Pasieniečių darbą sutrikdė lūšies jauniklis: prireikė skubios pagalbos

Dzūkijos nacionaliniame parke ketvirtadienį buvo aptiktas sužalotas lūšies jauniklis. Apie šį atvejį socialiniuose tinkluose pranešė parko darbuotojai.

 Pasieniečiai aptiko sužeistą lūšies jauniklį.<br> DNP nuotr.
 Pasieniečiai aptiko sužeistą lūšies jauniklį.<br> DNP nuotr.
 Pasieniečiai aptiko sužeistą lūšies jauniklį.<br> DNP nuotr.
 Pasieniečiai aptiko sužeistą lūšies jauniklį.<br> DNP nuotr.
 Pasieniečiai aptiko sužeistą lūšies jauniklį.<br> DNP nuotr.
 Pasieniečiai aptiko sužeistą lūšies jauniklį.<br> DNP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-08-02 12:03, atnaujinta 2019-08-02 14:07

„Vakarykštė diena buvo pilna netikėtumų. Kaltininkas – druskininkietis miškininkas Audrius Norkūnas, pranęšęs apie pasieniečių pastebėtą neįprastai besielgiantį mažą ir labai drąsų lūšies jauniklį.

Vienas kartas galėjo būti ir atsitiktinumas, todėl Kabelių užkardos pasieniečių paprašėme pranešti, jei vėl pastebės žvėrelį, nes tai reikštų, kad mažylis bėdoje.

Direkcijos gamtininkai, gavę skambutį apie vėl beveik toje pat vietoje pastebėtą jauniklį, atvyko, įvertino jo būklę ir nusprendė, kad išlikti gyvam gamtoje jam nėra daug vilčių.

Operatyviai ir geranoriškai sureagavo Gyvūnų globėjų asociacija, todėl jis jau vakar atsidūrė Kaune, „Nuaro“ gyvūnų priežiūros centre.

Tikimės, kad, atsigavęs specialistų priežiūroje, šis lūšiukas (paaiškėjo, kad tai patinėlis) vėl sugrįš į Musteikos miškus. Kartu norime priminti, kad laukinių gyvūnų ir paukščių jauniklius paimti iš gamtos galima tik pačiais kraštutiniais atvejais, įsitikinus, kad jie yra sužeisti“, – teigė Dzūkijos nacionalinio parko darbuotojai.

Gyvūnų globėjai Kaune priglobė iš Dzūkijos nacionalinio parko atstovų perduotą lūšiuką – trijų mėnesių patinėlis apdraskyta akimi greičiausiai bus perduotas auginti į zoologijos sodą.

Gyvūnų priežiūros įmonės „Nuaras“ direktorė Jurgita Gustaitienė penktadienį BNS sakė, kad pasieniečių Dzūkijos nacionaliniame parke pastebėtas neįprastai drąsiai besielgiantis lūšiukas ketvirtadienį buvo pervežtas į „Nuaro“ veterinarijos kliniką Kaune. Čia jam suteikta pagalba, duota maisto, vaistų nuo kirminų.

„Yra nežymūs sužeidimai, jis nėra nusilpęs. Tai yra patinėlis. Bandome jį stebėti, gyvūnas gavo maisto, reakcijos visos adekvačios. Vienintelis dalykas mums kelia įtarimą, kad jis galėjo būti prijaukintas, kadangi elgiasi kaip naminis, ne kaip laukinis gyvūnas“, – sakė J. Gustaitienė.

Feisbuko paskyroje Dzūkijos nacionalinio parko atstovai viliasi, kad gyvūnas netrukus galės grįžti į pietų Lietuvą, Musteikos mišką, kur ir buvo rastas, tačiau J. Gustaitienė tuo abejoja.

Pasak veterinarų, lūšiukas neišgyventų, nes dar nesugeba medžioti.

„Tokio mažylio mes tikrai negalime paleisti, nes jis savarankiškai neišgyventų, jam reikalinga žmogaus globa, užtikrintas maisto šaltinis. Kur toliau jis bus toliau laikomas, dar nežinome, bandome šnekėtis su Klaipėdos zoologijos sodu, nes kaip ten laikomos katės, man labiausiai patinka, jos ten turi daugiausia laisvės, geriausiai veisiasi. Jei nesusitarsime, ieškosime kitos vietos“, – teigė J. Gustaitienė.

Specialistai spėja, kad tėvus praradęs ar paklydęs gyvūnas galėjo būti rastas miške žmonių ir paaugintas, vėliau paspruko.

J. Gustaitienė prašo žmonių, ką nors žinančių apie šio gyvūno ankstesnę buvimo vietą, suteikti kuo daugiau informacijos, tai galima padaryti ir anonimiškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.