Atkreipia augintinių šeimininkų dėmesį: kai kurie žaislai ne tik netvarūs, bet ir pavojingi

Tvarumui tampant vis svarbesne kasdienybės dalimi, nepamirštama ir aplinkai draugiška augintinių priežiūra. Visgi tvarias alternatyvas kartais surasti sunku – žurnale „Environmental Pollution“ publikuotame tyrime apskaičiuota, kad kasmet konteineryje atsiduria atsiduria 415 mlrd. plastikinių ir perdirbti netinkamų šunų išmatoms surinkti skirtų maišelių.

Marija Ivanavičienė su augintiniu Lučiu.<br>E.Markovskos/Asm. archyvo nuotr.
Marija Ivanavičienė su augintiniu Lučiu.<br>E.Markovskos/Asm. archyvo nuotr.
Marija Ivanavičienė su augintiniu Lučiu.<br>E.Markovskos/Asm. archyvo nuotr.
Marija Ivanavičienė su augintiniu Lučiu.<br>E.Markovskos/Asm. archyvo nuotr.
Marija Ivanavičienė su augintiniu Lučiu.<br>E.Markovskos/Asm. archyvo nuotr.
Marija Ivanavičienė su augintiniu Lučiu.<br>E.Markovskos/Asm. archyvo nuotr.
Marija Ivanavičienė su augintiniu Lučiu.<br>E.Markovskos/Asm. archyvo nuotr.
Marija Ivanavičienė su augintiniu Lučiu.<br>E.Markovskos/Asm. archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-09-02 18:42

Marija Ivanavičienė, „Draugiški gyvūnams“ ambasadorė, parduotuvės pilnasnamas.lt įkūrėja bei naudotų šunų daiktų pirkimo-pardavimo platformos sunsdaiktai.lt bendraįkūrėja sako, kad vis daugiau žmonių ieško ne tik augintiniams, bet ir aplinkai draugiškų alternatyvų. Tiesa, moteris neslepia, kad kartais tai padaryti sunku – pakaitalai vienkartiniams plastikiniams maišeliam, deja, neretai nuvilia.

„Mes gyvename nuosavame name ir aš paleidžiu savo augintinį bėgioti po kiemą laisvai. Jei aš randu išmatas kažkur kieme, tai nerenku jų į plastikinius maišelius, o tiesiog su samteliu surenku ir išmetu, taip išvengiant maišelių naudojimo.

Yra įvairių maišelių, kurie yra suyrantys, bet reikia labai atsižvelgti į maišelių gamintojus – yra tikrai kokybiškų, bet yra ir tokių, kur, šunų šeimininkai pasakojo, pradeda irti dar naudojant, o tai tikrai labai nemalonu“, – sako M.Ivanavičienė.

Ne tik netvaru, bet ir pavojinga

Neretai augintinius šeimininkai mėgsta palepinti žaislais, tačiau M.Ivanavičienė pastebi, kad dažnai žmonės pamiršta, kad jie naudojami ne visai tinkamai.

„Realybėje tai geriausi žaislai tie, kurie yra skirti žaisti kartu su šuniu. Tai gali būti ir cypiantys žaislai, galbūt virvės ar net ir pliušiniai tam skirti žaislai, svarbu, kad tai būtų šeimininko ir šuns bendras darbas, bendras žaidimas“, – pastebi moteris.

Visgi, jei reikia šunį kažkuo užimti, ji rekomenduoja rinktis natūralius graužalus. Ieškantiems tvaresnių ir šunį ilgam užimsiančių alternatyvų, M.Ivanavičienė rekomenduoja nepatingėti ir sukurti šunims rebusų namuose.

„Aš esu dariusi uostymo kilimėlį iš senų džinsų. Į kišenes pridedu skanėstų ir arba susuku, arba mazgus surišu, kad šuniui užuodus skanėstus reikėtų jį išsikasti.

Galima paprasčiausiai paimti ir rankšluostį, ten įdėti skanėstų, surišti ir duoti šuniui. Jis užsiėmęs, išsikrauna fiziškai, o tuo metu, kai šuo uosto, ieško, išsikrauna ir protiškai. Gaunasi toks kaip daugkartinis žaislas, nors realiai tai yra ne žaislas, o drabužis, kurį galima dar kartelį ir dar kartelį kažkam naujam panaudoti“, – pataria „Draugiški gyvūnams“ ambasadorė.

M.Ivanavičienė taip pat primena, kad perteklinis žaislų augintiniui pirkimas yra ne tik nedraugiškas gamtai, tačiau gali būti pavojingas ir pačiam augintiniui – geriau turėti vieną kokybišką ir saugų žaislą, nei daugybę nepatvarių.

