K.Trečiokas: „Tai – neįprastas, sunkiai tikėtinas vilkų elgesys“

Telšių rajono Medingėnų pašto viršininkė Regina Buivydienė ilgai prisimins vieną snieguotą sausio dieną. Moterį vidury baltos dienos atokioje vietoje užpuolė alkani vilkai. Paštininkė nuo plėšrūnų gynėsi dujų balionėliu, o jai į pagalbą atskubėjo ir nuo medžioti pasiruošusių vilkų išgelbėjo netoliese gyvenę pažįstami.

Medžiotojų draugijos vadovas: „Tai – sunkiai tikėtinas vilkų elgesys“.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Medžiotojų draugijos vadovas: „Tai – sunkiai tikėtinas vilkų elgesys“.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Jan 25, 2016, 11:14 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 5:21 AM

Ar paštininkė, paveikta streso, galėjo vilkus sumaišyti su laukiniais šunimis? Pasak Vilniaus Medžiotojų draugijos vadovo Algio Petrausko, moteris buvo itin išsigandusi, o toks vilkų elgesys – keistokas, tad iškyla nemažai abejonių, ar ten iš tiesų buvo vilkai, o ne sulaukėję šunys.

„Vilkai yra labai panašūs į laikas. Net ir patyrę medžiotojai dažnai sumaišo vilką su laika. Galėjo ten būti ir vilkai, nes dabar vyksta vilkų ruja. Jos metu jie nenuspėjami. Gal ji į jų teritoriją įėjo. Buvo galima iš karto atvažiuoti į vietą ir pažiūrėti pėdsakus. Vilko pėdsakas yra pailgas, o šuns apvalus“, – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo A. Petrauskas.

„Kas pažįsta laukinius gyvūnus, tai labai neįprastas, sunkiai tikėtinas elgesys. Galbūt taip galėtų elgtis žvėris, sergantis pasiutlige, bet jų buvo grupė, pasiutlige sergantys grupėmis nesirodo. Pagal nukentėjusios pasakojimą tą dieną vyko medžioklė, vilkai turėjo sulysti į tankmę, o ne išeiti į mažą miškelį ar laukymę“, – teigė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Kaip apsisaugoti nuo tokių laukinių žvėrių išpuolių? Pasak medžiotojo A. Petrausko, geriausia išeitis – organizuoti medžioklę.

„Surinkti daug medžiotojų, jie susuktų tuos miškus, padarytų varymus, tada tikrai, jei jų nesumedžiotų, jie išbėgtų. Medžioklės metu būtu nustatyta, ar tai buvo vilkai, ar šunys. Tiek vienas tiek kitas yra pavojingi. Kai miške sutikau tris laikas, viena mane puolė, lojo.“

„Sulaukėjęs šuo yra pavojingesnis už vilką, nes laukinis gyvūnas yra atsargesnis, turi tam tikrų instinktų, nesivelia į tokias nereikalingas situacijas“, – kalbėjo K Trečiokas ir pridūrė, kad tiriant šį atvejį Aplinkos ministerija padės, kuo galės, kad ši situacija būtų išsiaiškinta.

O kaipgi elgtis pačiam žmogui, jei jį netikėtai užpuolė vilkas ar kitas laukinis gyvūnas? Pasak Gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ tarybos nario Vaido Balio, svarbiausia – nepanikuoti ir neparodyti plėšrūnui, jog bijai.

„Pirmas dalykas – griežtai nebėgti, nepriklausomai, koks tai gyvūnas, ypač, jei jis yra didesnis. Paskatinsit jo plėšrūnišką instinktą, jis persekios, net jei prieš tai neplanavo padaryti kažko blogo, jis gali padaryti. Moteris teisingai padarė, kad paskambino. Vilką paprastai atbaido, jei jis nesiruošė pult, parodymas, kad esi stiprus, aukštas – iškelt kuprinę, pasiimti lazdą, nepasirodyt silpnam, mažam. Reikia būti atsargiam, jeigu vilkas ar šuo nesitraukia, elgtis kaip pavojaus atveju – paieškoti uždangos, palypėti, tada skambinti“, – kalbėjo V. Balys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.