Teismas kreipėsi į Advokatų tarybą dėl „Grigeo Klaipėda“ bylos medžiagą nutekinusio advokato veiklos

Šiaulių apygardos teismas nutarė kreiptis į Lietuvos Respublikos advokatų tarybą dėl galimo Advokatūros įstatymo pažeidimo, kai nevieša „Grigeo Klaipėda“ bylos medžiaga galėjo būti nutekinta tretiesiems asmenims, taip pažeidžiant nekaltumo prezumpciją bei teisę į teisingą bylos nagrinėjimą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šiaulių apygardos teismas nutarė kreiptis į Lietuvos Respublikos advokatų tarybą dėl galimo Advokatūros įstatymo pažeidimo, kai nevieša „Grigeo Klaipėda“ bylos medžiaga galėjo būti nutekinta tretiesiems asmenims.<br>G.Pilaičio nuotr.
Šiaulių apygardos teismas nutarė kreiptis į Lietuvos Respublikos advokatų tarybą dėl galimo Advokatūros įstatymo pažeidimo, kai nevieša „Grigeo Klaipėda“ bylos medžiaga galėjo būti nutekinta tretiesiems asmenims.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2023, 11:40 AM, atnaujinta Mar 16, 2023, 11:41 AM

Teisme išnagrinėtas incidentas įvyko praėjusių metų pradžioje, kai Šiaulių apygardos teismas patenkino Klaipėdos krašto bendruomenių asociacijai atstovaujančio advokato Juriaus Petreikio prašymą pateikti jam kaltinamąjį aktą.

Prašymas motyvuotas siekiu nuo advokato atstovaujamo juridinio asmens parengti atskirą civilinį ieškinį. Teismui nutarus J. Petreikiui pateikti ikiteisminio tyrimo medžiagą, nevieši bylos duomenys ir informacija apie privatų asmenų gyvenimą imti skelbti žiniasklaidoje bei dezinformaciją platinančiuose socialinių tinklų kanaluose. Civilinis ieškinys iki įrodymų tyrimo pradžios byloje pareikštas nebuvo.

„Teismas, įvertinęs išdėstytas aplinkybes, sprendžia, jog siekiant išsiaiškinti, ar advokatas Jurius Petreikis savo veiksmais nepažeidė Lietuvos Respublikos advokatūros įstatymo 5 straipsnyje numatytų advokato veiklos principų ir minėto įstatymo 39 straipsnio 1 dalies 1, 2, ir 3 punktuose numatytų advokato pareigų reikalavimų, tikslinga kreiptis į Lietuvos advokatų tarybą“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas kovo 14 dieną priimtas teismo nutarimas.

Lietuvos advokatūros įstatymo 39 straipsnis numato advokato pareigas laikytis teisinių ir moralinių įpareigojimų, o minėto straipsnio 1 dalies 3 punktas įpareigoja advokatą saugoti advokato veiklos metu jam patikėtą informaciją ir jos neatskleisti.

Baudžiamojo proceso kodeksas nustato baigtinį proceso dalyvių sąrašą, kurie turi teisę susipažinti su neišnagrinėtos bylos medžiaga. Be asmenų sutikimo draudžiama atskleisti ir informaciją apie privatų asmenų gyvenimą. Neleistina daryti ir ikiteisminio tyrimo medžiagos kopijas, kai surinkti duomenys yra susiję su privačiu asmenų gyvenimu, surinkti panaudojus slaptus baudžiamojo proceso veiksmus.

„Grigeo Klaipėda“ atstovai prašymą užtikrinti baudžiamosios bylos nagrinėjimo teisingumą, teisėtumą ir objektyvaus sprendimo priėmimą pateikė kovo 3 dieną vykusio teismo posėdžio metu. Taip pat teismo paprašyta imtis neatidėliotinų veiksmų užtikrinant, kad Klaipėdos krašto bendruomenių asociacijos atstovams būtų uždrausta viešinti kaltinamąjį aktą, perduoti jį tretiesiems asmenims, įspėjant apie baudžiamąją atsakomybę už kaltinamojo akto duomenų viešinimą.

Primenama, kad Šiaulių apygardos teisme šiuo metu nagrinėjama byla dėl Kuršių marių taršos incidento. Apie tai, kad iš „Grigeo Klaipėda“ į Kuršių marias per „Klaipėdos vanduo“ nuotekų valymo kolektorių galėjo būti išleidžiamos iš dalies biologiškai apvalytos nuotekos paaiškėjo 2020 m. sausį.

Byloje kaltinimai pateikti dėl 14 asmenų ir pačios bendrovės atsakomybės.

Tiesiogiai už nuotekų valymą ir valymo įrenginių modernizavimą atsakingi buvę bendrovės vadovai, kurie prisipažino dėl savo ilgametės neteisėtos veiklos, prokuratūros sprendimu nuo atsakomybės byloje yra atleisti.

Šiaulių apygardos teisme artimiausias posėdis numatytas balandžio mėnesį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.