Bebrai surentė užtvanką: paaiškino, kaip elgtis

Šalia Paobelio tekančiame Obelies upelyje bebrai surentė užtvanką. Mažieji statytojai kaip reikiant pasidarbavo – užtvenkė upelį vos per keletą dienų. Ar tokias užtvankas reikėtų ardyti? Ar aplinkosaugininkai imasi atitinkamų priemonių, sužinoję apie bebravietes?

Šalia Paobelio tekančiame Obelies upelyje bebrai surentė užtvanką.<br>I.Valiukevičienės („Rinkos aikštė“) nuotr.
Šalia Paobelio tekančiame Obelies upelyje bebrai surentė užtvanką.<br>I.Valiukevičienės („Rinkos aikštė“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Valiukevičienė, „Rinkos aikštė“

Jun 25, 2018, 7:54 AM

„Upinis bebras yra veiklus ištisus metus. Ramiuose vandens telkiniuose maitinasi dieną, kitur – tik vėlai vakare arba naktį. Vandens telkinių krantuose jie išsikasa urvus su keletu angų. Žemumose stato 1,5–2,5 m aukščio ir iki 3–5 m skersmens namelius. Vandens lygiui reguliuoti įrengia užtvankas.

Bebrai yra monogamai, gyvena šeimomis su pirmųjų ir antrųjų metų jaunikliais. Poruojasi sausio–kovo mėnesiais. Vaikus veda gegužės–birželio mėnesiais.

Atsižvelgiant į šias biologines savybes bebrus leidžiama medžioti nuo rugpjūčio 1-osios iki balandžio 15-osios pagal Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklių nustatytą tvarką. Kadangi dabar yra toks ramybės laikotarpis, t. y. bebrų medžioti negalima, nes jie veda vaikus, jų užtvankos paprastai nejudinamos.

O medžioklės sezono metu, jeigu kreipiasi žemdirbiai, kad dėl bebrų užtvankų jiems semia dirbamuosius laukus, neveikia drenažas ar apsemia miško plotą, tuomet mes pranešame medžiotojų klubų pirmininkams ir jie privalo reaguoti“, – paaiškino Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kėdainių rajono agentūros vyr. specialistas Alfonsas Čeida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.