Lietuvos zoologijos sodui modernizuoti – milijoninės investicijos

Vasaros metu, iki spalio mėnesio, zoologijos sodas dirba kasdien nuo 9 iki 19 val. Liepos 2 d. visi zoologijos sodo draugai ir lankytojai kviečiami į gimtadienio šventę Afrikoje. Visi galės sudalyvauti lenktynėse, kūrybinėse dirbtuvėse, Afrikos būgnų šou ir daugybėje kitų veiklų ir pasirodymų. O kaip gi ir be gimtadienio torto! Ateikite ir pasidžiaukite zoologijos sodo gimtadieniu. 

 Kauno zoologijos sodas.<br> M. Patašiaus nuotr.
 Kauno zoologijos sodas.<br> M. Patašiaus nuotr.
 Kauno zoologijos sodas.<br> M. Patašiaus nuotr.
 Kauno zoologijos sodas.<br> M. Patašiaus nuotr.
 Kauno zoologijos sodas.<br> M. Patašiaus nuotr.
 Kauno zoologijos sodas.<br> M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 20, 2017, 8:00 AM


Nuo pat veiklos pradžios zoologijos sodas dar nebuvo iš esmės remontuotas. Besikeičiant požiūriui į gyvūnų priežiūrą, kai stengiamasi pasirūpinti zoologijos sodo gyventojų gerove, būtina modernizuoti infrastruktūrą. Europos Sąjungos fondų skiriamos investicijos aplinkosauginių-rekreacinių objektų atnaujinimui ir ekspozicijų papildymui – galimybė Lietuvos zoologijos sodą paversti moderniu, lankytojams patraukliu ir edukacinį poveikį turinčiu objektu.


 „Žmogaus kultūra auga per patirtį ir pažinimą. Aplinkosauginė kultūra – sudedamoji žmogaus kultūros dalis, savyje talpinanti pagarbą mus supančiai aplinkai, gausiai įvairiausių, kartais ir pagalbos prašančių, gyventojų. Lietuvos zoologijos sodo atnaujinimui skiriamomis lėšomis siekiame prisidėti prie geresnių gyvūnų laikymo sąlygų, o įrengus edukacijos centrą - ir prie biologinės įvairovės pažinimo“ ,– teigė Aplinkos ministerijos ES paramos administravimo departamento specialistė Deniza Leontjeva.


Pasak specialistės, planuojama, kad investicijų dėka atlikus sodo esminę rekonstrukciją ir išvystymą, jis gali tapti vienu įdomiausiu ne tik Lietuvoje, bet ir visoje vidurio Europoje, gamtos, kultūros, švietimo ir poilsio centru.


Gyvūnų būstai atsinaujins


Vaikščiojant po zoologijos sodą neretai pamatysi dar sovietmečiu statytus voljerus su betoniniais grindiniais ir storomis grotomis. Tik keletas voljerų atnaujinta ir tai zoologijos sodo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo dėka. Būtina iš esmės atnaujinti infrastruktūrą, nes dabartinė padėtis neatitinka kai kurių svarbiausių Europos Sąjungos bei Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacijos nustatytų reikalavimų ir rekomendacijų.

 
Planuojamame įgyvendinti investiciniame projekte vienas didžiausių prioritetų – gyvūnų laikymo sąlygų pagerinimas. Nauji pastatai ir voljerai ar senųjų atnaujinimas numatomas plėšriesiems žinduoliams, žirafoms, kanopiniams žinduoliams, vilkams, lapėms, kiškiams, šiltųjų kraštų bei naminiams gyvūnams ir paukščiams. Visų gerai žinomo baltojo lokio Kasparo pastatas bus rekonstruojamas į oranžeriją.


Rūpinantis gyvūnų gerove planuojama pastatyti ir naują veterinarijos ir karantino pastatą. Moderniose patalpose gyvūnus gydyti bus daug paprasčiau ir sėkmingiau.


 „Įgyvendinus numatytas statybas ne tik pagerinsime gyvūnų laikymo bei gyvenimo sąlygas, bet ir sukursime patrauklias ekspozicines erdves, kas turėtų padidinti Lietuvos zoologijos sodo patrauklumą ir lankomumą“,  - savo viltis išsakė Lietuvos Zoologijos sodo Komunikacijos ir edukacijos skyriaus vyriausiasis vadybininkas Rimantas Zajankauskas.


