Naujakurius atvežė iš Baltarusijos pelkių

Žuvinto biosferos rezervate nauji gyventojai – 50 meldinių nendrinukių jauniklių. Iš Zvaneco pelkių Baltarusijoje lizduose atvežti paukščiai sparčiai stiprėja kas 15 minučių lesinami sugautais vabzdžiais.

Baltarusiškos meldinės nendrinukės Žuvinte kol kas auginamos narveliuose.<br>A.Pranaičio nuotr.
Baltarusiškos meldinės nendrinukės Žuvinte kol kas auginamos narveliuose.<br>A.Pranaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2018, 4:30 PM

Pirmą kartą Lietuvoje bandoma padėti atkurti sparčiausiai nykstančių meldinių nendrinukių populiaciją, jų jauniklius perkeliant iš gausiausios perimvietės Zvaneco pelkėje į Žuvinto biosferos rezervatą.

Atlikus genetinę analizę išskirtinei kelionei buvo parinktos tos paukščių rūšys, kurios artimiausios Žuvinto populiacijai.

Žiemoti šie žvirbliniai paukšteliai giesmininkai skrenda į Vakarų Afriką – Senegalą.

Tikimasi, kad 4–5 dienų amžiaus pervežti iš Baltarusijos į Lietuvą paukščių jaunikliai kaip savo namus įsimins Žuvintą ir pavasarį čia sugrįš.

Žuvinto paliose aptikti tik 7 šie giesmininkai patinėliai, dar tiek pat patelių peri. Natūraliai atkurti jų populiacijos nepavyks.

Paukščiukais rezervate rūpinasi Baltijos aplinkos forumo suburta specialistų komanda, turinti didelę darbo su vabzdžialesiais patirtį. Galima sakyti, kad čia pradedama kurti patikrinta šios paukščių rūšies perkėlimo metodologija.

Žmonės mėgina padėti baigiantiems išnykti visoje Europoje paukščiams, kurių pamėgtas žemapelkes ir užliejamas pievas sunaikino melioracija.

„Džiugu, kad kol kas visi 50 atvežtų paukštelių gyvi. Pora iš jų silpnesni, bet gerai prižiūrimi stiprėja.

Nuo ankstyvo ryto iki sutemų vyksta jų lesinimas.

Keli darbuotojai pelkėse tinkleliais gaudo vabzdžius – vertingiausią šviežią maistą: žiogus, laumžirgius, muses. Kiti maišo davinį pridėdami skruzdžių, bičių perų ir kito maisto, o po to visi iš eilės paukščiai lesinami pincetu.

Kiekvienam parenkamas kuo įvairesnis mišinys“, – pasakojo Žuvinto biosferos rezervato direktorius Arūnas Pranaitis.

Iš narvų po kelių dienų paukšteliai bus perkelti į tinklinius voljerus pelkėje, kur patys mokysis ieškoti vabzdžių.

Po kiek laiko voljerai bus praverti, kad rezervato naujakuriai apsiprastų naujuose namuose, iš kurių išskris į pietus rugpjūčio pabaigoje, o gegužės pradžioje tikriausiai vėl suras kelią atgal čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.