Milžinišką lydeką pagavęs rokiškėnas į valtį ją įsitempė neįprastu būdu

Įspūdinga lydeka rokiškėnui nenorėjo lengvai pasiduoti, tad galynėtis teko ilgokai. Galop žvejys į valtį žuvį įsiviliojo ją glostydamas.

Rokiškėno V.Markovo sugauta įspūdingo dydžio lydeka svėrė 9,6 kilogramo.<br> lrytas.lt nuotr.
Rokiškėno V.Markovo sugauta įspūdingo dydžio lydeka svėrė 9,6 kilogramo.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-12 17:58

Nuo vaikystės žvejojančiam 41 metų rokiškėnui Vitalijui Markovui pavyko pagauti įspūdingo dydžio lydeką. Galiūnė svėrė 9,6 kilogramo ir buvo 115 centimetrų ilgio.

Svajonių žuvis užkibo Rokiškio rajone, netoli pasienio su Latvija tyvuliuojančiame Kriaunelio ežere. Vos už kelių kilometrų yra Pakriaunių kaimas.

Kriaunelį su didesniu Sartų ežeru, esančiu už 22 kilometrų, jungia Kriaunos upė. Sartuose žvejams anksčiau yra pavykę pagauti ne vieną didelę lydeką.

Į žvejybą V.Markovas išsirengė 5 valandą ryto, vėliau prie jo prisijungė tėvas Jonas.

Vyras pagavo kelis plakius ir kuojas, kurios tapo masalu žvejojant lydekas. Vyrai žuvavo iš skirtingų valčių.

Sėkmė V.Markovui nusišypsojo apie 11 valandą.

„Iki tol visai nekibo – tai buvo pirmas laimikis, iškart toks įspūdingas. Tikras kosmosas. Tokios žuvies dar nėra tekę pagauti“, – džiūgavo žvejys.

Iš pradžių rokiškėnas nesuprato, kad užkibo tokia milžinė. Vyniodamas valą jis didelio pasipriešinimo nesulaukė, tad pamanė, kad traukia apie kilogramą sveriančią lydeką.

Pritraukta artyn žuvis pranėrė pro valties dugną ir smigo gilyn į ežerą. Tuomet ir užvirė tikros grumtynės.

Žvejys iš lėto traukė ratus aplink valtį sukantį laimikį. Sykį lydeka dideliu greičiu šovė iš gelmės į viršų ir iššoko virš vandens.

Su žuvimi V.Markovas galynėjosi apie 15–20 minučių – ją pritraukdavo artyn, bet žuvis nerdavo gilyn. Buvo kokie 5–6 bandymai iškelti galiūnę iš vandens.

Žvejui netgi teko glostyti prie valties pritrauktą lydeką, kol ją įkėlė į vidų. Bandydama ištrūkti į laisvę galinga žuvis vos neapvertė iš stiklo pluošto padarytos nedidelės valties.

„Ji taip daužėsi, kad pamaniau, jog apsiversime“, – sakė žvejys. Jis ilgai laikė lydeką prispaustą prie kojų, kol ta pagaliau nurimo.

Iš pradžių V.Markovas ketino pasigrožėti laimikiu ir jį paleisti, tačiau apžiūrėjęs žuvį pamatė, kad nepavyks atkabinti giliai ryklėje įstrigusio kabliuko.

Masalui panaudotą žuvelę su kabliu lydeka jau buvo suspėjusi praryti. „Į laisvę paleista žuvis su taip giliai įsikabinusiu kabliu nugaištų. Ji negalėtų maitintis ir pražūtų iš bado“, – aiškino rokiškėnas.

Milžiniškos lydekos užteko ne tik žvejo namiškiams, bet ir pažįstamiems bei kaimynams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.