Pramogos taps interaktyvios


Zoologijos sode lankytojai patys pamato įvairiausius gyvūnus, gali sužinoti apie laukinei gamtai kylančias grėsmes ir būdus, kaip gali prisidėti prie jų mažinimo. Tačiau šiuolaikinis lankytojas tampa įnoringesnis, nori aktyvesnių ir naujoviškesnių veiklų, į kurias gali iškart įsitraukti. 


Lietuvos zoologijos sodas atsižvelgia į dabartines tendencijas ir siekdamas tapti švietimo centru, numato išplėsti švietėjiškas veiklas ir pateikti jas interaktyviai. Pirmiausiai, bus įkurtas edukacinis centras.  Ši mokomoji erdvė išnaudos naujausias technologijas ir informaciją pateiks taip, kad lankytojas pasinaudojęs savo išmaniu telefonu galėtų daugiau sužinoti apie gamtą.


„Gerokai išplėsime edukacinių paslaugų įvairovę. Lankytojai galės pasirinkti sau įdomiausias pramogas – nuo pasijodinėjimo poniu iki mobiliųjų programėlių, pažinti biologinę įvairovę. Kokybiškų paslaugų dėka mūsų svečiai galės praleisti visą dieną zoologijos sode ir nereikės skubėti namo dėl veiklų trūkumo“, - ateities planais dalinosi R. Zajankauskas.


„Gamtos išsaugojimo žinias lankytojai galės pagilinti ir naujai įrengtame muziejuje kartu su informacijos centru. Ten planuojame eksponuoti ir mūsų sodo nuotraukas, daiktus, kurie liudija turtingą istoriją“, - toliau vardija zoologijos sodo planus R. Zajankauskas.


Atsiras visiškai nauja erdvė - egzotariumas


Pagal investicinį projektą zoologijos sode turėtų atsirasti visiškai nauja erdvė – egzotariumas. Jame bus įkurdinti įvairiausi egzotiniai gyvūnai, kuriuos lankytojai galės stebėti ištisus metus, o ne tik vasarą. 


 „Zoologijos sode vietoj buvusio akvariumo-terariumo bus statomas egzotariumas. Jame bus laikoma kelių klimatinių zonų (tropikų, vidutinio klimato ir kt.) egzotiniai gyvūnai - žuvys, varliagyviai, ropliai, paukščiai, žinduoliai. Ši ekspozicija veiks visais metų laikais, todėl lankytojai galės apžiūrėti ją kada panorėję“, - sakė R. Zajankauskas.


Planuojama, kad egzotariume lankytojams bus sudaryta galimybė stebėti gyvūnus ištisus metus. Dalis  gyvūnų žiemojimo patalpų turės vienpusį stiklą, kad lankytojai galėtų stebėti gyvūnus žiemos metu. Taigi ir žiemą zoologijos sodas lauks apsilankančių smalsuolių.


Aplankykite zoologijos sodą net ir rekonstrukcijos metu


Aplinkos ministerijos duomenimis, Lietuvos zoologijos sodui atnaujinti pagal 2014–2020 m.  ES fondų investicijų veiksmų programą skirta virš 11 mln. eurų didžiąją lėšų dalį numatant iš Europos Sąjungos regioninės plėtros fondo. Įgyvendinus visas veiklas zoologijos sodas taptų patrauklesnis visuomenei, labiau lankomas, pagerėtų finansinė situacija, zoologijos sodas galėtų vykdyti daugiau mokslinių, edukacinių programų, būtų užtikrinamos tinkamos gyvūnų laikymo sąlygos.


Atnaujinimo darbai numatomi pradėti šiais metais, o pabaigti 2020 metais. Rekonstrukcijos metu visi norintys galės ir toliau aplankyti gyvūnus, nes zoologijos sodas nebus uždarytas.

Vasaros metu, iki spalio mėnesio, zoologijos sodas dirba kasdien nuo 9 iki 19 val. Liepos 2 d. visi zoologijos sodo draugai ir lankytojai kviečiami į gimtadienio šventę Afrikoje. Visi galės sudalyvauti lenktynėse, kūrybinėse dirbtuvėse, Afrikos būgnų šou ir daugybėje kitų veiklų ir pasirodymų. O kaip gi ir be gimtadienio torto! Ateikite ir pasidžiaukite zoologijos sodo gimtadieniu. 

 

Parengta Europos socialinio fondo lėšomis. www.am.lt; www.esinvesticijos.lt 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.