Į tropinių drugių parodą Kaune – pasidaryti asmenukės

Į Kauno botanikos sodą nuo ketvirtadienio ėmė plūsti drugių mėgėjai – mokinukai, jaunimas, jų tėvai ir seneliai. Itin šiltoje ir drėgnoje oranžerijos dalyje ėmė ristis ir plazdenti kelios dešimtys tropinių gražuolių. Penktą kartą sodas surengė tropinių drugių parodą.

Su drugiais supažindina VDU Kauno botanikos sodo ekskursijų vadovė E.Braun.
Su drugiais supažindina VDU Kauno botanikos sodo ekskursijų vadovė E.Braun.
Daugiau nuotraukų (27)

Lrytas.lt

Oct 16, 2016, 9:57 AM, atnaujinta May 10, 2017, 7:38 PM

„Matote drugį Papilio thoas, jis ritasi iš lėliukės – praplėšia apvalkalėlį ir išlenda. Iš pradžių sparneliai yra minkšti ir susiglamžę, tada po truputį tiesinasi, didėja.

Drugys porą valandų sparnelius džiovinasi. Vėliau juos mankština, ima vaikščioti ir pradeda skraidyti. Tada išleidžiame jį iš inkubatoriaus, kur labai šilta – 27-29 laipsniai, į bendrą erdvę, kur temperatūra siekia 25 laipsnius“, – rodydama į besiritantį drugį pasakojo VDU Kauno botanikos sodo ekskursijų vadovė Edita Braun.

Pustrečio mėnesio Kauno botanikos sodo lankytojai galės susipažinti su 7 rūšių tropiniais drugiais. 

Drugių lėliukės atkeliavo iš drugių fermos Didžiojoje Britanijoje. Jas greitųjų siuntų įmonė atgabeno per parą. Iš jų išsiritę drugiai skrajoja bent dvi savaites. Paskui atkeliauja naujos lėliukės. Ir taip iki Naujųjų.

Besiritančius drugius penktadienio rytą aplankė dvi grupės darželinukų, vėliau ir pavieniai žmonės. „Jau pernai labai norėjome atvykti į parodą, bet nebuvau Lietuvoje. Šiemet tik pamatėme internete ir atvažiavome“, – pasakojo Rugilija, į parodą atėjusi su dukra ir dukterėčia.

„Įdomios drugių spalvos, kaip išsirita, kaip valgo. Ne šuniukas, ne kačiukas – nekasdieniški ir labai trapūs padarėliai, primena vasarą. Pažiūrėti tokį grožį labai smagu“, – žavėjosi Rugilijos dukra Brigita.

Jas nustebino, kad drugiams ristis užtenka penkis eurus kainuojančios augalų daigyklos. „Neįtikėtina, kad tokiomis minimaliomis sąlygomis galima išauginti drugius. Tokį šiltnamį ir mes namie turime. Dirbu Anglijoje, žinau, kur yra tas miestelis su drugių ferma. Galėčiau mergaitėms auginti“, – šypsojosi Rugilija.

E.Braun patikino, kad ir namuose įmanoma perinti drugelius. „Svarbiausios dvi sąlygos – šiluma ir 80 proc. drėgmė. Jei negaila, kad sienos apipelys, o už šildymą teks mokėti ženkliai daugiau, drugiai augs be problemų“, – juokėsi ekskursijų vadovė.

Vos kelioms minutėms išjungusi drėgmės aparatą, tuoj ir vėl jį įjungė.

Nugrauš banano lapus

Ekspozicijoje pirmosiomis dienomis karaliavo Pietų Amerikos drugiai, vėliau atkeliaus ir Afrikos bei Azijos gražuoliai.

Didžiausi sodo drugiai – delno dydžio Caligo eurilochus. Jie aktyvūs iš ryto ir pavakare.

Ant bananų lapų jie deda kiaušinius – baltus rutuliukus. Per 3-5 dienas išsirita vikšrai. Iš jų susiformuoja lėliukės ir gali išsiristi drugiai.

„Yra buvę, kad pas mus išsirita. Bet kad vikšras užaugtų, jam reikia labai daug maisto. Neturime tiek daug nepurkštų bananų, kad užaugintume daug drugių.

Vaikams labai įdomu stebėti augantį drugio vikšrą, todėl juos paliekame ant bananų ir kanų lapų. Šie augalai tikriausiai bus suvalgyti. Parodos pabaigoje iš banano liks tik kotas. Vikšrai aktyviausi naktį, todėl kai tylu, net galima girdėti, kaip jie graužia lapus“, – pasakojo E.Braun.

Kita drugių rūšis mėgsta citrusinius augalus. Jei jų nėra, drugiai kiaušinius deda ir ant žalio stalo, ant kurio užlašinta citrusinių vaisių sulčių.

Morpho peleides drugiai kiaušinius deda ant kiškiapaparčių. „Yra buvę, kad padeda kiaušinį ir ant panašios spalvos sąskaitos faktūros ar lankytojo striukės“, – šypsojosi E.Braun.

Kadangi kitų augalų gaila, kai kurie drugiai neturi kur dėti kiaušinių.

Nori selfio su drugiu

Drugių maistas – vaisių sultys bei medus su žiedadulkėmis. Jas sodo darbuotojai „patiekė“ pamirkę nedideles kempinėles.

„Tinka kiviai, bananai, kriaušės, apelsinai. Patręšę vaisiai drugeliams skaniau nei švieži. Natūralu. Kai gamtoje vaisius nukrenta, iš pradžių jis sausokas, neišleidęs sulčių, drugeliui neišeina jų siurbti. Tik kai sutyžta, tampa sultingesnis“, – pasakojo E.Braun.

Geriausia drugius apžiūrėti, kai jie maitinasi. Tada galima paimti apelsino riekelę ir iš arti pasigrožėti drugeliu.

Trapių padarėlių liesti negalima. Drugiai nemėgsta prisilietimų, nes prisilietus nutrupa sparnų žvyneliai. Jų viename kvadratiniame sparno milimetre – 2-6 šimtai.

„Jei priliečiate drugelio sparną, ant piršto lieka dulkės. Tai ir yra žvyneliai. Tada drugiui sunkiau skristi, sunku sušilti saulėje, jis tampa pažeidžiamesnis“, – aiškino ekskursijų vadovė.

E.Braun lankytojai dažnai klausia, kodėl drugeliai skraido ar kodėl kojelėmis „būgnija“ atsistoję ant lapo.

„Skraido, nes nori susirasti maisto, pabėgti nuo priešo ar surasti draugą. Skristi drugiui sunku, todėl jie neskraido nuolat. Ant lapo jie kojytėmis tiria augalo paviršių“, – jiems paaiškina drugių mėgėja.

Kiti klausia, kodėl drugių gamtoje vis mažiau. „Tai – rimčiausias klausimas. Sunku į jį atsakyti. Priežastis gali būti žmogaus naudojami chemikalai. Tarkime, bananų plantacijos purškiamos chemikalais, vikšrai negali tokių valgyti ir taip nyksta drugiai. Jei iškertamas miškas ir nėra vikšrams ką valgyti, išnyksta ir ta drugių rūšis“, – pasakojo E.Braun.

Ekskursijų vadovė pastebėjo, kad svarbiausia lankytojams nusifotografuoti su drugiu. „Žmonės nuotraukos nori net labiau nei stebėti drugius. Dabar aktualu – selfis“, – šypsojosi darbuotoja, kuri dažnai virsta ir fotografe.

Drugiais pasigėrėti ir su jais nusifotografuoti bus galima iki šių metų pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.