės.

Atkūrus atviras pievų buveines laukia iššūkis užtikrinti jų gerą būklę. Jose numatoma inicijuoti ir palaikyti ekstensyvų, bet tausojantį ir tvarų ūkininkavimą. Ekstensyvūs gyvulininkystės ūkiai leistų išsaugoti ir pievų mozaikiškumą.

Vienas iš projekto tikslų yra sukauptos patirties perdavimas šiuo ūkininkavimo būdu besidominantiems kaimo žmonėms. Ypač didelis dėmesys bus skiriamas smulkiems ūkininkams, pažymima pranešime.

Savo patirtį vystant ekstensyvius gyvulininkystės ūkius jiems perduos ne tik projekto metu įsteigti demonstraciniai ūkiai, bet ir projekto partneriai.

Žinios apie tokias galimybes bus perduodamos institucijoms, kurios formuoja žemės ūkio politiką. Bus organizuojami informaciniai seminarai, mokymai, projekto specialistai dalyvaus ūkininkams skirtuose renginiuose. Be to, ūkininkams bus parengtos specialios rekomendacijos bei įrankiai, padedantys tinkamai planuoti naujų gyvulininkystės ūkių kūrimą.

Taip pat projekto vykdytojai planuoja aktyviai dalyvauti teisėkūros procesuose, teikiant aktualius pasiūlymus, susijusius su tvaraus ūkininkavimo gamtinėse teritorijose skatinimu, akcentuojant tokio ūkininkavimo svarbą saugant ypač sparčiai nykstančius pievų paukščius, skelbiama pranešime.

Tikimasi, kad įgyvendinus projektą šešiose paukščių apsauga svarbiose teritorijose – Kretuone, Vakarinėje Aukštaitijos nacionalinio parko dalyje, Svylos upės slėnyje, Sartų regioniniame parke, Žuvinto, Žaltyčio ir Amalvo šlapžemėse ir Nemuno deltoje, tikslinių paukščių rūšių gausa padidės 100 proc.

Projekto teritorijose perėtų reikšminga šalyje aptinkamų tikslinių paukščių rūšių populiacijų dalis – mažiausiai 3 proc. visų Lietuvoje aptinkamų griežlių, 25 proc. griciukų, 6 proc. raudonkojų tulikų, 10 proc. gaidukų ir 25 proc. stulgių.

Šių rezultatų tikimasi sulaukti įgyvendinus būtinas gamtotvarkos priemones, vėliau diegiant tvarias, gamtiniu ir klimatiniu požiūriu palankias ūkininkavimo praktikas. Į projekto veiklas įtraukiant įvairias interesų grupes bus siekiama, kad jo metu sukurtos gerosios ūkininkavimo praktikos būtų atkartojamos visoje šalies teritorijoje ir taikomos bent 40-yje šalies ūkių.

Taip pat bus dedamos pastangos, kad nykstančių pievų paukščių rūšių apsauga būtų tinkamai reglamentuota nacionaliniuose teisės aktuose bei atitinkamuose strateginio planavimo dokumentuose – gamtotvarkos, tikslinių rūšių apsaugos planuose.

2022 m. pabaigoje pradėtas penkerių metų trukmės projektas „Šlapių pievų ir žemapelkių pritaikymas tvariam ūkininkavimui, siekiant užtikrinti ilgalaikę griežlės ir nykstančių tilvikų apsaugą“ finansuojamas ES aplinkos ir klimato kaitos programos „LIFE“, Aplinkos ministerijos ir projekto partnerių lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.