Akcijos „Poilsiauk atsakingai“ metu – aplinkosaugininkų dėmesys vandens telkiniams

Prasidėjus akcijai „Poilsiauk atsakingai“ aplinkosaugininkai didelį dėmesį skiria Lietuvos vandens telkiniams ir aplinkosauginių reikalavimų laikymuisi, plaukiojant vandens transporto priemonėmis. Be to, siekiant užtikrinti reikalavimų laikymąsi yra organizuojami ir reidai. Taigi, ką poilsiautojai turi žinoti ir kokiomis taisyklėmis reikia vadovautis besimėgaujant vandens pramogomis?

Laivas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laivas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laivas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laivas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laivas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laivas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Pranešimas spaudai

Jul 25, 2023, 11:52 AM, atnaujinta Jul 25, 2023, 11:53 AM

Reikalavimų svarba aplinkai

Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad apribojimai vandens transporto priemonėms taikomi norint mažinti neigiamą poveikį aplinkai. Pavyzdžiui, savaeigės plaukiojimo priemonės sukeltas triukšmas ir bangavimas trikdo paukščius ir prastina jų mitybą, variklio turbulencija kelia stresą ne tik žuvims, bet visai vandens gyvūnijai. Be to, į vandenį gali patekti kuro, tepalų, degimo produktų ir kitų kenksmingų medžiagų.

Šie reikalavimai ypač aktualūs ekosistemoms svarbiuose ežeruose arba gyvūnijai jautriu laikotarpiu, tarkim, paukščių perėjimo laikotarpiu savaeigė plaukiojimo priemonė gali išbaidyti sparnuočius iš įprastų maitinimosi ar perėjimo vietų. Nubaidžius nuo lizdų perinčius paukščius atšąla kiaušinių dėtys – mažėja paukščių populiacijos.

Taigi susiruošusiems pasiplaukioti vidaus degimo variklį turinčiomis plaukiojimo priemonėmis (t.y. savaeigėmis vandens transporto priemonėmis, kaip, kad valtis su varikliu, kateris ir kt.) vandens telkiniuose svarbu pirmiausia įvertinti kur, kada ir kaip tai galima daryti, atsižvelgti į plaukiojimo priemonės variklio galingumą, vandens telkinio dydį ir/ar telkinys yra saugomoje teritorijoje.

Plaukiojimas vandens motociklais

Mėgstantys vandens pramogas privalo žinoti, kad vandens motociklai priskiriami vandens transporto priemonėms, varomoms vidaus degimo varikliais, turinčiais vandens srauto pompą, todėl plaukioti jais galima tik nurodytuose vandens telkiniuose ir laikantis nustatytų sąlygų.

Priminimas

Atkreipiamas dėmesys, kad plaukiojimo priemones nuleisti arba iškelti iš vandens telkinio naudojant autotransporto priemones galima tik įrengtose vietose: uostuose, prieplaukose ir kitose vietose, kur įrengti elingai ar kitos specialios priemonės. Švartuoti galima tik įrengtose prieplaukose, prie lieptų ir vandens turistams įlipti ir išlipti skirtose vietose.

Primenama, kad 100 m nuo vandens telkinių krantų galima savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis (turinčioms vidaus degimo variklį) plaukioti tik mažiausiu plaukiojimo priemonės greičiu, kuriam esant plaukiojimo priemonė išlieka valdoma.

Taip pat svarbi taisyklė mėgstantiems vandens pramogas – plaukiojimas savaeigėmis transporto priemonėmis mažesniuose kaip 10 ha ploto vandens telkiniuose ir visose upėse (išskyrus vidaus vandenų kelius) yra draudžiamas.

Atsakomybė

Asmenims, nesilaikantiems aplinkosaugos sąlygų plaukioti vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis, numatyta atsakomybė priklausomai nuo pažeidimo pobūdžio gali siekti nuo 150 iki 3000 eurų.  

Taip pat už tam tikro pobūdžio pažeidimus gali būti skiriamas savaeigės plaukiojimo priemonės konfiskavimas. Išsamesnę informaciją rasite administracinių nusižengimų kodekso 267 straipsnyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.