„Labai daug būna tokių vienkartinių žaislų, ypač plastikinių, kad šuo sutaršė ir išmetė. Jie ne tik teršia aplinką, bet yra ir labai pavojingi. Pavyzdžiui, net minkštuose žaisluose esantis sinteponas kelia grėsmę – jeigu šuo jį praryja, jis nepasišalina iš organizmo su išmatomis, o kaupiasi. Tai yra beprotiškai pavojinga, nes gali tekti paskui visą tą darinį šalinti chirurginiu būdu.

Lygiai tas pats su virvėmis. Pavyzdžiui, virvė yra kaip žaislas, gali būti skirta žaisti kartu šeimininkui su šuniu, ją tempiant ar panašiai, bet jeigu ta virvė paliekama tiesiog vienam šuniui ją kramtyti, jis gali dalį siūlų praryti, ir nors dalis jų pasišalina, dalis, kaip ir sinteponas, kaupiasi“, – įspėja moteris.

Dėmesį į tvarumą atkreipia vis daugiau šunų šeimininkų

Kuo tvariau gyventi besistengianti M.Ivanavičienė džiaugiasi, kad gamtai draugiškesnius sprendimus priima vis daugiau žmonių.

„Mūsų rajone daug kas žino, kad turime elektroninę parduotuvę, tai labai labai daug kaimynų iš tikrųjų prašo, kad ateis pasiimti, bet į nieką nepakuotume. Tuomet prekes aš įdedu į tiesiog paprastą popierinį maišelį, be jokių etikečių ar lipdukų. Jeigu yra tokia galimybė, tikrai žmonės yra linkę prašyti kuo mažiau pakuočių“, – pastebi moteris.

Didelio dėmesio susilaukė ir jos iniciatyva „Leisk daiktams gyventi“. Pagrindinė iniciatyvos idėja – dalintis augintinių išaugtais, nusibodusiais ar paprasčiausiai nebereikalingais daiktais.

„Žmonės tikrai labai labai noriai atiduodavo savo išaugtus ar nereikalingus pavadėlius, antkaklius, boksus, tvoreles arba parduodavo už simbolinę kainą. Dabar viskas išsivystė iki to, kad apskritai mes kuriame tokią platformą, kur visi, kas turi, galės ten įkelti ir atiduoti arba parduoti savo nenaudojamus, nereikalingus šunų daiktus“, – pasakoja M.Ivanavičienė.

Be to, platforma naudotis ir daiktus nemokamai gauti galės ir gyvūnų prieglaudos, taip ne tik suteikiant daiktams antrą gyvenimą, tačiau ir padedant beglobiams šunims.

Daugiau – ne visada geriau

Patarimą M.Ivanavičienė turi ne tik jau auginantiems, tačiau ir dar tik planuojantiems įsigyti šunis. Pirmiausia, pasak jos, svarbu neremti nelegalių daugintojų – naują šeimos narį reikėtų rinktis iš patikimo veislyno arba gyvūnų prieglaudos.

Moteris taip pat primena, kad laukimas ir pirmieji apsilankymai gyvūnėlių prekių parduotuvėse gali susukti galvą, todėl nepamirškite pasidomėti, kurie daiktai išties būtini, o kurie – tik užgaida.

„Dažnu atveju, norint ir laukiant naujo augintinio, žmonės yra linkę prisipirkti labai labai daug visokių daiktų, o paskui pamato, kad jų niekada net nereikės. Tai pirmiausia reikėtų apskritai pasidomėti, kiek tų daiktų yra būtina šuniukui ir neprisipirkti jų per daug.

Antras dalykas, ką labai rekomenduoju, tai geriau rinktis kokybiškus gaminius, nors ir brangesnius. Geriau nusipirkti, pavyzdžiui, vieną kokybišką pavadėlį, kurį naudosi galbūt penkis metus. Taip, jis gali morališkai atsibosti, bet jis bus geras ir kokybiškas“, – pataria moteris.

Apsvarstyti naujus pirkinius ir nepasiduoti emociniams šuoliams M.Ivanavičienė ragina daiktus perkant ne tik augintiniui, bet ir sau.

„Pagalvokite, ar tikrai to daikto reikia, nes žmonės, kaip bebūtų, labai dažnai yra linkę emociškai pirkti bet ką. Nesvarbu, ar tai būtų šunims skirti daiktai, ar tai būtų žmonėms skirti daiktai.

Tada gali būti, kad tokius mažus žingsnius darant jums net nereikia galvoti apie kažkokias atskiras tvarumo idėjas – tiesiog pagauti impulso neapsikraukite tuo, ko nereikia“, – sako M.Ivanavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.