Ei, parazituojantys žmogystos, gal nustokite šitaip džiaugtis!

Visai neseniai pasaulį apskriejo keletas tragiškai pasibaigusių gamtos „mylėtojų“ bandymų pasidžiaugti jos grožiu. Leiskite priminti tris atvejus, kai parazituojantys žmogystos panoro įsiamžinti su ne vietoje ir ne laiku* pasimaišiusiais gyvūnais.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2016, 12:02 PM, atnaujinta May 28, 2017, 7:47 AM

Prieš kelis mėnesius viename iš Buenos Airių paplūdimių ant seklumos papuolė delfino jauniklis. Gausiai susirinkę poilsiautojai tuoj pat apspito mažylį, mat tai buvo itin retas egzempliorius, sparčiai nykstančios rūšies La Platos delfinas. Paplūdimio lankytojai neapsakomai troško su juo nusifotografuoti, nes tokia, žūtbūt padaryta nuotrauka, papuoš kiekvieno iš jų feisbuko profilį.

Bet tie nevispročiai nė nepastebėjo, kaip į sausumą ištraukas gyvūnas nugaišo. Pasidžiaugė jie gamta, nukankino gyvūną ir, palikę nugaišusį mažylį ant smėlio, nuskubėjo siurbčioti gaiviųjų gėrimų, džiaugtis kaitriais saulės spinduliais ir žiūrėti, kiek paspaudimų „patinka“ ar „wow“ jau surinko su draugais pasidalintas kadras.

Kitą dieną į įvykio vietą atvykę aplinkosaugininkai gyvūno neberado. Matyt, vandenynas, nors jau ir negyvą, pasiėmė pas save. Ten, kur jam ir vieta.

Maždaug po mėnesio Makedonijoje viena turistė pražudė Ohrido ežere plaukiojusią gulbę. Tai padarė vien dėl to, kad norėjo su ja papozuoti prieš fotoobjektyvą. Pasirodo, čia ne vienerius metus gyvenančios gulbės yra taip pripratusios prie žmonių, kad leidžiasi ne tik šeriamos, bet ir glostomos.

Ta moteris, lygiai taip pat, kaip ir tie delfinžudžiai, siaubingai troško patekti į kadrą kartu su laukinės gyvūnijos atstovu. Ji griebė patiklų paukštį už sparno ir ištempė į krantą. Vėliau paukštis dėl kaulų lūžių ir kitų sužalojimų rastas nugaišęs. Užtat ta menkysta turbūt feisbuko profilį atnaujino ar kelionės albumą šauniu kadru papildė.

Praėjo mėnuo ir pasaulį apskriejo žinia, kad Tailande rasta ilgiausia gyvatė pasaulyje – tinklinis pitonas. Šis, kone 8 metrų ilgio ir 250 kilogramų sveriantis roplys aptiktas jau buvusio miško teritorijoje, kur šiuo metu tiesiamas kelias ir statomas tiltas. Žmonės tuoj pat panoro su tokiu radiniu įsiamžinti. Juk feisbuke gerai atrodys, kaip virusas internete pasklis. Taip ir buvo.

Tuzinas statybose dirbančių vyrų pozavo ant kaklo pasikabinę tą pitoną, savo drąsą, jėgą rodė. Tada šis, nelaimingas, po kojomis pasimaišęs pitonas, buvo vežiojamas po įvairias institucijas, tarnybas, zoologijos sodus, gyvūnų prieglaudas ir t.t. Visi norėjo juo pasigrožėti, pasididžiuoti.

Šitaip tampomas didžiausias pasaulyje pitonas padėjo kiaušinį ir nugaišo. Kitą dieną gyvūną su visu jo kiaušiniu sudegino kažkokiame atliekų naikinimo centre. Gyvūnų teisių aktyvistai kaltino pareigūnus, kad šie netinkamai pasirūpino ropliu ir leido visiems panorėjusiems su juo įsiamžinti.

Bet juk tokio rekordinio gyvūno paleisti atgal į gamtą niekas turbūt nenorėjo. Nes puiki proga geram kadrui!

Viskas baigėsi tuo, kad pitonas liko pats kaltas, nes pasimaišė iškirstame miške, kur dabar yra statybų aikštelė.

3:0. Štai toks yra žmonių ir gamtos santykių rezultatas vos po kelių susitikimų. Tik, deja, šis rezultatas jokios pergalės neatspindi. Nes šiame kare laimėtojų nėra. 

Tad jei jau džiaugiatės gamtos teikiamais malonumais, atminkite, kad atnaujintas kadras feisbuke nėra vertas gyvybės. Bet...

*Jei manai, kad nuo žmogaus veiklos nukentėjęs ar žuvęs gyvūnas pats kaltas, nes pasitaikė ne vietoje ir ne laiku, ar nesileido fotografuojamas, tai tu esi tas parazitas. O ką reikia daryti su parazitais, žino visi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.